Negresa cu gem si sirop de cafea


Luna asta pentru Provocarea "Week-end cu spor"  lansata de Stefania in decembrie 2013, acus face  2 anisori, am ales sa pregatesc o negresa. Reteta initiala o regasiti in sectiunea DULCIURI, pe blogul Cristinei. Eu, recunosc, am mai divagat pe ici-colo de la ea...
E usor de preparat, nu-ti trebuie multa scoala si nici nu-ti faci griji ca "nu creste" . Creste indiferent cat de neindemanatic esti in bucatarie. Parol !! De fiecare data cand fac negresa, la final ma intreb de ce oare n-o folosesc si pentru blaturile de tort, ca mereu am probleme ba nu cresc cum trebuie, ba se lasa intr-o parte...

Am si varianta de post, si cu crema de mascarpone dar de data asta , am incercat una "de dulce" , cu lapte, oua....

Sa revenim zic....

Ingrediente:

1 cana faina, 
1/2 cana zahar, 
1 cana lapte,
1/2 cana ulei, 
4 oua, 
1/2 praf de copt, 
4 linguri cacao neagra, 
200 gr gem (de gutui am avut eu), 

sirop:
100 ml cafea,
100 ml lapte,
100 gr zahar,
3 linguri cacao,
200 gr unt.



Preparare:

Intr-un vas , batem ouale, adaugam ingredientele umede (lapte, ulei) apoi cele uscate (zahar, faina, cacao). 
La final incorporam si gemul. 

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, turnam compozitia si dam la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30-35 minute. Putem face si testul scobitorii / al batului de chibrit: intepam prajitura si daca scobitoarea este curata, inseamna ca s-a copt.

O lasam la racit. 

Intre timp, pregatim siropul de cafea. 

Punem untul la topit, la foc mic. Incorporam laptele, cafeaua , zaharul si cacaoa .

Lasam la racit, apoi turnam siropul peste negresa. Lasam 2-3 ore, apoi feliem si servim.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei

Ceapa umpluta cu ciuperci si dovlecel, la cuptor