Aluaturile foietaj sunt în general foarte versatile şi de mare ajutor atunci cand vrei un aperitiv rapid şi delicious, sau , de ce nu, un fel principal. Am folosit foietajul şi la dulciuri (cornuleşe cu rahat, plăcintă cu mere) şi la aperitive (drob, cârnăciori în foietaj, plăcintă cu ficat şi altele ce nu mi vin acum în cap ).
Şi cum sărbătorile bateau la uşa, aveam nevoie de niscaiva “uscături” de pus pe masă, alături de un pahar de vin , să nu moară oaspeţii de foame până era gata friptura cu cartofi
Aşa că, am scos 2 bucăţi de aluat din congelator şi le-am pus gând bun.
Ingrediente:
2 aluat foietaj,
250 gr spanac,
200 gr brânză sărata,
1 ceapă,
1 ou + 1 ou pt uns,
sare, piper
Preparare:
Lăsăm aluatul la dezgheţat.
Între timp, tăiem ceapa mărunt şi o călim cu o lingură de ulei.
Dăm brânza prin razatoare sau o sfărâmăm cu o furculiţă.
Dacă spanacul este proaspăt, îl opărim 2-3 minute apoi îl tocăm mărunt şi-l punem peste ceapa. Adăugăm oul şi brânza şi amestecăm. Condimentăm după gust.
Pregătim o tavă în care punem hârtie de copt.
Întindem prima foaie de aluat (direct în tavă) şi tăiem un cerc. Deasupra punem umplutura de brânză cu spanac. Pe mijloc punem mai multă umplutură. Acoperim cu ce-a de-a doua foaie de aluat , pe care o decupăm tot în cerc. Ungem cu oul bătut.
În mijlocul foii asezăm un castron , cu gura în jos.
Lipim marginile cercului de aluat prin presare cu o furculiţă (sau cu vrăbiuţe cum face Alba ca Zăpada în poveste) , apoi cu un cuţit, tăiem fâşii de 2-3 cm grosime (de la baza castronului până la margine). Răsucim fiecare fâşie pe o parte, până ajunge cu umplutura de spanac în sus.
Scoatem castronul . În mijloc presărăm seminte de in /susan/mac / de care vă plac.
Dăm la cuptorul incins în prealabil, la 190 grade pentru aproximativ 40-45 minute.
Scoatem din cuptor, lasam să se răcorească şi servim.
S-aveti pofta !
2 comentarii:
Tare apetisant, super prezentare! Succes!
Multumesc !
Trimiteți un comentariu