marți, 7 decembrie 2010

Tort de zahar ars

Pentru mine, crema de zahar ars reprezinta un desert delicios, pe care l-am preparat in diferite combinatii: cu stafide, cu nuci, cu alune, cu bucati de portocala, etc. Ce mai, cu ce-mi trecea prin cap. Insa de curand, am descoperit o reteta de crema de zahar ars cu blat. De  fapt se numeste "tort de zahar ars". Hmmm, am zis ....trebuie sa incerc si eu. Mai ales ca asteptam niste prieteni dragi in vizita si nu aveam timp de retete sofisticate. Si...nici nu puteam renunta la ideea de a avea si desert. Si oarecum sceptica, in privinta reusitei mele, am pornit la treaba, cu gandul ca daca nu-mi va iesi le voi servi doar clasica crema de zahar ars....iar ei , ca prieteni adevarati ce sunt, or sa ma laude....!!!!
Pretul unui astfel de desert este cam de 60 lei.

Pentru blat:
4 oua
1 praf de sare
4 linguri de zahar
4 linguri de faina

pentru crema de zahar ars:
10 oua
10 linguri de zahar
1 litru de lapte
2 linguri de esenta de vanilie


pentru caramelizat:
5 linguri de zahar

Preparare:
Mai intai, se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar intr-o cratita destul de adanca, in care va merge tortul la cuptor: Se rasuceste cratita, inclinand-o in toate partile, imbracand peretii vasului pana la o anumita inaltime (10-12 cm.) in caramelul fierbinte.
Se separa ouale pentru blat, si albusurile se bat spuma tare cu praful de sare. Se adauga treptat zaharul, batand pana la obtinerea unei spume ferme si lucioase.
Se adauga cele 4 galbenusuri cele 4 linguri de faina, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in spuma de albus.
Compozitia de blat se toarna si se niveleaza in cratita cu peretii acoperiti cu zahar ars. Nicio grija, blatul se va ridica singur deasupra cremei, astfel ca atunci cand tortul se va rasturna, sa fie pozitionat la baza.
Pentru crema, se bat lejer toate ingredientele, fara a fi nevoie ca zaharul sa se dizolve.
Se toarna cu grija compozitia pentru crema, pe unul din peretii cratitei cu zahar ars, astfel incat sa patrunda incet sub blat, desprinzadu-l de pe fund. Blatul, fiind mai usor, se va ridica si va pluti pe crema fluida.
Se aseaza cratita intr-o tava in care se toarna  1 litru de apa clocotita. Se introduce astfel in cuptorul incins la 180 de grade. Apa are rolul de a nu permite cremei sa capete un aspect spongios, cu multe gaurele in textura , asa incat se va obtine o crema neteda si onctuoasa:
Se coace in cuptor timp de 45-50 de minute. La jumatatea timpului de coacere poate fi necesar sa se acopere cratita cu o bucata de hartie de copt umezita, pentru a preintampina arderea suprafetei blatului. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor.
Se acopera cratita cu un platou destul de incapator (tortul va fi foarte siropos) si se rastoarna printr-o miscare rapida. Se lasa sa se raceasca in aceasta pozitie, fara a ridica cratita, pana ajunge la temperatura bucatariei, dupa care, tot acoperit, trebuie dat la frigider pentru cel putin 3 ore:
Dupa trecerea timpului de racire, se ridica cu grija cratita in care s-a copt si se poate savura. Este foarte racoritor si placut la gust, cu o textura fina si bogata.
Pofta Buna!!!!

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...