Daca tot e toamna, si e sezonul in care pregatim camara pentru iarna, iata ca m-am harnicit si eu si am facut o dulceata de pepene galben. Si , dupa spusele sotului a fost un succes !!!
Dupa ce am bantuit pe diverse site-uri pe net, unde am vazut diverse feluri in care poti face dulceata de pepene galben, m-am hotarat la aceasta reteta:
Ingrediente (pt.5 borcane de 400 gr):
3 kg pepene galben,
1 kg zahar,
1 lamaie,
esenta (de vanilie in cazul meu),
1 praf scortisoara,
100 gr stafide (optional).
Preparare:
Se curata pepenele si se taie cubulete. Se adauga scortisoara, esenta de vanilie si 500 gr zahar si se lasa la frigider pana a doua zi.
Am citit diverse retete in care in compozitie se adauga si apa. Insa, nu este nevoie intrucat zamosul lasa muuuuuulta zeama, iar daca mai adaugati si apa ....fierbeti la dulceata vreo 2 zile !!! Parerea mea.
Se scurge zeama lasata , se adauga cealalta jumatate de zahar si se pune la fiert pana obtinem un sirop gros. Cand este gata siropul, adaugam cuburile de pepene si mai lasam la fiert pana obtinem consistenta dorita. (puteti incerca sa vedeti daca se leaga lasand o lingura de dulceata pe o farfurie la racit.)
Cu 5 minute inainte de final se adauga lamaia taiata feliute. Am aflat si eu ca lamaia se adauga pentru a nu se zaharisi dulceata in timp.
Se lasa dulceata sa se raceasca apoi se pune in borcane si se depoziteaza in camara pentru iarna. Pofta buna !
4 comentarii:
O reteta minunata,exact pe gustul meu,ador tot ce-i cu pepene galben in special inghetata si lichiorul...si de asta cred ca dulceata asta-i deosebita!
Pupici si o dumineca frumoasa!!!
O reteta minunata,exact pe gustul meu,ador tot ce-i cu pepene galben in special inghetata si lichiorul...si de asta cred ca dulceata asta-i deosebita!
Pupici si o dumineca frumoasa!!!
O reteta minunata,exact pe gustul meu,ador tot ce-i cu pepene galben in special inghetata si lichiorul...si de asta cred ca dulceata asta-i deosebita!
Pupici si o dumineca frumoasa!!!
multumim de aprecieri Petronela. Si, da, e intr adevar deosebita
Trimiteți un comentariu