Incet incet se apropie iarna, cu pasi mici dar siguri. Si, asa cum ne sta bine noua romanilor, trebuie sa ne umplem camara cu de-ale gurii, nu de alta dar o da vreo foamete si sa avem cu ce supravietui. Iar de aceasta data a venit randul tocanei (preferata mea de altfel) .
Ingrediente: (trebuie sa spun ca niciodata nu am cantarit, ci am pus "din ochi")
2 kg gogosari,
1 kg ardei gras,
½ kg ceapa,
1,1/2 kg rosii,
½ l ulei,
1 kg morcovi,
1 kg bureti (opintici/ghebe/ciuperci sau de care va plac),
250 gr orez,
sare neiodata, piper boabe,
foi de dafin,
1 legatura patrunjel verde,
7-8 borcane de 800 gr pentru conservare.
Preparare:
Orezul se fierbe cam 10-15 minute, dupa care se clateste cu apa rece, se strecoara si se lasa la racit.
Se spala si se curata gogosarii si ardeii de seminte, se dau prin robotul de bucatarie sau se taie bucatele mici (eu am preferat varianta sadica si i-am taiat bucatele).
Ceapa se curata, se spala, si se taie marunt sau se razuieste pe razatoarea cu gauri mari (varianta lenesului :P ). Morcovul se curata si se da prin razatoarea mica.
Punem uleiul la incins, adaugam ceapa si morcovul si lasam la calit la foc mic 30 minute.
Luam un vas mare care merge la cuptor, rasturnam ceapa si morcovul, adaugam gogosarii si ardeii, rosiile taiate cubulete marunte (in cazul meu) sau zdrobite cu blenderul, piperul, dafinul, sare, se baga la cuptorul incins in prealabil si se continua fierberea cam 2 h pana se inmoaie bine legumele, dar nu uitam sa amestecam mereu sa nu se lipeasca de oala. Adaugam apoi orezul fiert si clatit cu apa rece si patrunjelul verde tocat. Fierbem cam 15 minute, stingem focul si punem tocana firbinte in borcane cu capace pe care le-am spalat intre timp si le-am sterilizat in cuptor.
Eu asez borcanele sub cateva paturi unde le las pana a doua zi . Cand s-au racit se eticheteaza si se depoziteaza in camara.
Merge de minune la iarna, atat la pachetel cat si acasa. Iar cand nu am timp/chef sa gatesc ceva , deschid un borcan de tocana, il incalzec si gataaa !!! In cateva minute am o masa calda.