joi, 28 martie 2013

Pulpe de pui si spanac prajit

Voi aveti zile din alea in care ati face orice altceva decat sa stati "la cratita" ?? Ei bine eu mai am astfel de momente..iar azi a fost unul dintre ele, asa ca am desfacut o punga de pulpe (vreo 6) le-am ferchezuit si le-am aruncat in oala la fiert.
Intre timp, am spalat si tocat (ca pentru rate) cam 1 kg de spanac , ca tot va povesteam ca am cu nemiluita, si vreo 4 catei de usturoi pe care i-am pus la prajit in 5 linguri de ulei de masline.  Cand a fost aproape gata am adaugat 200 ml lapte, am dat un clocot , am condimentat dupa gust si am papat cu pofta.....
 ...cu turte de casa, coapte-n ceaunul de tuci, fara ulei ...... mmmmmm...deliciosssss




luni, 25 martie 2013

Mille-feuille "surpriza" cu peste


Pentru-ca azi e Buna Vestire si pentru-ca se mananca peste, am pregatit si eu o reteta in ton cu cerintele....
Si pentru-ca, ca de obicei, nu m-am putut decide la o reteta anume...am ales sa combin un "pachetel-surpriza" cu un "mille - feuille" din file de peste. De pangasius. Mai exact de "file de pangasius vrac" dupa cum scria pe eticheta, desi, culmea, era ambalat (din fabrica) la pachete de cate 4 bucati ...in fineeee..... 

Ingrediente:
4 bucati file pangasius, 
8 rosii cherry, 
1 dovlecel, 
1 ardei gras rosu, 
1 ardei gras galben, 
4 catei de usturoi, 
8 linguri ulei de susan, 
20 gr faina grau, alba, 
1 lingura seminte susan, 
1/2 lime, 

Condimente pentru legume si peste:
1 lingurita salvie, 
1/2 lingurita rozmarin, 
sare, piper. 

Preparare:
Am taiat fiecare file de peste in jumatate (pe latime) apoi l-am dat prin faina si l-am prajit cate 1 minut (pt. fiecare bucata) in uleiul de susan dupa care l-am condimentat. 
Am taiat legumele (aici va lasati imaginatia sa lucreze), le am condimentat si am inceput "asamblarea" fiecarui pachetel "mille feuille" cam asa.....
Pentru fiecare pachetel, am pus in tava hartie de copt, am asezat un strat de legume, apoi 1 bucata file de peste si iar un strat de legume ;i iar 1 bucata file si iar legume. Am adaugat si 2 linguri de ulei si am impachetat pachetelul ca atunci cand cumperi o prajitura de la cofetarie (stiti modelul, nu-i asa?!?) 
Am dat pachetelele mille feuille "surpriza" la cuptorul incins, pentru 30 minute. Cand au fost gata, am desfacut pachetelele, am presarat seminte de susan, am stors putina zeama de lime, am asezat pe farfurie si am savurat ( Se pot servi si direct de pe hartie..insa daca alegeti sa o indepartati, luati cu grija pestele, e fraged si se poate rupe)



joi, 21 martie 2013

Negresa cu merisoare, mascarpone si parfum de menta




Ingrediente pentru blat:
250 gr unt (1 pachet)
150 gr merisoare
200 gr zahar
50 gr cacao
150 gr mascarpone
3 oua
1 plic (nu sticluta)esenta vanilie
150 gr faina
1 praf de sare

Ingrediente pentru crema:
100 gr zahar pudra (vanilat)
1 pliculet gelatina
350 gr mascarpone



Ingrediente pentru glazura:
200 gr ciocolata (cu menta am folosit eu)
100 ml frisca lichida
50 gr unt
1 lingurita esenta de menta.


Preparare:
BLAT:
Topim untul la baie de aburi, apoi amestecam cu zaharul si cacaoa. Adaugam apoi cele 150gr mascarpone, ouale, vanilia, merisoarele si la final cernem faina si sarea. Daca doriti mai puteti adauga si in blat ciocolata, eu insa am inlocuit-o cu merisoare de data asta.
Turnam compozitia in tava (eu am folosit una dreptunghiulara), nivelam cu spatula si dam la cuptorul incins din timp,  40-45 de minute sau pana trece sfantul test al scobitorii.
Lasam blatul 5 minute in tava, sa se racoreasca, dupa care il scoatem si-l lasam la racit complet (2-3 ore). Netx time, cand voi face prajitura, voi insiropa putin blatul, ca a iesit cam "dens" de data asta.
CREMA:
Punem 50 ml apa peste gelatina si le lasam 10 minute. Intre timp ne ocupam de mascarpone, pe care il amestecam cu zaharul pudra, cu mixerul /sau cu manuta la viteza medie, pana zaharul pudra este complet topit. Topim apoi gelatina la baie de aburi, dupa care o punem peste crema de mascarpone, amestecam bine.
Turnam crema peste blat si dam la rece, din nou, pentru 2-3 ore. Data viitoare voi folosi mai mult mascarpone, pentru-ca e delicioasa, iar stratul a fost prea subtire. Sau poate a fost tava mea de blat prea mare ?? !! ??

GLAZURA:
Rupem ciocolata marunt si o punem intr-un vas mare. Separat, intr-o cracticioara, punem frisca (eu din viteza, am turnat toata cutia de frisca, adica 200 ml, si mi-era frica ca nu se va "intari" , insa mi-a fost frica degeaba. A iesit perfecta glazura) si untul, le punem pe foc, le aducem la punctul de fierbere, apoi le turnam peste ciocolata. Lasam 2-3 minute, apoi amestecam bine bine pana toata ciocolata e topita si avem o crema lucioasa. Turnam crema de ciocolata peste crema de mascarpone, nivelam bine cu spatula si dam din nou la rece, minim 2 ore, de preferinta peste noapte.

miercuri, 20 martie 2013

Parfum de condimente

 In sfarsit au venit zilele cu soare si temperaturi peste o (zero) grade. Deci...ce urmeaza?? Plimbari interminabile prin parc, cuibareli pisicoase in bratele partenerului pe bancuta, mangaiati de razele soarelui, zumzet de albinute, ciripit de pasarele, urmarirea unui fluturas in zbor...

Helooooo, wake up !!!  O fi si asta o parte a vietii de primavara, dar eu ma gandeam la gratare !! Da, ...gratareeee !!

Stiti, zilele alea in care barbatii spun cu mandrie "draga mea, azi gatesc eu, mergem la gratar,. Tu te vei relaxa !!" Si in loc de relaxare vom auzi : "draga mea..in ce pun carnea? adu-mi un cutit..da-mi condimentele..cum tai astea?..dar ceva de "uns" gratarul nu-mi dai?..adu-mi un vas sa iau carnea de pe gratar..." si lista poate continua.

Si pentru-ca de multe ori ma tot gandesc cum sa revigorez si sa imbunatatesc clasicele arome de gratar, de data asta am incercat "altceva"..

Ingrediente:

 2 linguri de ulei de masline, 
2 linguri de otet balsamic (in cazul meu. De aici si culoarea maronie), 
2 linguri de miere de papadie (pe care va recomand s-o incercati),
 o lingura de mustar,
 un catel de usturoi ras, 
zeama de la 1/2 lime,
2 linguri ketchup,
1 lingurita boia de ardei iute (sau dulce), 
1 lingurita chimen, 
1 lingurita scortisoara, 
un varf de cutit cu sare, 
un pic de piper.

Se taie carnea de pui in cuburi, apoi se lasa la marinat, cateva ore, in amestecul de condimente. Dulceata mierii va fi echilibrata, in mod surprinzator de delicios, de acidul si picantul otetului. 
Dupa ce cubuletele de carne s-au marinat, se insira frumusel pe tepusa, amestecand printre ele si cateva bucatele de ardei gras rosu/galben (pentru nebunia de culori), ceapa si ciuperci, se pun la gratar si se stropesc, din timp in timp, cu ce a mai ramas din amestecul de mai sus, pana se rumenesc.

 Carnea va avea un aspect lacuit iar gustul caramelos e de neuitat (asta e si motivul pt care n-am mai apucat sa fac poze de final)

luni, 18 martie 2013

Orez salbatic cu pipote si inimi

Si iata-ma din nou harnicutza (zic eu) la provocarea secreta a lunii lansata initial la Ama in bucatarie, si gazduita in aceasta luna de Laura&Mimmi @ Bucate pe alese, care mi-au dat la rasfoit blogul Poetei gurmande de la care am ales sa testez orezul cu pipote si inimi.

Recunosc ca nu am respectat pas cu pas reteta originala, insa nici nu m-am indepartat prea mult. Doar am mai calcat pe alaturi pe ici pe colo :P si am obtinut asta....
Dar sa va spun despre ce este vorba:

Ingrediente:
250 gr orez (eu am folosit orez salbatic),
500 gr pipote si inimi,
1 morcov,
1 ceapa mare (cat zilele de post),
1 ardei gras, rosu,
2 catei de usturoi (bine pisati)
150 gr arahide (prajite si picante),
3-4 linguri ulei de masline,
cateva fire de patrunjel verde,
2-3 felii de lamaie,
sare, piper, nucsoara.

Preparare:
 Intai si intai am spalat pipotele si inimile (vorba vine, ca ca am gasit vreo 3-4 inimi si in rest ...o mare de pipote. Eram destul de revoltata si bombaneam de zor ca nu-s proportiile egale chiar ma gandeam deja la protectia consumatorului, ca doar sunt cetatean european si am drepturi :)) .....) apoi le-am taiat in bucati mai mici (pipotele) iar inimile le-am crestat pe mijloc. Le-am pus la calit in uleiul incins.

Am taiat ceapa, ardeiul si morcovul cubulete, dupa care le-am adaugat la calit peste pipote si inimi. Am adaugat si arahidele sfaramate putin. Am mai lasat la calit vreo 3 minute dupa care am adaugat 500 ml apa calduta, am condimentat dupa gust, am acoperit si am lasat la fiert pana a scazut toata apa.

Intre timp am pus orezul la fiert . Cand au fost gata, am pus orezul peste pipote si toate cele din tigaie, am amestecat  si am oprit focul.

Am stors putina zeama de lamaie, am ornat cu patrunjel verde tocat marunt si am devorat cu pofta . 

Un deliciu !!!!!!!

miercuri, 13 martie 2013

Bors de fasole cu sunculita afumata

Zilele astea am avut o mare dilema / curiozitate: care  e diferenta intre ciorba si bors ??!!?? Dupa un sondaj de piata destul de elaborat am ajuns la 2 variante de raspuns :
1. Ciorba e acrita cu zeama de lamaie( in general), iar borsul e acrit cu bors (de casa sau de alimentara)
2. E aceeasi Marie, dar cu alta palarie (adica ..."e" regionalisme..acelasi fel de mancare dar cu denumire diferita in functie de zona tarii in care e preparata).

Dupa ce mi-am satisfacut curiozitatea, dar am ramas la fel de nelamurita, am purces la treaba. Toata lumea cred ca stie sa faca un bors bun - bunuuutz de sa te lingi pe degete, azi insa va prezint varianta mea de bors cu fasoale "boambe" cu niscaiva slaninuta afumata si soric.
Ingrediente:
fasole boabe 0,500 kg,
morcovi 2 bucati,
ceapa 3-4 bucati,
telina radacina 1 bucata,
cimbru 1 crenguta mai bogata,
leustean verde 1 legatura,
patrunjel verde1 legatura,
ardei gras 1 bucata,
*daca e iarna si nu aveti ingrediente proaspete, puteti folosi zarzavatul din camara (preparat asta toamna )
bors 1,5 l,
sare, piper,
optional 1 mana de fidea.

Preparare:
Fasolea se alege de impuritati, se spala si se tine in apa rece cateva ore (sa se umfle cica) si sa fiarba mai repede. Se pune la fiert in apa rece cam 15 minute, dupa care se scurge apa, se clatesc fasolele si se pun din nou la fiert (in apa fierbinte de data asta) . Se repeta operatiunea de 2-3 ori. 
PS: asta cu apa fierbite la fiert fasolele o stiu de  cand eram mica. Cica asa se face , sa nu ramana fasolele tari precum nucile. Insa am intalnit persoane care mi-au spulberat mitul zicand ca ele fierb fasolele (cand schimba apa) cu apa rece si raman tot fragede. Sooo..... !!!!
Intre timp, morcovii, ceapa, telina si ardeii se curata, se spala si se taie marunt.Taiem slanina cubulete. Se pun la calit in 2-3 linguri de ulei (nu mai mult, ca vom avea grasime si de la slanina). Da, da stiu...nu e sanatoasa prajeala, insa da un gust demential borsului !!!
Leusteanul si patrunjelul verde se curata, se spala, si se taie marunt.

Când fasolea este fiarta pe jumatate (dupa aprope o ora adica...), se adauga morcovii, telina, ardeiul si ceapa calite in ulei, precum si crenguta de cimbru. Adaugam si pastele (daca am optat sa le folosim). Se condimenteaza dupa gust, se adauga borsul, leusteanul si jumatate din cantitatea de patrunjel verde(cealalta jumatate se lasa pentru servire) si se mai lasa la fiert 10 minute.
Merge de minune cu ceapa (zdrobita in pumn ca la tara, sau taiata elegant ca la restaurant) si mamaliga rece.
Pofta buna !!

luni, 11 martie 2013

Pulpe de curcan cu ierburi aromate si bureti cu legume

 O noua zi, acelasi prieten : curcanul din curtea bunicii !!!
De data asta, la capitolul "mancare din graba" am gatit o pulpa de curcan cu garnitura de bureti, foarte delicioasa de altfel, chiar daca nu e spectaculoasa !!

Ingrediente: 
1 pulpa (cam 500 gr carne "curata")
500 gr bureti (de la congelator, din "colectia" de toamna)
1 ceapa,
1 morcov,
2-3 catei usturoi, 
ierburi aromate,
sare, piper.

Preparare:

Am fiert carnea de curcan cu un mix de ierburi aromate (rozmarin, salvie, patrunjel si putin cimbru) cam 30 minute, dupa care am taiat-o felii de pe os si am prajit-o putin (doar cat sa capete culoare aramie) in unt (cam cat o nuca).

Cat a fiert carnea, am taiat ceapa marunt si am dat morcovul prin razatoare apoi le-am calit in 2 lingri de ulei. Am adaugat buretii (asa inghetati cum erau) si am lasat la fiert la foc mic (nu am mai adaugat apa pt. ca lasau ei, pe masura ce se dezghetau). Dupa aproximativ 30 minute, am condimentat dupa gust, am adaugat usturoiul zdrobit si am servit.


PS>    Cred ca-s nebuna...de cate ori am postari "scurte" am senzatia ca nu o sa fie bagate in seama, ca toata lumea cauta postari kilometrice, cu detalii muuulte , si un mod de prepare mai deosebit. 
            Trebuie sa recunosc insa ca pe mine ma atrag retetele scurte, mai ales ca , mai mereu sunt in criza de timp, si n-am timp sa ma alint in bucatarie decat in week-end-uri !!!
             Voi ce preferati ??



vineri, 1 martie 2013

Domnisoara Einstein

Stiti ca particip la campania vALLuntar no.2 , nu ??? Doar v-am anuntat cu surle si trambite de campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, campanie care , cu ajutorul vostru imi va aduce in dar un copacel !!!!!!

Dupa ce am studiat in amanunt oferta de carte de la All, m-am oprit pe Strada fictiunii si am ales-o pe "Domnisoara Einstein" de Philip Sington.

Povestea debuteaza cu gasirea unei femei pe jumătate dezbrăcată, aproape moartă, în pădurile de lângă Potsdam. Lângă ea se află niste hârtii despre o prelegere a profesorului Einstein.

Trebuie sa recunosc , ca am fost captivata inca de la primele pagini si datorita subiectului cu tenta de nebunie, descrierea  activitatii psihiatrice din acea vreme si datorita faptului ca sotul din dotare lucreaza intr-un spital de pshihiatrie si de multe ori am incercat sa inteleg ce se intampla cu mintea noastra, cand azi esti "perfect sanatos" si a doua zi te trezesti ca "nu-ti functioneaza toate rotitele".

Pe parcursul povestii, psihiatrul Martin Kirsch face o obsesie atat pentru frumusetea Drei E cat si din dorinta de a avea cu aceasta o relatie  in afara sferei profesor-student si constituie imboldul pentru o călătorie lungă si complexă de explorare a trecutului Mariyei, încercând să explice amnezia femeii si să-i confirme identitatea. 

O poveste captivanta pe care va las sa o descopiriti singuri, dar in acelasi timp  va rog ...........comentati, comentati, comentati !!!!!!

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...