marți, 20 august 2013

Ciorba de cartofi cu tarhon si afumatura

Dupa o petrecere prelungita pana-n zori si o desteptare cu "strangeri de casca" pentru unii, se cerea ceva "zeama acra" care sa trateze mahmureala. Ca, deh !! Saraca aspirina efervescenta nu a facut fata la avalansa de paharute de coniac "bun",  vin din ala "de care n-ai baut pana acum" si "hai noroc si la multi ani, sa traiasca nasu` mare".
Si daca situatia o cere, e musai ! Asa ca va invit la o ciorba / bors / zeama sau cum vreti sa-i spuneti de cartofi cu tarhon si ceva coaste afumate. Nu stiu daca a fost acra, dar clar am vazut vreo doua fete mai senine prin jur. Si cu chef de ..petrecere, asa ca luni seara au luat-o de la capat.
Ingrediente:
3 l apa,
500 gr afumatura (coaste de porc de curte in cazul meu, cunoscute si sub denumirea de "scarita" in magazine),
4 cartofi mari,
2 morcovi,
1 pastarnac,
2 cepe (la fel de mari precum cartofii),
1,5 l bors de casa (umplut la chiup de lut, cu tarate si crengute de visin - trebuie neaparat sa postez reteta),
1 mana fidea/taitei,
2 fire tarhon verde, 
2 fire de leustean verde,
ulei, sare si piper.

Pt. dres (daca se doreste - la noi nu a fost cazul):
100 gr smantana,
1 galbenus.

Pt. servire:
ceapa rosie, ardei iute, mamaliga rece.
























Preparare:
Intai si-ntai punem coastele (dupa ce le-am taiat) la fiert impreuna cu apa, avand grija sa adunam spuma (daca face) din cand in cand.
Sa nu care cumva sa va vina in gand sa aruncati prima apa, sa spalati totul de spuma si sa puneti din nou la fiert, ca faceti o MARE greseala: se duce naibii pe teava chiuvetei gustul bun de afumatura si ramaneti cu apa chioara - am patit-o eu o data.
Taiati ceapa marunt si o puneti la calit cu 2-3 linguri de ulei.
Celelalte legume le curatati, le spalati si le taiati cuburi / felii (cum va doreste inimioara).
Dupa ce ati fiert coastele vreo juma` de ora, adaugati ceapa si restul de legume si mai lasati la fiert. Cu vreo 10 minute inainte de final, adaugati taiteii / fideaua si borsul (dupa gust - in functie de cat de acru va place, sau o cere situatia -la noi :D  ).
Mai dati 2-3 clocote puternice si adaugati tarhonul si leusteanul taiate marunt.
            Serviti cu incredere. Potoleste foamea si alunga mahmureala (lucru probat de barbatul familiei).

PS: pozele sunt facute cu telefonul, asa ca aveti mila. (v-am povestit ca mi-au murit "sculele" iar aceasta ciorba a fost prea buna pentru a fi ratata).


2 comentarii:

adnia spunea...

pt. mine fara tarhon, ca nu ne intelegem:))

Monya spunea...

S-a notat. Pt tine, scoatem tarhonul :P

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...