De martisor, de primavara...pentru vremea de afara . Va las cu o paine calda, faurita dupa reteta mamei si sub indrumarea ei, si cateva versuri de martisor dedicate mamei mele, din toata inima. :
"Mi-e dor de mărţişoarele de altădată.
De mărţişoarele de copil,
ţinute ascunse cu atâta sfinţenie
ca să nu le vadă nimeni. Niciodată.
Mi-e dor de toate gărgăriţele
şi gândacii cu zborurile prinse în şnur,
mi-e dor de toate mărţişoarele îndrăgostite
de inimile colegelor de şcoală, purtate ca nişte fluturi,
de parcă s-ar fi născut cu ele pe piept.
Mi-e dor de toate mărţişoarele dăruite mamei cu atâta dragoste,
teamă şi emoţie până la lacrimi.
Mi-e dor de lacrimile mamei,curgând din mărţişoarele mele,
mi-e dor de mărţişoarele ei, mereu aceleaşi, an de an,
din ce în ce mai frumoase, din ce în ce mai albe,
la fel ca părul ei. "
Ingrediente:
700 g faina,
200 ml lapte caldut,
200 ml ulei (aproximativ),
5 oua,
1 cub drojdie (cam cat o nuca),
2 lingurite sare.
Pentru uns:
1 ou crud.
Preparare:
Intai de toate, am adus toate ingredientele in bucatarie cu cateva ore inainte de framantare (trebuie sa fie la temperatura camerei, nu direct de prin frigidere, camari, etc.)
Intr-un lighean am pus faina si am facut o gaura in mijloc.
Drojdia am topit-o in lapte caldut (nu fierbinte).
Am adaugat ouale, sarea si drojdia topita.
Si-am inceput framantarea.
Dupa ce am incorporat in faina toate ingredientele si am obtinut un aluat lipicios, am turnat putin ulei si am inceput din nou a framanta (cu pumnii stransi si degetul mare in interior).
Si iar am adaugat ulei, si iar am framantat pana aluatul nu s-a mai lipit de maini.
Am facut o bila si l-am lasat la dospit, la caldura, acoperit cu un prosop, aproximativ o ora.
Am presarat masa de lucru cu faina .
Am taiat aluatul in sase bucati egale (pentru 2 paini, ca atatea ies din cantitatea asta de aluat).
Din fiecare bucata de aluat am facut "o rama"/ un snur / un cordon (sau cum vreti voi sa-i spuneti).
Primele 3 snururi le-am impletit si am obtinut o paine pe care am asezat-o intr-o tava de copt (din aia lunguiata de cozonac /chec).
Tava de copt poate fi unsa cu ulei /unt/margarina/ untura si tapetata cu faina, sau mai simplu cu hartie de copt.
Am repetat operatiunea si cu celelalte 3 snururi.
Am uns painicile cu oul batut.
Am dat la cuptor pentru aproximativ 30 minute.
3 comentarii:
vreau si eu......
cu drag...
Am salvat reteta si intentionez sa o prepar sambata, pentru a o servi in Duminica de Florii. Multumesc pentru idee! :)
Ioana
Trimiteți un comentariu