luni, 30 iunie 2014

Budinca de orez cu portocale


Bucatarul curajos de iunie - jumatatea dulce, adica Cerasela , ne-a propus varianta ei de budinca de orez cu portocale si ne-a provocat (ca doar d-aia-i provocare) sa o pregatim  cum stim noi mai bine. 
Parada finala, o puteti vedea pe FB unde a fost creat un grup special dar si pe blogul Ceraselei, dupa  30 ale lunii. 
Varianta Ceraselei este aceasta:

Varianta mea, este aceasta:

Despre rezultatul final ce pot sa va mai spun?? Faptul ca marmota din dotare a devorat ditai felia in cateva minute, cred ca spune totul. Asta, dupa ce am cantat "muti ani" si am "sufat in foc" ca nu s-a putut altfel.  Nu, nu a fost nici o ocazie speciala, insa, m-a surprins in timp ce-mi dadeam talente de fotograf, si cand a vazut platoul a inceput sa topaie si sa chicoteasca cu un zambet cat toata fata "avem tolt, cantam muti ani , iuhuuuu, sufam in foc, iuhuuuu" . Asa ca, si eu si taica-su ne-am conformat. Am cantat, am aprins lumanarica (dupa ce-am rascolit juma` de casa sa gasesc una). Doar nu era sa stricam bucuria copilului. 

 Ingrediente:

budinca: 
250 gr orez ,
1 litru de lapte,
sucul si coaja rasa de la o portocala,
1 plic budinca cu gust de frisca, 
2 oua,
2 linguri faina,
150 gr + 2 linguri de zahar
1 lingurita esenta vanilie,
un praf de sare.

pentru decor:

2 portocale,
1 cana zahar,
3 cani apa.


Preparare:

Asta e una din retetele la care am respectat intru totul cantitatile, si instructiunile :) . Am mai modificat doar gustul budincii. Din vanilie in frisca. Nu ca n-ar fi fost buna cea de vanilie, dar din viteza am cumparat cu gust de frisca.

Orezul l-am spalat si l-am pus la fiert cu 150 gr zahar, 750 ml lapte si un praf de sare.

Cand orezul a fiert si a absorbit tot laptele, adica dupa vreo 20 minute, adaugam budinca dizolvata (conform instructiunilor de pe plic) in cei 20 ml lapte ramasi.

Amestecam bine, pana la omogenizarea completa, apoi mai lasam la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa compozitia, dupa care rasturnam orezul intr-un vas pentru cuptor. 

Eu, pentru a evita sa se lipeasca de forma, am pus in tava hartie de copt, umezita, asa cum ne-a invatat Mihaela. Si bine am facut, pentru-ca la final, am rasturnat tava, am dezlipit hartia si am obtinut o budinca aproape perfecta, neciufulita si nezdrentuita.

Dupa ce netezim frumos budinca in tava , trecem la prepararea pandispanului (blatului).

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma, cu un praf de sare si cele 2 linguri de zahar. Cand spuma e tare, adica nu curge aca intoarcem castronul, adaugam esenta de vanilie si faina. Amestecam cu grija, de sus in jos, pana se omogenizeaza. Turnam spuma peste budinca de orez si dam la cuptorul preincalzit pentru 15-20 minute. 

Si, pentru-ca  sigur nu va pot explica mai bine ca Cerasela, mai departe procedam asa (redau exact explicatiile ei) :

"In timp ce budinca se coace preparati decorul de portocale. Taiati cele doua portocale feliute subtiri si punetile la fiert intr-o cana de apa. Cand apa clocoteste dati focul la minim si continuati fierberea pentru 10 minute. Dupa 10 minute strecurati apa si puneti feliile de portocale din nou la fiert in cele 2 cani de apa ramase si cana de zahar. Cand da in clocot reduceti focul la minim si lasati sa fiarba pentru 20 minute. 
Cand budinca este gata scoateti forma din cuptor, intepati pandispanul din loc in loc cu o scobitoare si insiropati-l bine cu siropul de zahar care a ramas cu feliile de portocale. Scoateti apoi budinca pe un platou si intepati si orezul cu o scobitoare. Puneti restul de sirop si ornati cu feliile de portocale. Lasati sa se raceasca si serviti."

2 comentarii:

Micky Apostu spunea...

Imi place budinca ta! Si ma bucur ca ideea cu hartia de copt ti-a fost de folos :)

Monya spunea...

Multumesc Miha. Da, e super ideea cu hartia umeda. Eu o folosesc la diferite aluaturi, fara probleme

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...