Ingrediente:
Aluat:
500 gr faina alba
4 oua
125 gr zahar
100 ml ulei pentru framantat
250 ml lapte dulce
15 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
coaja de lamaie rasa
Umplutura:
600 g branza dulce vaca
4 linguri zahar
3 linguri gris
3 oua
100 gr stafide
1 esenta rom
50 gr unt, 1 ou pt uns
Preparare:
Intr-un bol, punem faina, facem o adancitura in mijloc si punem drojdia topita in laptele caldut. Adaugam si restul ingredientelor (mai putin uleiul). Amestecam pana la omogenizare.
Cand obtinem un aluat lipicios adaugam putin ulei. De aici framantam, turnand ulei din cand in cand pana obtinem un aluat nelipicios.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut / dospit (intr-un loc ferit de curent) cam jumatate de ora.
Intre timp pregatim umplutura.
Punem branza intr-un castron , adaugam ouale, stafidele inmuiate in esenta de rom, grisul si zaharul. Omogenizam.
Pudram masa de lucru cu faina.
Ungem tava (eu am folosit o tava rotunda de tort, sa mi iasa mai inalta, si sa pun branza din belsug) cu unt si o tapetam cu faina.
Impartim aluatul in trei parti de marimi diferite.
Din bucata mare de aluat intindem o foaie rotunda pe care o asezam in tava pregatita pentru pasca, acoperind si peretii.
Punem umplutura de branza.
Din ce-a de-a doua bila de aluat (mai mica decat prima) facem o noua foaie, pe care o asezam peste umplutura de branza.
Din ce-a de-a treia bila de aluat facem doua snururi pe care le impletim si le asezam pe marginea tavii, unde se imbina astfel foile de aluat.
Pentru decor, putem pune si o floare de aluat in mijloc, sau orice alt model va place.
Ungem cu oul batut cu o lingura de si dam la cuptorul incins in prealabil, pentru aproximativ 40 min (pana se rumeneste frumos).
Cand e gata, lasam la racit, scoatem din tava si pudram cu zahar.
2 comentarii:
Cat de bine arata!!!! Recunosc, pasca n-am făcut în alta perioada a anului, dar cozonac fac cel puțin odată pe luna :) Poate ar trebui sa fac și pasca! Pup cu drag si-ți Mulțumesc de participare!
Multumesc.
Cu drag oricand.
Trimiteți un comentariu