vineri, 28 decembrie 2018

Bilute de biscuiti



Anul acesta de Sarbatorile de iarnă cred ca am pregatit mai multe dulciuri decat mâncare. Am făcut nuci, cornulețe, sărățele si aceste mici bilute de biscuit despre care încerc să vă povestesc azi. 
Nu e mare filosofie să le faci însă atunci când te încăpățânezi și nu cântarești ingredientele e vai de tine. Cam asa am făcut eu și am invelit la bilute de ciocolată de am avut pentru toată familia și pentru 2-3 vecini.



Ingrediente:

300 gr zahar
2 pahare apa
2 linguri cu varf cacao
150 gr unt
500 gr biscuiti
1 lingurita esenta rom
1 plic zahar vanilat
2-3 linguri nuca de cocos
optional: visine, stafide, nuci


Preparare:

Biscutii se macina la robot sau in varianta clasica : punem biscuitii întro punga pe care o invelim într-un prosop si i zdrobim cu ciocanul de snitețele sau facaletul de mamaliga, apoi îî punem intr-un vas impreuna cu cacaoa si zaharul vanilat.

Punem la fiert zaharul cu apa până obținem un sirop gros. Oprim focul si adaugam untul si amestecam pâna se topeste complet. Turnăm lichidul caldut peste biscuiti, punem romul si se amestecam bine compozitia.

Modelam bilute mici în mijlocul cărora punem o stafida/visina /cireasa și pe care le tavalim prin nuca de cocos, cacao sau nuca macinata.


joi, 27 decembrie 2018

Julfa


Nu există Crăciun fără julfă (sau pelincile Domnului cum i se mai spune prin alte locuri). E un fel de colivă de Craciun. Și totuși, zilele trecute am întâlnit o persoană care nu știa ce e aia julfă. Pe moment am fost destul de surprinsă și tot întrebam repetitiv ”cum n-ai mâncat niciodată?”, dar până la urmă mi-am dat seama, că în timp obiceiurile se pierd de la an la an, iar noi , părinții tineri și moderni nu mai avem timp de ”dulciurile copilăriei” gen nuci, cornulete, ciucălăi și preferăm în loc tot felul de crème dichisite și sofisticate. 

Julfa este de fapt un desert cu turte și umplutură aromată de nucă. 

Când eram mai mica, bunicii mă trimiteau să dau patina julfă și la animale și mi spuneau că dacă la miezul noptii, în seara de Ajun,  o sa intru în grajd o să le pot auzi povestind despre Nașterea Domnului. Nu le-am auzit niciodată, dar am fost mereu fermecată de poveștile copilăriei. 

În trecut însă, bătrânii noştri respectau reţeta tradiţională şi foloseau întotdeauna umplutură de cânepă. Astăzi, reţeta a fost un pic adaptată iar în locul seminţelor de cânepă se mai foloseşte şi miez de nucă.


Ingrediente: 

Pentru aluat (turte) ai nevoie de:
– 300 gr făină;
– oţet (1 lingură);
– apă călduţă (aproximativ 150 ml);
– 1 praf de sare;
– 1 lingură de ulei.

Pentru însiroparea turtelor:
– 500 ml apă;
- 100 gr zahăr,
– 200 gr miere de albine,

Ingrediente pentru umplutură:
– 500 gr miez de nucă măcinat;
– 200 gr zahăr,
- putina coajă de lamâie,
- esență de rom/vanilie.





Preparare:

Aluatul:
Amestecăm toate ingredientele şi frământăm până obţinem un aluat nelipicios.
Rupem din el bucăți mici și întindem turtiţele cu ajutorul unui făcăleţ, cât mai subțiri posibil.

Le coacem fie pe plită (cum se făcea înainte) dacă mai aveți bunici/cunoștințe care mai au sobe, fie într-o tigaie de teflon, dar fără ulei, fie în cuptor ( pe fundul unei tavi) sau chiar pe grill.

Eu și anul asta le-am copt la plită, acasă la părinți.

Siropul:
Fierbem apa cu zahărul aproximativ 10 minute, apoi adaugă mierea de albine. 

Umplutura:
Amestecăm nuca cu zahărul și coaja de lămâie/esența.

Trecem fiecare turtă prin sirop și o sezăm pe platou.

Presărăm un strat generos de nucă aromată apoi așezăm încă o turtă și tot așa până avem vreo 10 turte. 


joi, 13 decembrie 2018

Braduti din hartie




Se apropie cu pași repezi Craciunul. Casa trebuie îmbracata in haine de sarbatoare. Bradutul la fel. Cei mici sunt prinsi în magia sarbatorilor si-l asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun. În aceasta perioada auzim tot mai des sloganul ”de Craciun fii mai bun” și incercam sa o facem. Tot in aceasta perioada facem multe cadouri. Cumparate sau facute de noi. E mult mai simplu sa intram in magazin si sa cumparam ceva. 
”Domnul de religie” de scoala fie-mii , a organizat un fel de SecretSanta între copii. Au tras biletele si li s-a spus sa duca colegului al carui nume il aveau pe biletel, ceva facut de manutele lor. Asa s-a nascut si bradutul nostru. Trebuie sa recunos ca pe moment am bombanit ”fix numai de asta nu mai aveam chef” insa tare bine mi-a prins timpul petrecut cu fiica mea.


Materiale necesare:

2 coperti de revista/ foi de carton,
Adeziv,
Banda scotch,
Cateva bucatele de hartie creponată,
Ata colorata



Am pregatit toate cele necesare și am pornit la lucru.

Am invartit prima coperta de revista si am obținut un con pe care l am lipit cu banda adeziva.

Am taiat coltul mai lung apoi l-am lipit tot cu banda adeziva de ce-a de a doua foaie de carton.

Cu un penson, am intins pe toata suprafata conului un strat de lipici.

Pornind de la baza am rulat de jur imprejur ata verde.

La final am adaugat si putina ata portocalie in loc de beteala.

Globurile le am facut din bucatele de hartie creponata.

In varf am prins o steluta lipita pe o scobitoare.

La baza am presarat putin sclipici verde.



Daca bradutul de carton si ata vi se pare complicat, puteti face un bradut colorat doar din hartie.

Aveti nevoie de o revista/catalog de produse cosmetice/caiet/carte veche ...sau orice are in jur de 30 pagini lipite/prinse intre ele.
Indoim fiecare pagina de doua ori, dupa cum vedeti in imagini. La final lipim intre ele prima si ultima foaie si gata-i bradutul.





Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...