miercuri, 24 aprilie 2019

Pasca cu smantana, sfecla rosie si aluat de pandispan


Nu sunt cele mai bune poze, nu e cea mai stralucită prezentare, însă gustul e bunutz bunutz și merită încercată rețeta.

Vazusem în ultima perioadă, pe unele bloguri/grupuri culinare o serie de torture/prajituri cu un blat rosu intens, culoare obținuta cu sfecla rosie. Si cum aveam și eu o sfeclă rătăcită prin dulap am zis hai sa încerc. Nu știu cum au obținut gospodinele alea acea culoare rosie frumoasă/câta sfeclă au pus, că mie mi-a ieșit un fel de maroniu decolorat, care nu te atrage vizual deloc.



Ingrediente:

7 oua
1 sfeclă roșie coaptă
200-250 gr faina
200 gr zahar
500 gr smantana
50 ml ulei
esenta de rom/vanilie
un varf lingurita praf de copt

½ linguriță sare


Preparare :

Într-un bol mixăm albusurile împreuna cu zaharul, esenta de rom/vanilie si putina sare pâna devin spuma tare. 

Peste ele adaugam galbenusurile amestecate în prealabil cu uleiul. Învârtim cu spatula/lingura de lemn pâna acestea se incorporeaza, iar apoi adaugam faina, praful de copt si esenta de vanilie.

Tapetam cu hartie de copt o tava cu inel (24 cm a avut a mea) in care turnam mai putin de jumatate din compozitia obtinuta. 
În compozitia rămasa adaugăm smântâna si sfecla blenduită si amestecam bine, dupa care turnam amestecul obtinut exact in mijlocul compozitiei din tava.

Deoarece amestecul în care am pus smantana este mai greu, acesta va impinge spre marginile tavii compozitia fara smantana,care dupa coacere va fi practic colacelul din pandispan.

Dăm la cuptorul preincalzit timp de 45-50 de minute la foc mare spre mediu pâna devine aurie deasupra iar pandispanul este copt, (facem testul cu scobitoarea - daca ni se pare ca incepe sa se rumeneasca prea repede dam focul mai la mic/acoperim pasca cu hartie de copt umezită, altfel riscam sa ramana necoapta in interior).





Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...