duminică, 15 noiembrie 2020

Cozonac fara framantare


E a doua oara cand fac acest cozonac fara framantare. Daca e sa vorbim de gust, iese gustos (de altfel, nici nu are cum sa nu iasa cand punem ingrediente de calitate), insa ca si aspect nu pot sa spun ca m-a impresionat. Nu creste la fel de frumos si nu iese la fel de pufos ca cel cu framantare. Sau poate nu am respectat eu toti pasii. Insa daca va este pofta de cozonac (cum a fost in cazul meu) si nu aveti timp sa framantati, este perfect acesta.



Ingrediente:

pentru aluat:

1kg făină grau,alba

50 gr drojdie proaspătă

5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns

500 ml lapte

100 gr unt topit

5 linguri de ulei

150 gr zahăr

1 esență vanilie

coaja rasă de la o lămâie sau portocală

un praf de sare


pentru umplutura:

5 albușuri de ou

250 gr miez de nucă

50 gr stafide

150 gr zahăr

200 gr rahat

2 linguri cacao

esență de rom


Preparare:

Cernem făina într-un bol încăpător, adaugăm sarea și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.

Topim untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi il lasam deoparte să se răcorească puțin.

Incalzim ușor laptele apoi il amestecam cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă m să amestecam ușor până când zahărul se va topi.

Punem drojdia într-un bol, adăugăm peste ea aproximativ 100 ml lapte în care dizolvam o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecăm bine până la dizolvarea completă a drojdiei (maiaua). Lasam deoparte o vreme până când va începe să crească.

Separăm gălbenușurile de albușuri și le amestecam cu cele 5 linguri de ulei.

Încorporam în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua, laptele si gălbenușurile.

Amestecăm bine pana obtinem un aluat omogen, ușor elastic.

Ungem bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperim vasul cu un prosop, apoi il punem la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul. 

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregăim umplutura pentru cozonac.

Batem albușurile spumă cu zahărul, până obținem o bezea fermă și lucioasăpe care o amestecam cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul a crescut, îl impartim în 4 bucăți egale .

Presaram blatul de lucru cufaina și întindem o foaie de aluat cu ajutorul facaletului.

Întindem umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, apoi o rulam usor. În funcție de preferințe, putem adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.

procedam al fel si cu celelalte bucati de aluat (von avea 4 rulouri).

Împletim două foi de aluat și punem cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Lasăm cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, ii ungem cu ou batut, ii presaram cu putin zahar, apoi ii dam la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 45-50 de minute.

Lasam sa se racoreasca si-i feliem. Casa se va umple de arome, de sarbatoare, iar in zilele reci de iarna ...






S-aveti pofta !




Niciun comentariu:

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...