joi, 7 iulie 2011

Melci cu ceapa si usturoi

Zilele astea m-am rasfatat cu o portie de melci. Daaaa, melci. De-ai nostri , din aia cu cochilia in dungi, care umbla agale prin roua. Recunosc, ca-mi era dor de gustul asta delicios. Da, pentru-ca eu am fost crescuta "pe balta" sa zic asa. Gradina bunicilor mei era strabatuta de vestita Jijia (un rau destul de cunoscut in zona), si in vacantele petrecute la ei am invatat sa savurez  diferite vietati din balta, gen: raci, scoici, peste de orice fel (de la somn la behlite= niste pestisori mici-mici...mai mici decat hamsiile, dar deliciosi in omleta).
Dar sa revenim.....zilele astea au fost destul de ploioase, astfel ca prin iarba si-au facut aparitia zeci si zeci de melci, iar tatal meu, intr-o seara, a cules o galeata plina. Mai frumos a fost ca a uitat de ei si peste noapte s-au imprastiat toti astfel ca dimineata am gasit melci lipiti si pe peretii casei ...A fost amuzant....
In fine, reteta dupa care am preparat melcii este cam asa.....
Ingrediente:
melci,
3 cepe,
1 capatana usturoi,
condimente.

Preparare:
Melcii cu tot cu cochilie se spala bine de tot in apa rece cu sare, apoi se pun la fiert (tot in apa rece) pentru aproximativ 1 ora -1:30 minute.
Cand sunt fierti (si va dati seama de asta ca din cochilie iese talpa...cu care merg), scoateti carnea cu o furculita/un varf de cutit. Prin carne de melc se intelege acea limba cu care vietatile se tarasc pe pamant, prin iarba.....
De altfel, carnea de melc este recomandata (chiar daca pt.unii pare ...beaks...sa zicem asa)  intrucat nu contine deloc colesterol.
Dupa ce am scos carnea din toate cochiliile , o spalam bine in apa rece si  o preparam dupa preferinta. Se pot face parjoale, mancarici, frigarui, pane...etc...Optiunile sunt numeroase. Eu am ales sa fac o mancarica cu ceapa si usturoi.
Am pus melcii intr-un vas cu  cateva linguri de ulei, dupa care am adaugat ceapa taiata pestisori si usturoiul taiat feliute. Dupa ce s-au calit, am adaugat un pahar de apa, am condimentat dupa gust si am mai lasat la fiert pentru inca 30 minute.
Se servesc stropiti cu zeama de lamaie. mmm.........un deliciu............ Va sfatuiesc sa incercati.

Potfa buna !!!


5 comentarii:

Anonim spunea...

Pare super delicios dar mai greu e cu gasirea si prepararea lor.

Monya spunea...

Dupa o zi ploioasa de primavara...gasesti destul de multi prin iarba sau mai ales in padure.

Unknown spunea...

Buna, vreau sa fac si eu o.mancare de melci, sunt destul de multi. Spunem te rog, folosesti doar talpa sau tot melcul? multumescb

Monya spunea...

Buna,
Doar talpa melcului o folosesc.
Spor la gatit ! :)

Unknown spunea...

Pot folosi tot melcul??
Nu trebuie curăț decat spălat si atât??
Intestine cum se curăță??
Când se fireb??

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...