Anul asta a fost anul gutuilor. Galbene. Aromate. Cu puf . Si daca tot au fost din abindenţă, soţul din dotare - fomist cu renume de altfel - mi-a adus într-o zi o sacoşă imensă (din aia maieu) cu gutui. Şi mi-a spus că vrea dulceaţă sau gem. Şi dacă nu-s destule mai aduce că "aaaareeeee un coleg la serviciu" . Păi Doamne iartă-mă, cum să nu-mi ajungă ?? Erau fix 25 kile de gutui şi deja mă strângea în spate numai gândul că voi curaţa şi tăia cubuleţe vreo săptămână......Însă, am ales varianta mai usoară : gemul.
10 kg gutui,
5 kg zahăr
Preparare:
Se spală gutuile şi se curaţă de coajă.
Se dau prin răzătoarea "mare".
Se aşeaza in vas cam asa: un strat gutui, un strat zahăr, un strat gutui, un strat zahăr...si tot asa.
Se pune vasul la fiert, la foc mic....vreo 2-3 ore. Când e bine legată, opriţi si lăsaţi la răcit. Dacă vi se pare că e prea "legată" mai puteţi adăuga puţină apă.
Se pune în borcane , apoi în camară.
Poftă mare.
2 comentarii:
O delicatesa nu gluma! Iubesc gutuile, iar gemul e tare aromat.
O da...desi la o prima privire, fructele par innecacioase si fade, in dulceata/gem/compot sunt ...de vis !!!
Trimiteți un comentariu