luni, 24 februarie 2014

Mix de salata cu nuci si bacon

Nooo, am constatat ca-s fixista. De cele mai multe ori. Cum asa??? Pai pentru a ma opri la salata asta, am smotocit Panseluta petala cu petala. Ba si frunzele. Chiar si codita am intors-o pe toate partile. Si credeti-ma ca are niste retete...miaaaammmmiiii. Poti sa fii giftuit de mancare ca tot ti se face foame. Pan` aici nimic iesit din comun. E normal sa cauti , sa alegi, sa-ti cunosti cat mai bine noul prieten "virtual"(eu inca sper ca la un moment dat voi avea ocazia sa va cunosc si "live") . Daaaar, dupa ce mi-am ales reteta, mi-am facut lista de cumparaturi si planul de atac. Si da-i si colinda magazine, piete , marketuri... Pfff, voi stiti ce greu e sa gasesti o salata creata in aceasta perioada a anului??? OMG !!! Barbatu` din dotare mi-a zis ca "nu-s cu toate acasa, ce, nu pot cumpara o salata , doar tot verdeata e". Am incercat eu sa-i explic ca si verdeturile sunt diferite precum femeile: una blonda , alta bruneta, una creata, una dreapta, fiecare are farmecul ei...dar...discutia noastra despre salata s-a terminat invariabil cu replica "tot o buruiana e, ce mai conteaza ca e creata, dreapta sau mai stiu eu cum." Si cu toate fixurile mele, tot n-am gasit. Pana la urma m-am descurcat cu ce-am gasit, si iata ce a iesit. :)

Ingrediente:
1 salata creata spunea reteta originala, eu am avut un mix de salate (n-am gasit domle` salata creata),
1 ceapa rosie taiata solzisori
4 catei de usturoi zdrobiti, la astia am renuntat, ca plodului din dotare "nu-i pace, e ute" 
6 felii de bacon, taiate fasiute,
3 felii de paine pentru crutoane, si la astea am renuntat, tot din motivele enuntate mai sus, 
1 lingura de mustar dijon,
4 linguri de ulei de masline,
2 linguri de otet din vin, 
o mana de nuci maruntite grosier,
sare, piper

Preparare:
Mai sus am redat reteta cu toate ingredientele "originale", insa, am adaptat-o putin , ca unii membrii ai familiei "e mofturosi" . Si atunci, ne conformam. Dar a fost delicioasa. Si sunt sigura ca varianta cu crutoane usturoiate e si mai delicioasa. Cand o sa gasesc salata creata, o sa o incerc din nou, cu siguranta.

Am taiat baconul in fasii subtiri si l-am prajit cateva minute. Fara ulei, ca lasa el. Cand s-a rumenit frumos, l-am dat deoparte pe un prosop de hartie, si am pus la prajit miezul de nuca.

Am facut sosul,  vinegreta adicatelea, amestecand mustarul cu otetul si apoi adaugand uleiul cate putin,ca la maioneza, sa se emulsioneze amestecul.

Am amestecat salata cu sosul, baconul si nucile prajite. Am condimentat cu sare si piper.

Am servit alaturi de cartofi copti si parjoale din carne de vita si bureti. O nebunie.


 Bon apetit. Luv u all !!!
Va sfatuiesc sa o incercati. merita.


Luna aceasta am fost in vizita la  Pansy in bucatarie  de unde am furat o salata creata cu nuci . 
Din pacate, vizita a fost doar virtuala, la comanda bucatarului sef din aceasta luna, Paula, in cadrul Provocarii secrete.

duminică, 23 februarie 2014

Parada week-end cu spor- februarie 2014

Iata si PARADA !!!!!!!! 
Scurta, dar minunata. Va multumesc tuturor pentru participare .
Finalistii sunt.......


Stefania m-a surprins cu o  delicioasa Friptura de vita cu garnitura de couscous cu legume

Aura m-a delectat cu un Corn cu carne de vita si praz

Claudia a pregatit niste minunatii de Briose cu portocale si ciocolata


Iuliana mi-a facut pofta de Tort de mere caramelizate

miercuri, 19 februarie 2014

Coronita cu carne de vita


Ingrediente(pt.2 coronite):

Aluat:
300 gr faina,
3 oua,
100 ml lapte,
drojdie cat  o nuca,
1/2 lingurita sare,
ulei cat cuprinde la framantat.

Umplutura de carne:
300 gr carne de vita tocata,
1 praz,
2 oua,
sare, piper.
Preparare:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Intr-un bol incapator am pus faina si am facut o adancitura in mijloc, in care am pus ouale, sarea si drojdia dizolvata in lapte caldut.
Le-am amestecat incet incet. Cand s-a omogenizat si a devenit lipicioasa, am inceput framantarea in adevaratul sens al cuvantului, cu pumnii stransi si degetul mare in interior, adaugand cate putin ulei.
Si da-i si framanta pana se incorporeaza tot, si iar putin ulei si iar framantat. Intreaga operatiune dureaza cam 20 minute. Asta daca n-aveti masina de aluat si scapati rapid.
Cand in final aluatul a devinit nelipicios m-am oprit din framantat. L-am invelit cu un prosop curat si l-am lasati "la crescut" cam  jumatate de ora. Intr-un loc caldut si ferit de curent.


Cat creste aluatul facem compozitia de carne.
Tocam prazul marunt si-l calim cateva minute in 2 linguri de ulei.
Il adaugam peste carnea tocata. Condimentam dupa gust, punem ouale si omogenizam..

Am pudrat blatul de lucru cu putina faina si am intins foaia (oarecum rotunda) pentru coronita. Pe marginea exterioara am asezat umplutura de carne, obtinand un cerc.

Cu un cutit, am crestat mijlocul foii, obtinand 8 triunghiuri. Am tras varful fiecarui triunghi peste compozitia de carne, obtinand astfel coronita. 

Am uns cu ou si am presarat putin mac. Am dat la cuptor pentru  aproximativ 40 minute.

Reteta inspirata de la Edith.

sâmbătă, 15 februarie 2014

Otet cu ardei iuti si o imbratisare virtuala


Luna aceasta, imbraţişarea virtuală merge la Angelica o minune de femeie care adoră să gătească, după cum spune chiar ea. 
 Pur si simplu o iubesc (culinar vorbind, pentru tot ce face) . De prima data când i-am descoperit blogul, am fost fascinata de fotografiile pur si simplu "woooow", de mancarurile pregatite, de modul de prezentare, de absolut tot. De nu mă credeti, va invit sa o vizitati şi nu veţi regreta. 

Iar cand vine vorba de Viata la ţară nu pot sa nu fiu de acord cu Angi si să spun şi eu ca ...natura e divina.

 Ce pot sa spun mai mult ??!! Pfiuuuuu, as scrie pagini intregi insa vă las pe voi sa o descoperiţi şi să-mi spuneţi daca am dreptate !!

Mai spun doar ca.......Un singur mare regret am: ca nu o cunosc personal. dar nu se ştie niciodată ce ne rezervă viaţa 

Si, cu toate că Angi are niste retete de-ţi lasă gura apă, din lipsa de timp (nu o folosesc ca scuza, dar ma justific ;)  ) m-am oprit asupra unei reţete simple şi iuţi : oţet cu ardei iuţi.

 Treaba-i simpla tare.

Ingrediente: 
2 ardei iuti (unul rosu, unul verde),
2-3 crengute cimbru verde,
otet (cat cuprinde vasul in care-i puneti).

Preparare:
Am spalat ardeii, i-am sters cu un prosop , i-am taiat felii si i-am curatat de seminte (mi-au mai scapat cateva pe ici pe colo, dar asta-i trebusoara).
Am pus ardeii in borcanel(cateva felii rosii, cateva verzi, m-am jucat putin ca da bine mozaicul) si pe margini am pus crengutele de cimbru.
Am adaugat otet pana a acoperit ardeii si am pus capacul.

Acum....asa cum zicea si Angi, oi vedea la ce-i voi folosi.

Daca faceti cantitati mai mari, atentie la degetele. Spalati-va bine dupa ce terminati, sa nu dati la ochisori cu iute. 



Provocarea asta a "îmbraţisărilor secrete" a fost lansată de Cristina iar luna asta va fi gazduită de Elena , două doamne minunate !!

vineri, 14 februarie 2014

Inimi de pui si mamaliga in sos de rosii cu rozmarin şi "my funny valentine"


Cu acest preparat particip la proiectul “My Funny Valentine” initiat de Didi pe grupul “Bloggeri culinari” care numara 162 membri (spre finalul postarii gasiti lista participantilor la acest proiect, in ordinea inscrierii).

TEMA proiectului: Retete corecte ale unor preparate gustoase dar care sa parodieze subtil sarbatoarea comerciala importata "Valentine's Day". 

Toti participantii vor posta  retetele lor, azi 14.02.2014, in intervalul orar 00.01-24.00 ( motivat de faptul ca e greu sa impui o ora fixa tuturor).



Pentru a ma incadra in tema mi-am stors creierii ceva vreme, dovada fiind si ultimul neuron decedat la datorie. Ce sa fac, cum sa fac...Pffiuuu , grea treaba. Ba chiar m-am si intrebat , eu pe mine, de cateva ori "cine m-o fi pus sa ma inscriu la acest proiect?" Am avut si o tentativa de renuntare, dar am infranat-o la timp. Dar...intr-o zi mi-a incoltit o idee. Creata, ce-i drept, dar incet incet a prins contur. Si asa am ajuns sa "reinventez" mamaliga si inimile de pui cu sos. Le-am preparat dupa aceeasi reteta , dar in loc sa le trantesc gramada pe farfurie, le-am dat straie de gala si aer festiv. Un fel de Cenusareasa  devenita printesa la bal, cu trasura din dovleac. Ei, ce ziceti?? Mi-a reusit?


Ingrediente:

pt.mamaliga:
300 ml apa,
150 gr faina porumb (mălai),
sare.

200 gr inimi pui,
sare, piper,

100 gr roşii întregi decojite, în suc de rosii,
1 linguriţă ghimbir proaspat, ras,

rozmarin verde,

ardei iute proaspăt măcinat.



Preparare:

Intai de toate am facut mamaliga.
Am pus 300 ml apa la fiert in ceaunul de tuci. Am adaugat un praf de sare, după care am presărat putina făină (cam o linguriţă). Pe cuvânt dacă ştiu de ce, dar aşa am vazut ca face mama mămăliga dintotdeauna. Si daca ea presară faină, e clar că ştie de ce. 
Cand a inceput sa clocoteasca apa, am adaugat faina, amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase sau pentru a le sfarâma, in cazul în care s-au format.. Dam focul la mic si lasam la fiert cam 10-15 minute.
Am rasturnat mamaliga intr-o sticla de plastic pentru a-mi fi mai usor la taiat in forma dorita.

Cat s-a racit mamaliga, am curatat inimile de pui si le-am despicat in jumatate (dar nu de tot, ci pana la jumatate  - sper ca ati inteles ce-am vrut sa spun). Le-am prajit in tigaie cu 2 linguri de ulei si asezonate cu sare si piper alb.

Cat priveste sosul, am incins o tigaie si am pus rosiile intregi pe care le-am sfaramat cu o furculita. Le-am "calit" cam 5 minute cu putin ghimbir proaspat dat prin razatoare. Si bineinteles asezonate cu sare de mare(ca roz, de himalaya n-am gasit inca, desi tare mi-ar placea sa o incerc).

După ce s-a răcit mamaliga, am rasturnat-o pe un fund. Am decupat o inima din hartie cerata. Am asezat-o deasupta "turnului" din mamaliga, si am decupat cu atentie cu un cutit, pana am obtinut turnul-inima. Apoi l-am feliat cu un cutit cu lama umezita, inimi, la felie , cam de 1 deget grosime.

Am trecut la asezarea pe farfurie.

Ehehee, acum incepe distractia. Da-le tu aer festiv de sarbatoare a iubirii. :)) Provocare mi-a trebuit, provocare am.

 Am asezat un strat gros de sos de rosii, in care am scaldat inimile de mamaliga. Langa ele am asezat inimile de pui si crengutele de rozmarin. Am asezonat cu ardei iute, rosu, proaspat macinat.

Si asa a luat nastere "my funny valentine" !!


PS. Nu-i asa ca trandafirul v-a luat ochii? N-a eclipsat el totul ?? :)) 



Si acum....lista ~~~ ta-na-naa-naaaaaaa !!! Va invit sa-i vizitati si sa vedeti cu ochisorii vostri ce minunatii au pregatit.
1.  Didi Food Design
2.  Lucian Food and Beyond
3.   Brandusa Cooking with my soul
4.  Andreea Mohorea Retete ABC
5.  Aura Carolina Popa Bucataria Aurei
6.  Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate
7.  Andreea Denisa - Dea's Cakes
8.  Daiana si Cosmin Simplu si bun
9. Dana Burlacu Prajiturici si alte dulciuri
10. Alexandra Butnari  Gustolandia      
11. Dia Daria Retetele mele dragi
12. Claudia Lecturi si Arome
13. Mihaela  Voguisine
14. Ioana Tone Pasiune si culoare
15. Oana Igretiu: Savori urbane
16. Lili Liliana: Cu Lili in bucatarie
17. Cerasela Badr El-Din: Safron and Dates
18. Monica Horoiu - Monya's...!!!
19. Iancu Lubita- Cu Lulu in bucatarie
20. Iuliana Miu Cartea de bucate aromate
21. Iuliana Florentina Avram  Retete fel de fel
22. Alice Ciobanu Tara bucatelor
23. Paula Gafitescu: Enjoy Dessert!
24. Geta Cipaianu Pansy's recipe
25. Simona  Alison's Trials
26. Iolanda si Georgiana Voinea sisterskitchen
27. Mihaela Sava LaPrajiturela

joi, 13 februarie 2014

Sandviş alb-roşu cu brânzică fină şi roşii cherry

Va invit sa savurati un sandvis, rapid, delicios , sanatos. Perfect pentru un mic dejun pe fuga, sau pentru o gustare rapida la pranz. Sau de ce nu, pentru o cina tarzie in noapte.
Trebusoara-i simpla de tot.

Se iau 2 felii de paine neagra (gata feliate, v-am spus doar ca asta-i gustare fulger), se ung cu branzica fina (de la Delaco, am avut eu prin casa) , din abundenta si se garnisesc cu rosii cherry taiate marunt.

Pofta mare !!!

vineri, 7 februarie 2014

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei

Cand primesc comanda de "2 pachete de margarina Unirea !!!! " e clar. Se anunta zi de cascavalit.  Aşa a fost şi de data asta. M-a sunat mama si mi-a spus sa cumpar margarină, ca vom face cascaval. Sau mai bine spus, voi face, ca doar trebuie sa invat si eu, ca n-o sa traiasca o vesnicie sa mi faca (am citat). Si uite-asa, doamna profa m-a pus la treaba. 

Motiv pentru care vă provoc şi pe voi. Vă-ncumetaţi să faceţi o porţie de caşcaval de casă si să-mi impărtăşiti rezultatul? 

Ingrediente:
4 litri lapte,
2 kg brânză de vaci,
200 g margarina (musai Unirea, spune sefa),
2 oua,
2 lingurite bicarbonat de sodiu,
2 lingurite sare fină.

Preparare:
 Într-un ceaun de tuci (daca n-aveti, cereti de la vecini)  punem laptele la fiert. În momentul în care începe să fiarbă adaugam branza de vaci şi lasam la fiert pana laptele se transformă în zer. Operatiune de 5 minute, maxim 10 in functie de puterea aragazului. 

Pregătim o strecurătoare şi o pânză de tifon. Eu am folosit tifonul pe care îl foloseşte mama pentru a prepara branza si pe care-l mai folosesc uneori in poze (bine, nu aceeaşi bucata de tifon) si care unor persoane nu le-a dat bine, dar asta-i alta poveste.  Răsturnăm brânza fiartă în laptele transformat in zer şi o lăsăm să se scurgă bine. 
Sfaramam branza bine de tot (se poate da prin răzătoare/ prin maşina de carne) pentru a obţine la final, un caşcaval fără cocoloase.
Între timp punem ceaunul din nou pe foc. Punem margarina (Unirea , aţi reţinut, da?!! ) in ceaun, şi după ce se topeşte adăugăm brânza sfarâmată / rasă. Adaugăm bicarbonatul de sodiu şi amestecam, iar cand începe sa devina elastic adaugam oule (eu le bat inainte, penntru omogenizare) şi sarea.

Amestecati continuu de sus în jos pana se topesc toate cocoloaşele de branza .Când este legat uniform şi răsturnăm cascavalul în caserole (cutii de margarina-de inghetata- mai stiu eu ce aveti prin casa) unse cu margarina topita (pentru a se desprinde mai usor la servire).

Îl taiem în foma dorita si-l savuram . Mie mi-a placut maxim ca am obtinut si gaurele, ca la cascavalul de fitze.


Bon apetit !! 

miercuri, 5 februarie 2014

Orez prajit, in stil chinezesc, mai altfel

Totul a inceput ci o cutie de muguri de fasole mung (de soia adica). M-au mancat pe mine degetele (sa nu zic altceva..) si am cumparat vreo 2 cutii. Mi s-au parut atragatori  :)) . Ajunsa acasa, cu cutiile in fata, ma intrebam de zor "si amu` ,ce fac cu ele? "  Am scotocit internetul , dar initial retete cu fasole mung, erau f.f.f.f. putine si cu ingrediente ce lipseau total din bucataria mea.  Apoi am aflat de la prieteni dragi (pe care i-am sacait maxim) ca fasole mung = soia . Ei bine...de data asta s-au schimbat treburile . Am gasit  retete, dar cum nu ma puteam hotarai la una anume, sau nu aveam tot ce-mi trebuia, am improvizat. Am facut un fel de doua feluri ...niscaiva tentativa de orez prajit . In stil chinezesc, cica. Asa zice sf. goagle :) 
Ingrediente:
1 cana orez (fiert cu o zi /cateva ore inainte), 
2 oua, 
1/2 ardei gras rosu, 
1/2 ardei gras galben,
1 legatura patrunjel,
2 catei usturoi, 
1 legatura mica de ceapa verde,
1 cutie muguri fasole mung,
sare, piper.

Preparare:
Am taiat legumele marunt si le-am calit in 2 linguri de ulei. Intai am pus ardeii, ceapa si usturoiul, iar spre final am adaugat patrunjelul si mugurii de soia. Le-am dat deoparte. 

Am pus alte 2 linguri de ulei si am adaugat orezul fiert in prealabil. (eu am avut ceva orez cu ciuperci) . L-am prajit vreo 10 minute, amestecand din cand in cand. 

Am adaugat legumele si l- am mai lasat la foc vreo 5 minute. Am condimentat dupa gust. 

In tigaia incinsa, am spart 2 oua si le-am amestecat rapid cu o furculita, pana am obtinut un fel de oua- ochiuri prajite / omleta sfaramato-imprastiata.  

L-am servit  ca atare, cu patrunjel verde, tocat si presarat la final, fara alte "garnituri" si a fost delicios.

Si totusi...nu m-am prins de ce-i zice orez prajit chinezesc. Ceee, noi nu facem orez cu legume?? Sau , daca ramane ceva pilaf, de pe o zi pe alta, nu-l incalzim intr-o tigaie cu putin ulei??  Nu inseamna tot prajire?
Bon apetit. Luv u all !!

luni, 3 februarie 2014

Turte in ulei



Ingrediente:

500 gr faina alba, de grau,
100 ml lapte caldut,
200 ml ulei (aproximativ),
4 oua, 
1 cub drojdie (cam cat o nuca),
2 lingurite sare, 
ulei pentru copt,
zahar pudra .

Preparare:
Intai de toate, am adus toate ingredientele in bucatarie cu cateva ore inainte de framantare (trebuie sa fie la temperatura camerei, nu direct de prin frigidere, camari, etc.)

Intr-un lighean am pus faina si am facut o gaura in mijloc.

Am adaugat ouale, sarea si drojdia topita in laptele caldut. 

Si-am inceput operatiunea "framantarea". 

Am incorporat in faina toate ingredientele si am obtinut un aluat lipicios, apoi am turnat putin ulei si am inceput din nou a framanta.
Si iar am adaugat ulei, si iar am framantat pana aluatul nu s-a mai lipit de maini. La final, l-am "adunat" sub forma unei bile si l-am lasat la dospit, acoperit cu un prosop, aproximativ o ora.

Dupa ce aluatul a "crescut" ( puteti verifica, apasand usor cu degetul, si daca revine la forma initiala, e ok).

Pe planul de lucru, am presarat faina si am pus o bucatica de aluat. Am intins-o cu succitorul, pana la marimea dorita(in functie de tigaie).

Intr-o tigaie, am pus uleiul (cam de1 deget grosime) la incins. Cand e destul de fierbinte, am pus turta. Am lasat-o 2-3 minute pe o parte (pana a capatat o culoare maronie ademenitoare) apoi am intors-o pe cealalta parte. 

Am scos turtele pe un prosop de hartie, si le-am pudrat cu zahar. 




Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...