miercuri, 3 iunie 2015

Supa de fasole, la ceaun cu foc de lemne si pirostrie


Eu sunt fan fasole. In fel si chip: ciorba, mestecate, prajite, salata, albe, rosii, pestrite....nu conteaza, fasole sa fie. Insa, supa asta de fasole, gatita si savurata-n miez de iarna, la minus `nspe grade, a fost  un adevarat deliciu. 

Sa auzi lemnele trosnind si sa vezi cum bolborosesc fasolele-n ceaun, gadilate de limbile rosiatice de foc, in timp ce zapada-ti scartaie sub picioare, iar in jurul tau totul e alb si nemiscat.... Un vis de iarna, cu personaje reale :) 

Abia astept sa va arat ce poate face ceaunul asta si vara .....stati pe-aproape.


 Ingrediente:

400 gr boabe de fasole uscata
500 gr costita afumata,
5-6 carnati afumati,
1 ciolan afumat,
1-2 morcovi, 
1 pastarnac,
2-3 foi de dafin
1 ceapa,
1 cutie de cubulete de rosii in bulion
sare, piper
3-4 litri apa


Preparare:

Fasolea se pune la inmuiat, in apa, cu o seara inainte de preparare (sau macar cu cateva ore).

Costita o spalam bine si o oparim, dupa care o punem la fiert impreuna cu ciolanul . Din cand in cand indepartam  spuma formata si o lasam pe foc pana este facuta. 

Punem fasolea intr-un vas (in ceaunul cu pirostrii, in cazul meu), o acoperim cu apa si o punem la fiert. Dupa cateva clocote, aruncam apa si o punem sa fiarba cu alta apa clocotita. Repetam operatiunea de 2- 3 ori. 

Nu uitam sa intretinem focul de sub ceaun, punand cate un lemn din cand in cand.

Cand e aproape fiarta, punem  fasolea scursa de ultima apa, in zeama clocotita in care a fiert costita si ciolanul.  Adaugam ceapa, morcovul, pastarnacul si foile de dafin si lasam sa fiarba acoperit, la foc mic, pana ce boabele sunt facute.

Scoatem legumele din supa (mai putin fasolele), carnea o indepartam de pe ciolan si o punem bucatele in supa. Taiem carnatii in bucati potrivite si-i adaugam peste fasole. 

Adaugam rosiile din bulion, potrivim gustul de sare si piper si lasam sa mai dea cateva clocote. Lasam cateva minute sa se racoreasca dupa care servim. 



S-aveti pofta !

2 comentarii:

Lubita Iancu spunea...

mmmmm Monica,ma omori incet cu fasolea ta pentru ca si eu sunt fan fasole!

Monya spunea...

Lulu, pai ia fa repede o portie de fasole si fa-mi in ciuda :)

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...