vineri, 1 noiembrie 2019

Pensiunea Stefania, Praid

Intr-un frumos septembrie cu soare și buna voie ne-am urcat în masină si am pornit spre tinutul secuiesc. Putin sceptici stiind reticența locuitori din zona fata de limba română. De altfel , la una din tarabele care vindeau langosi ne-am si lovit de un ”nemtudom” (sau cum s-o scrie corect) cand am cerut să ne pună gogosile la pachet, că apăruseră norii și venea ploaia. După un schimb de replici mai rautacios ne-am înteles insă. 


Ajunsi la Praid ne-am cazat la Pensiunea Stefania, unde deși am ajuns destul de târziu (după ora 21.00) gazda -doamna Stefania - o persoană vesela, îmbracata traditional si cu două codite impletite ne-a întâmpinat și ne-a condus in camera noastră. 

Curtea mare, cu suficiente locuri de parcare pentru toti turistii. 


Loc de joaca pentru copii, foisor cu gratar și încă vreo 3 locuri de luat masa amenajate, astfel încât, chiar daca mai erau persoane cazate, nu ne-am împiedicat unii de altii și am avut parte de discreție. 



Noi am avut cazare cu mic dejun.

Prima impresie a fost WOW . 
Camera traditională, cu mobilier de lemn, pictat cu motive vechi, impecabil de curată. 



Baia la fel. Curata și cu acelasi mobilier de lemn, de un albastru superb. 


Intreaga pensiune (atât la interior cât si la exterior) este decorată cu obiecte vechi : masini de cusut, fiare de clcat cu carbuni, felicitări si scrisori, unelte de tăiat lemne, de cosit, de adunat recoltele de pe camp, de tesut...si altele folosite de batrâni în trecut, unelte pe care azi nu le mai vedem prin curtile oamenilor și care , cel putin pentru cei mici sunt foarte interesante.




Micul dejun a fost bogat și variat. Pe langă mancare, pe masa aveam în fiecare dimineață cafea, ceai, afinată, tuică si apă la discretie. 




Per total un mare DA pentru pensiune. 

Sigurul minus este acela ca iarna nu este deschisă pensiunea. Costurile nu sunt acoperite de încasări.



Ce am vizitat ?

Si, după cum ne stiti, nu putem sta linistiti cand ajungem intr-un loc. Am facut ”studiu de piata” cu ce putem vizita in zona si-am pregatit un traseu, pe zile. Sunt sigura ca am ratat multe locuri frumoase, insă in cele 4 zile cât am stat în Praid am reusit să vedem:

Salina Praid 




Strandul cu apă sarata Praid




Casa Fluturilor


Canionul de sare



Toate obiectivele au taxa de intrare /vizitare.


Sovata (la 25 km de Praid)

Cel mai cunoscut este Lacul Ursu, însă în zona gasiti mai multe lacuri cu apă sărată : lacul Alunis, lacul Rosu, lacul Verde, laul Paraschiva precum și Muntele de Sare (mai putin impresionant decat cel din Canionul de sare din Praid).

Tot aici găsiti amenajate câteva trasee prin pădure, pe care vă recomand să le parcurgeți. 

De asemenea, nu ratati Turnul Belvedere, care vă oferă o imagine asupra întregii statiuni.


Lacul Ursu



Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...