miercuri, 2 ianuarie 2013

Carnati de casa

Ingrediente:
3 kg carne tocata de porc (cam 2/3 carne si 1/3 grasime)
250 gr slanina
250 gr usturoi
100 gr sare mare
80 gr boia ardei (iute in cazul meu)
20 gr piper,

zeama de la oase
Preparare
Matele folosite sunt cele subtiri de la porc sau puteti folosi intestine gata cumparate. Cele de la porcul din ograda se rad bine cu o lingura de lemn, cand sunt calde (abia scoase din burta lui Ghita) pana se elimina tot continutul si apoi se spala cu apa fierbinte.
Se curata si se zdrobesc cateii de usturoi si se pun peste carnea tocata impreuna cu sarea. Se framanta bine cu mainile si apoi se lasa cam 15 minute sa se topeasca sarea. Cand eram copil, si ajutor de bucatar era tata, imi amintesc ca el mereu taia si slanina cuburi (cam o icoana-adica 300 gr-, spunand ca asa ies cei mai buni carnati, deoarece in momentul cand se pun la afumat, nu se topeste toata slanina...dar vai-vai de colesterolul nostru) !!!!Se adauga boiaua si piperul si se mai framanta pana la omogenizare. Daca e nevoie (adica daca compozitia e prea tare), adaugati si putina zeama de oase.
Pentru a verifica gustul compozitiei puteti gusta putin, asa cruda, sau puteti face cateva parjoale (pentru a va da seama ce gust vor avea viitorii carnati).
Pregatiti masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnati. Luati un intestin si-l trageti pe tub pana in capat. Daca merge greu, suflati in el ! Faceti un nod la capat. 
Puneti carne(ca sa va vina usor, faceti dinainte "ghiulele" din carne, potrivite ca marime, cat sa intre usor in masina) in masina si dati incet la manivela (pfiuuuu, grea operatiunea asta...eu am scapat de ea...mi-am luat masina electrica ) sa umpleti intestinele. E bine ca cineva sa umple continuu masina si sa invarta la manivela si cineva sa tina carnatul in timp ce se formeaza sa nu se rupa. In timp ce se formeaza carnatul rulati-l sub forma de melc ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.Cand ati ajuns la captul intestinului va opriti din dat la manivela si faceti un nod si la capatul final.Repetati pana terminati carnea.
Carnatii se pot cosuma asa proaspeti prajiti sau se pot pune la afumat.



Un comentariu:

Unknown spunea...

La multi ani cu sanatate! Sa ai spor in toate in anul care tocmai a inceput

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...