E duminica . Sau....a fost duminica... E pizza time . Sau ...a fost. Una delicioasa cu sardine. Si aluat crocant (alegerea casei ). A fost oferta. Stiti voi...ca atunci cand faci comanda si te intreaba ospatarul :" blat pufos, crocant, clasic?" Si..desi de cateva ori am cerut blaturi diferite, trebuie sa recunosc ca nu am sesizat diferenta, inca un motiv in plus sa revin la convingerea ca mancarea facuta acasa e cea mai buna si sigur e asa cum vrei tu si cu ingredientele de pe meniu.
Iar aceasta e pizza crocanta fara drojdie cu care particip la
Concursul SunFood organizat de Laura Adamache - Retete Culinare.
Ingrediente:aluat:
500 g faina
250 ml apa
1 lingura iaurt
10 g sare
30 ml ulei de masline
topping pizza
1 conserva sardine in sos de rosii
1 ceapa mica
1 lingura ulei de masline
5-6 masline
oregano
1 rosie medie
parmezan
1-2 linguri suc de rosii
Preparare:
Reteta am urmat-o pas cu pas dupa instructiunile dnei Laura si a iesit minunata. N-am crezut (ce-i drept nici n-am incercat vreodata) ca un aluat fara drojdie, fara lapte, fara ou poate iesi atat de gustos. Si elastic. Si usor de manevrat. E pur si simplu super-wow !! Sigur il voi mai incerca.
Aluatul :
Punem 250 g faina intr-un vas, adaugam 250 ml apa, uleiul, iaurtul, sarea si amestecam. Acoperim vasul cu un prosop curat /o folie de plastic alimentara si il lasam sa se odihneasca 30 minute.
Dupa 30 de minute, adaugam treptat restul fainii si framantam pana cand obtinem un aluat omogen si elastic.
Impartim aluatul in portii egale (in functie de marimea tavii).
Dam o forma dorita(eu le-am facut ovale si le-am rulat un pic pe margini, pentru a atrage "mancatorii") fiecarei portii de aluat, apoi le aplatizam putin. La acoperim cu un prosop umed / folie alimentara de plastic si le lasam inca 30 minute.
Topping:
Taiem ceapa julienne si o calim intr-o lingura de ulei de masline pana se inmoaie. Adaugam sardinele si sosul din conserva si le zdrobim cu o furculita. Adaugam oregano dupa gust si maslinele taiate in feliute subtiri.
Lasam pe foc mic inca 2 minute maxim, stingem focul si lasam topping-ul sa se raceasca complet.
Intindem o portie de aluat, pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie de cca 0,3 cm grosime si o punem in forma de pizza.
Ungem pizza cu sucul de rosii, iar pe deasupra adaugam topping-ul rece. Putem adauga si pulpa unei rosii proaspete, taiata in cubulete mici.
Coacem pizza in cuptorul preincalzit la 250°C pentru 8-10 minute. In ultimele 2 minute, scoatem rapid pizza din cuptor, adaugam parmezan ras din belsug (eu am inlocuit parmezanul cu cascaval din motive obiective - kinder ul din dotare uraste parmezanul).
Dupa ce o scoatem din cuptor, o mai pudram, daca dorim, cu parmezan ras si o stropim cu putin ulei de masline.
Sfaturile acestea sunt direct de la Laura si credeti-ma ca sunt foarte importante:
"Nu sariti peste niciuna dintre cele doua perioade de repaus ale aluatului. Sunt esentiale daca dorim un aluat elastic si usor de manevrat.
Nu folositi un topping prea bogat. Aluatul este destul de subtire si un topping abundent ii poate modifica consistenta finala. Ingredientele pentru topping nu trebuie sa fie foarte umede (le scurgeti bine inainte sau le caliti cateva minute intr-o tigaie).
Folositi o forma speciala pentru pizza, prevazuta cu gauri in partea inferioara. In acest fel, caldura este distribuita in mod corect si pizza va rezulta crocanta.
Dupa cele 10 minute de coacere, marginile pizzei pot rezulta destul de colorate. Este un lucru normal si nu influenteaza intr-un mod negativ gustul final."
Bon apetit ! Luv u all !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu