Luna asta, la Provocarea " Weekend cu spor" lansata de Stefania, gazda ne-a fost (sau inca este , ca nu s-a terminat luna) Adela , care ne-a lasat sa-i intoarcem blogul pe toate fetele, sa rascolim prin sertarase, sa intoarcem oalele cu susu-n jos, sa cotrobaim prin borcanele cu faina, pentru-ca la final, sa pregatim o bunatate , din categoriile: Aluaturi dulci / sarate, Mancaruri din carne de pasare sau Checuri. Si, cum singura categorie unde stiu ca nu dau chix niciodata, sunt aluaturile, am ales si de data asta sa prepar un aluat "dulce", mai exact chifle dulci .
aluat:
700 gr faina alba, de grau,
1 lingura untura / unt,
3 linguri zahar brun,
1 lingura miere,
300- 400 ml apa calduta,
30 gr drojdie,
1/2 lingurita sare.
pt.uns:
1 ligura apa,
1 ligurita zahar,
susan(optional).
Preparare:
Dizolvam drojdia in apa calduta.
Cernem faina intr-un castron si adaugam untura /untul si sarea.
Adaugam zaharul si mierea si amestecam cu mainile. Din cand in cand turnam putina apa cu drojdie. Amestecam pana se incorporeaza apa cu drojdie si iar mai turnam putina. Si tot asa pana incorporam toata apa cu drojdie. Mai framantam putin pana obtinem o coca nelipicioasa. Acoperim castronul cu un prosop de bumbac curat, si lasam la crescut , intr-un loc ferit de umezeala, aproape o ora.
Cand si-a dublat volumul (adica atunci cand o apesi cu degetul si revine la loc) rupem /taiem bucati mici din ea si facem bilute rotunde, cam de marimea unui ou. Le aplatizam putin si le asezam in randuri, ca la armata, in tava. Le mai lasam la crescut 10-15 minute.
Facem un sirop din apa cu zahar si ungem fiecare painita in parte. Daca doriti , presarati putin susan /orice alte seminte va plac).
Se dau la cuptor pentru aproximativ 30 minute (pana devin maronii deschis). Se servesc.
3 comentarii:
tare frumos mai scrii!! iar de gatiti nici nu mai zic!! pup!!
Multumesc Stefy. Te pup.
Trimiteți un comentariu