Paine neagra de secara



Asta cred ca este cea mai simpla paine pe care am facut-o vreodata. Din faina si apa. Si cateva seminte, aruncate pe ici colo. Insa, e absolut  delicioasa si mai ales sanatoasa.  Cu o culoare ademenitoare si in ton cu toamna de afara. 


Ingrediente:

200 gr faina de secara, 
1 lingurita sare, 
apa,
seminte  , optional (sucan, dovleac)

Preparare:

Am pus faina intr-un castron si am presarat sarea. Am adaugat pentru inceput putina apa (cam 100 ml) si am amestecat cu o spatula.  Pe parcurs am mai adaugat apa, daca nu s-a inmuiat toata faina si am renuntat la spatula , framantand cu mana pana am obtinut un aluat ferm, nelipicios. Intreaga operatiune de framantare a durat cam 10 minute.

Am invelit aluatul in folie alimentara si l-am dat la frigider pentru  jumatate de ora.

Dupa trecerea timpului, am scos aluatul , l-am modelat intr-o forma rotunda, l-am aplatizat putin (toata operatiunea se face pudrand cu faina suprafata de lucru, altfel....se lipeste) si l-am pus intr-o tava . Am uns cu putin ulei, am presarat semintele si putina sare grunjoasa si am dat la cuptor (incins in prealabil) pentru aproximativ 40 minute.


Cand s-a rumenit frumos si a inceput sa crape pe ici pe colo am oprit focul, am scos painea si ne-am batut pentru bucata cea mai mare.

E drept, nu e cea mai pufoasa paine, insa e delicioasa. Si e neagra (ca tot mi se reproseaza mereu de capul familiei :D "de ce nu iau paine neagra, de secara?". Cum de ce? Pentru-ca negrul din paine, nu e negru de secara de cele mai multe ori, ci de chimicale...dupa cum se tot vehiculeaza-n presa scrisa si vorbita. D-aia !!)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei

Ceapa umpluta cu ciuperci si dovlecel, la cuptor