joi, 9 octombrie 2014

Tort cu crema de zahar ars, piersici si pere


Dupa cum stiti, m-am laudat si cu alte ocazii, ca la capitolul decorat dulciuri sunt zero barat / nulitate totala / antitalent...sau cum vreti voi sa mi mai spuneti. De asta nici nu prea public dulcegarii(desi fac). Pana acum ceva vreme nici clatitele nu-mi reuseau..... Dar tortul asta e absolut delicios, parfumat, cu iz de copilarie, simplu de facut si ...cred eu...poate concura cu usurinta cu orice alte dulciuri moderne cu aspect fistichiu si ingrediente fitzoase.


Ingrediente:

pt. crema de zahar ars:
8 oua,
1 l lapte,
12 linguri zahar, 
esenta de vanilie

pt. blatul de tort:
8 oua,
8 linguri zahar,
8 linguri faina,
8 linguri ulei, 
1/2 plic praf de copt, 
esenta vanilie

2 piersici , 
1 para,

frisca:
250 gr smantana proaspata, 
2 linguri zahar pudra,
1 plic zahar vanilat sau o fiola de esenta de vanilie.


Preparare:

Incepem cu crema de zahar ars. 

Caramelizam 8 linguri de zahar si "tapetam" o tava cu el si lasam la racit. Nu va speriati daca o sa iasa putin fum, asa se intampla cu zaharul cand se topeste.Cand s-a racit complet, asezam pe fundul tavii feliile de piersica si para.
Separam ouale. Albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le frecam cu zaharul (si cel normal si cel vanilat) pana se topeste.
Turnam laptele peste galbenusuri si omogenizam.
Adaugam si esenta de vanilie. Omogenizam din nou.
Adaugam si albusurile spuma si amestecam.
Turnam compozitia in tava tapetata cu zahar ars, peste fructe. Veti observa ca acestea se vor ridica la suprafata..
Tava cu crema de zahar ars in devenire o punem in alta tava cu apa si o dam la cuptor, la foc iute, pentru aproximativ o ora (pana prinde o culoare galben aramie si devine gelatinoasa).

Trecem la prepararea blatului de tort.

Separam ouale iar galbenusurile le frecam cu cele 8 linguri de ulei pana se omogenizeaza (vor semana cu maioneza).
Albusurile le batem spuma, cu un praf de sare. Cand se intareasc, incepem sa adaugam treptat, cate o lingura cu zahar.
Adaugam si galbenusurile, lingura dupa lingura, apoi faina amestecata cu praful de copt.
Aromatizam cu esenta de vanilie.

La jumatatea timpului de copt a cremei de zahar ars, scoatem cu grija vasul si turnam compozitia de blat, apoi dam din nou la cuptor.

Cand prinde o culoare aramie  si trece testul scobitorii, scoateti tortul din cuptor si lasati la racit.

Dupa ce s-a racit, rasturnam torul pe un platou si fara a scoate vasul in care a fost copt, dam la frigider pentru cateva ore (recomandat ar fi pana a doua zi) . Astfel, blatul se va insiropa cu siropul de la zahar ars.

Pentru a prepara frisca, este important sa lasam mai intai smantana la frigider cateva ore, pentru a se raci bine. Apoi, o rasturnami intr-un vas si incepem sa batem frisca cu mixerul, la viteza mica si cind incepe sa creasca, punem treptat cu lingura zaharul pudra si cel vanilat, iar apoi dam mixerul la o viteza mai mare. Continuam sa batem pana se ingroasa si devine ca o spuma. Dam vasul la frigider pentru o ora.
Eu am adaugam si o lingurita de cacao, pentru a colora putin frisca.

Scoatem tortul din frigider, indepartam cratita in care a fost copt si ornam. 




Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...