luni, 11 mai 2015

Invartita cu rahat si stafide


Asta a fost unul din dulciurile care mi-aurasfatat copilaria (pe langa poale-n brau, papanasi sau turte in ulei) . Nimic fancy-trancy, doar aluat cu rahat si stafide (daca mai gasea sarmana bunica, ca de obicei ii spargeam punga la un colt si cate 2, cate 3, i le mancam pe toate . Si pe atunci nu gaseai pe toate drumurile ca acum.). Dar aluatul asta, framantat cu dragoste de bunica si copt la vatra cu lemne sau in rola sobei era pur si simplu delicios. Si ...cu un pahar de lapte cald alaturi (in urma caruia ramaneau mustati de spuma) ziua era minunata.  
In murmurul si agitatia zilelor noastre, am uitat de lucrurile simple. Ne chinuim sa facem retete sofisticate, cu ingrediente rare si scumpe (uneori) pentru a impresiona, pentru a incerca ceva "nou". Noroc ca din cand in cand, ne intoarcem la "vechi", la glie cum se spune, si retraim vremurile frumoase de lta data cu mancaruri simple dar cu adevarat gustoase. 


Ingrediente:

 aluat:
300 gr faina,
25 gr drojdie proaspata,
100 gr zahar,
2 oua,
100 ml lapte caldut,
coaja de la o portocala/lamaie,
1 plic zahar vanilat, 
un praf sare,
ulei (aprox. 150 ml)

umplutura:
200 gr rahat (viu colorat),
50 gr stafide aurii



Preparare:

Pregatim un vas incapator in care punem faina. Facem o adancitura in mijloc si punem sarea, ouale, zaharul, coaja de portocala /lamaie, si drojdia dizolvata in lapte caldut. Amestecam. 

De acum incepem sa turnam cate putin ulei , pe fundul vasului, ridicand putin aluatul si framantam. Cand obtinem un aluat nelipicios, il acoperim cu  un prosop si-l lasam la dospit, la loc ferit de curent, cam o ora. 

Intre timp taiem rahatul cubulete mici. Ca sa nu se lipeasca de cutit, treceti lama prin faina. 

Dupa ce a crescut aluatul, pudram plaul de lucru cu faina si intindem o foaie dreptunghiulara. Presaram rahatul si stafidele si rulam. 

Punem ruloul in tava, si lipim capetele (daca ati ales o forma rotunda, ca a mea). 

Dam la cuptorul incins in prealabil, cam 40  minute (pana se rumeneste ). 

Lasam sa se raceasca putin, pudram cu zahar vanilat, si servim. 

Evitati (pe cat posibil) sa o mancati fierbinte (se lipeste de stomac).



S-aveti pofta !



Reteta a fost framantata, dospita si coapta pentru Provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca"  lansata cu mare drag de Gina 
si gazduita in aceasta luna de Sim0na care ne-a pus sa pregatim bunatati din aluat, fie el dulce sau sarat . 

4 comentarii:

Gina Bradea spunea...

Asa e, daca e fierbinte, se lipeste de stomac, nu-i buna deloc, asa ca mai bine o trimiti la mine. Ma sacrific eu :) . Doamne ce bine arata!!!

Monya spunea...

Gina...multumesc. Trimit o felie virtuala, ca esti cam departe :)

Retete cu Margareta Cismasiu spunea...

Ma sacrific si eu cu o felie.Hm...la ce bine arata,e putin o felie :)

Monya spunea...

Margareta, dam cat vrei, nu doar o felie :)

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...