joi, 19 iulie 2018

Frigarui de scoici in crusta de fulgi de nuca de cocos


Cu aceasta reteta am participat la concursul #chefpentruozi #SelgrosRomania, care a avut ca tema pregatirea unei retete vechi, cu traditie in familia noastra, (re)mixate.

Când am aflat tema concursului am intrebat-o pe mama (care s-a născut şi a crescut în Grădinari) ce retete stie de la bunica. “Sa fie cât mai veche ” am adaugat.

Iar mama mi-a spus : “pe vremea noastra se manca simplu si se folosea cât mai mult ce ne oferea natura. Si cum noi eram 8 (opt) frati acasa, iar prin gradina curgea Jijia (un rau mai mic, in apropierea Prutului) mâncam foarte des scoici, raci, si mult peste. Iar mancarurile erau insotite mereu de morcov prajit sau ardei copti cu usturoi” (Gradinari-ul fiind si un sat mic, vecin cu satul Medeleni al lui Ionel Teodoreanu, unde principala ocupatie a taranilor era cultivatul legumelor).

E adevarat ca mama a “plecat” de la casa bunicilor, acum peste 40 ani, însa cât au trait bunicii , apoi o sora mai mare de a mamei ne-a trimis mereu “bunatati de balta – scoici, raci, peste de toate felurile”, asa ca la noi in familie inca se mananca mâncaruri de pe vremea bunicii. 

Nah, timpurile şi-au pus amprenta şi aşa am ajuns să folosim ingredient simple în reţete mai “sofisticate”. Pornind de la reteta simpla de scoici cu morcov prăjit a bunicii, m-am gandit sa o “re-inventez” putin si sa dau o nota aparte cu nuca de cocos si ananasul. 







Ingrediente:

pt. frigarui:
300 gr scoici (doar carnea),
100 gr fulgi nuca de cocos,

pt. turte (lipii):
100 ml apa fierbinte,
150 gr faina,
75 gr unt (la temperatura camerei),
1/2 plic praf de copt,
1 vf lingurita sare,

pt. umplutura:
1/2 avocado,
2 felii ananas,
4 felii dovlecel,
1/2 ardei iute,
1 morcov,
sare,piper,
1 lamaie
2-3 crengute de rozmarin

Timp de preparare: 35-40 minute
Timp de gătire: 30 minute



Preparare:


Întâi de toate pregatim carnea de scoici pentru frigarui.
Luam scoicile (eu am avut de balta, de Jijia mai exact, de unde se trage si reteta mea ) si le spalam sub jet de apa rece. Scoicile care nu sunt închise perfect, le aruncam, pentru-ca nu sunt bune.
Punem o oala cu apă la clocotit , în care adaugam putin coriandru, cimbrisor si 2-3 frunze de salvie pentru aroma (nu e obligatoriu-poate fi doar apa). Cand dă în clocot, punem scoicile si le lăsam la fiert 5 minute (până se desfac). Le scoatem cu paleta si le curatam: sub jet de apa le desprindem de cochilie si le curatam de partea neagra/verde si de branhii. Le lasam sa se racoreasca pe un prosop de hartie.
Luam betele pentru frigarui si infigem in ele scoicile date prin fulgii de nuca de cocos, apoi le asezam intr-o tava ce va merge la cuptorul incins in prealabil la 185 grade , pentru 20 minute.

Preparam lipiile / turtele:
Intr-un bol încapator amestecam faina cu sarea si praful de copt. Adaugam untul si framantam. Cand este incorporat complet adaugam apa clocotita si amestecam cu o lingura. Cand am incorporat toata apa, incepem sa framantam aluatul cu mainile pana obtinem o coca nelipicioasa. O lasam la dospit/crescut 30 minute.
Dupa ce trece timpul de asteptare , rupem bucatele mici din aluat din care facem bilute. Le pudram cu faina si intindem o foaie subtire. Le dam dimensiunea dorita cu un castron/farfurie apoi le punem la copt intr-o tigaie incinsa. O lasam cateva clipe (pâna face bule ) apoi o întoarcem pe cealalta parte. O lasam 30 secunde apoi o intoarcem iar. Procedam asa de cateva ori, intrucât aluatul este foarte subtire si nu trebuie sa se arda.

Umplutura:
Taiem felii dovlecelul.
Curatam avocado si il feliem.
Incingem gratarul si asezam pe rând dovlecelul, avocado si ananasul. Când s-au rumenit si se vad frumos dungile de la gratar le intoarcem pe cealalta parte, apoi le scoatem pe o farfurie.
Curatăm morcovul si-l dam prin razatoarea mica, apoi îl calim cu o lingura de ulei.
Luam fiecare turta/lipie si intindem un strat generos de morcov. Punem 2-3 felii de avocado, dovleac si ananas. Asezonam cu sare si piper dupa gust. Daca va place picant, punem si 2-3 feliute de ardei iute. Rulam turtele si le prindem cu crengute de rozmarin.
Asezam pe un platou, pe care punem si jumatati de lamâie cu care vom stropi scoicile când le vom savura.


Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...