Ingrediente:
pentru blat:
8 albusuri
150 gr zahar
100 gr nuca de cocos
40 gr de faina
alba de grau
o lingura de
esenta de vanilie
25 gr unt pentru
uns tava
pentru crema:
250 gr mascarpone
150 gr ciocolata
alba
200 ml frisca,
esenta de vanilie
pentru insiropat:
2 linguri de
lapte de cocos
100 ml de apa
o lingura de
zahar
pentru ornat:
50 gr nuca de cocos,
o lingurita cacao,
6 bomboane raffaello
o lingurita cacao,
6 bomboane raffaello
Preparare:
Blat
Pregatim o tava
rotunda de tort, cu peretii detasabili. Punem pe fundul acesteia hartie de copt
iar peretii ii ungem cu unt.
Intr-un vas punem
albusurile, adaugam un praf de sare si le batem bine cu mixerul. Cand
albusurile s-au batut bine incepem sa adaugam treptat zaharul si batem in
continuare (pana cand daca intoarcem castronul nu vor cadea.)
Adaugam esenta de
vanilie, nuca de cocos si faina, si amestecam cu o spatula/lingură, cu miscari
usoare, de jos in sus pâna la amestecare completa.
Punem compozitia
obtinuta in tava pregatita si o dam in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de
minute (in functie de cum coace cuptorul). Blatul este copt cand incepe sa se
rumeneasca pe deasupra si daca facem testul cu scobitoarea aceasta iese curata.
Cand blatul este
gata il scoatem din cuptor si il lasam doua trei minute la racit dupa care
imediat il scoatem, şi-l lăsăm la racit pe un gratar.
Crema de mascarpone cu ciocolata alba
Scoatem branza
mascarpone din frigider cu macar o ora inainte de a face crema ca sa ajunga la
temperatura camerei si sa poata fi mai usor prelucrata. Frecam bine branza
mascarpone pentru cremozitate.
Ciocolata alba o
rupem bucati si o topim pe baie de aburi. Lasam putin la racit apoi o amestecăm
cu brânza, adăugând câte o lingura de mascarpone in ciocolata.
Amestecam, apoi
mai adaugam inca o lingura si la fel amestecam, dupa care adaugam totul in
compozitia de mascarpone. Dacă turnăm de la început ciocolata în mascarpone
riscam să ni se taie crema.
Batem frişca
lichidă până se întăreşte. Luam doua-trei linguri de crema de mascarpone si le
amestecam in frisca dupa care punem totul in crema de mascarpone. Omogenizam cu
miscari usoare, de jos in sus. Dam crema la frigider pentru cateva ore bune, de
preferat peste noapte.
Sirop
Amestecam laptele
de cocos cu apa si zaharul si il punem intr-o craticioara, pe foc şi-l lasam sa
fiarba cateva clocote, cat sa se topeasca zaharul dupa care dam la racit.
Asamblarea tortului
Taiem blatul de
tort pe orizontala, în trei felii egale(pe cât posibil) apoi însiropam fiecare
felie.
Împartim crema in
trei parti, dar lasam mai multa cantitate pentru imbracat tortul la exterior.
Pe un platou
aşezăm prima felie de tort , apoi prima cantitate de cremă . Aşezăm ce-a de-a
doua felie de blat şi o nouă cantitate de cremă.
Îmbrăcăm tortul
la exterior cu crema rămasă din care pastram cateva linguri pentru a face cu
posh-ul cateva floricele deasupra. Eu am colorat crema rămasă cu putina cacao .
În fiecare
floricică aşezăm câte o bomboană raffaello. Pudram cu nucă de cocos din belşug
şi dăm din nou tortul la rece.
Al meu s-a crăpat
puţin, dar a fost extraordinar de gustos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu