miercuri, 29 septembrie 2010

Lasagna

Dupa ce am mancat la o ruda de a mea, lasagna, m am hotarat sa fac si eu. M am documentat, si cu strangere de inima am pornit la treaba. Spun cu strangere de inima pentru ca sotului meu nu i-a placut  reteta "savurata-n sat", insa spre surprinderea mea, cand a gustat -o pe cea facuta de mine a exclamat "mmmm ce buna e...nu se compara cu cea de la....." Si credeti-ma ca n-a facut remarca din bun simt. Nu-i genul !!!!!
Reteta mea de lasagna e cam asa:

Ingrediente:
1. pentru umplutura:
1 pachet foi lasagna (din comert, din alea ce nu trebuie fierte inainte de utilizare)
500 gr carne tocata de vitel (dar puteti folosi si amestec, sau de care va place),
1 morcov,
1 telina,
2 cepe,
200 gr bulion,
200 gr cascaval ras (eu am folosit in loc de parmezan)
condimente dupa gust (eu am folosit oregano, piper, delicat si usturoi granulat)

2. pentru sos bechamel:
3 linguri faina,
50 gr unt,
200 ml lapte
Preparare:
Morcovul si telina se curata, apoi se dau prin razatoare.
 Ceapa se taie marunt si se pune la calit. Dupa vreo 3 minute adaugam si morcovul si telina.
Dupa ce le calim bine bine, adaugam carnea de vita (sau amestec, sau de care doriti) .
Mai lasam la foc mediu vreo 5 minute, adaugam bulionul, condimentele si lasam la fiert inca 5 minute amestecand din cand in cand.
Sosul bechamel:
Topim untul, apoi luam cratita de pe foc, adaugam faina si laptele si amestecam bine sa nu ramana cocoloase.
Asamblare:
Intr-o tava (eu am folosit vas yena) unsa cu unt/margarina asezam un strat de foi lasagna apoi un strat de carne. Peste carne adaugam cateva linguri de sos bechamel.
    
Continuam cu un strat de foi, un strat de carne si tot asa pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de foi.Adaugam cascavalul ras, cateva cubulete de unt/margarina, apoi punem o folie de aluminiu drept capac si dam la cuptor pentru 40-50 minute.
La final ar  trebui sa arate cam asa:
 Daca doriti sa fie mai rumenita deasupra (desi nu e indicat, pentru ca se intareste cascavalul) indepartati folia de aluminiu cu 10-15 minute inainte de a o scoate din cuptor.
Se poate servi si cu muraturi romanesti, chiar daca iese din specificul bucatariei italiene. Pofta mare

marți, 28 septembrie 2010

Mere parfumate

A venit toamna, a venit timpul sa ne pregatim camara pentru iarna.....In acest week end a fost randul merelor din livada sa fie culese si asezate frumos in ladite.

Merele se culeg cu grija, sa nu le lovim pentru-ca se strica mult mai repede. Se aseaza in ladite, pe rand, intotdeauna cu codita in sus (nu stiu de ce, dar asa mi s-a spus). Dupa primul strat de mere punem un strat de hartie, iar mere...si tot asa pana umplem toate laditele. Cand eram mai mica, impachetam fiecare mar in ziar si apoi il asezam in ladita. In felul asta protejam celelalte mere, in cazul in care se strica unul din ele. Acum insa nu mai am rabdare, dar cand voi avea un bebe sigur il voi pune sa faca la fel......Sa ma razbun !!!!!
Si sa intrati in camara, dupa cateva ore...sa simtiti parfumul merelor....merita tot efortul de a le culege. Parerea mea !!!

Bureti....

Sa va arat cu ce m-am ales dupa o zi intreaga de "bantuit"  prin padure............iar din "productia" mea voi pregati diferite retete pe care le voi posta aici....

Insa nu mi pare rau.....pentru-ca mi am amintit de copilarie, de zilele in care mergeam cu bunicul "la cules bureti", de clipele cand mancam un mar, sau o bucatica de slanina afumata cu ceapa sau usturoi la umbra unui stejar batran...Am resimtit bucuria copilului care gasea o ciupercuta, cat de mica si era foarte incantat de privirile admirative ale bunicului....Am retrait clipe  din copilarie, si asta compenseaza tot !!!!

Mic dejun 100% BIO

Sambata dimineata....ora 10:00, dupa savurarea cafelei in bratele sotului, a trebuit sa pregatesc si ceva de mancare sa avem spor la treaba...Asa ca....in hotararea noastra de a manca sanatos, am pregatit un mic dejun 100% natural, cu produse preparate in casa, ingrediente fara chimicale. Eeee, acu nu va ganditi la cine stie ce minunatie, e vorba doar de ochiuri cu branza si sunculita.

Ingrediente (pentru 2 persoane):
4 oua de tara,
1 felie (aproximativ 100 gr cas de vacuta, preparat de mama),
100 gr sunculita taraneasca (de la purcelul din curte)
2 rosii de gradina,
1 ceapa

Preparare:
Se pune tigaia cu cateva linguri de ulei (vreo 5) la incins. Dupa aceea se pun ouale care se tin pana prin o culoare alb-galbuie.
Se taie felii sunculita si se pune un pic la prajit, in uleiul in care ati facut si ouale.
Casul si ceapa se taie feliute.
Toate ingredientele se aseaza pe farfurie si va uram pofta buna !!!!!!
Cam asta e ....delicios si sanatos !!!!

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...