joi, 10 martie 2011

Cornulete fragede

Stiu ca sunt mai multe variante ale retetelor pentru cornulete, insa cea folosita in familia mea este aceasta cu untura. Aceasta reteta era (si este in continuare) foarte apreciata pe vremea lui "Ceasca" cand in cofetarii nu aveai acces la atatea mii de feluri de dulciuri si cand femeile lucrau si sambata si nu aveau timp de gatit non-stop. Iar aceste cornulete se fragezesc si se fac mai bune cucat stau mai mult (in loc sa se usuce, cum se intampla de obicei cu dulciurile). Reteta e de la mama mea, care la randul ei o are de la o colega de servici, probabil de pe vremea dinozaurilor, daca e sa ma iau dupa foaia pe care era notata.

Ingrediente:
un borcan de untura (800 gr)
un borcan de smanata(800 gr)
200 gr zahar
faina cat cuprinde
90 gr drojdie
rahat pentru umplut

Daca doriti sa faceti mai putina coca, sa aveti grija sa pastrati egale cantitatile de untura si smantana.

Untura se pune un pic la topit pentru a fi usor de amestecat cu smantana.
Se amesteca bine untura cu smantana , apoi se adauga drojdia.
Treptat se adauga faina (in ploaie) si zaharul si se framanta bine pana aluatul nu se mai lipeste pe peretii vasului si se obtine o coca asemanatoare cu aluatul obisnuit. Se acopera si se lasa la rece pentru aproximativ o ora.
Intre timp, taiem rahatul fasii.
Dupa o ora  din coca obtinuta intindem foi pe care le taiem in patrate de dimensiunile dorite (cu cat sunt mai mari, cu atat vor fi mai mari cornuletele). Atentie, sa presarati faina pe suprafata pe care intindeti foaia, altfel riscati sa se lipeasca . Pe fiecare patratel se aseaza cate o bucatica de rahat,  apoi le rulam.
Se aseaza intr-o tava tapetata cu untura si faina sau cu hartie de copt (in cazul meu). Se da la cuptorul preincalzit, 5 minute la foc mic, apoi inca 15-20 minute la foc mediu.
Se pudreaza cu zahar si se servesc fie calde, fie reci . Pofta mare !!!

Niciun comentariu: