Martisorul = “funia zilelor, saptamanilor si lunilor anului, adunate intr-un snur bicolor”
este oferit ca semn al sosirii primaverii si a capatat in ultimul timp forme tot mai diverse fata de traditionalul mic obiect de podoaba legat de un fir rosu cu alb.El face parte din larga categorie a talismanelor daruite celor dragi de 1 martie, simbolizand iarna si vara, dar si speranta.
Traditia spune ca in vechime martisorul se confectiona din doua fire rasucite de lana colorata, alba si neagra sau alba si albastra si era daruit in prima zi din luna lui martie, perioada a echinoctiului de primavara, cand aparea pe cer Luna Noua. Obiceiul martisorului este de fapt o secventa dintr-un scenariu ritual de innoire a timpului si anului, primavara, la moartea si renasterea simbolica a Dochiei.
Unele traditii spun ca firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic.
Deci mărţişorul anunţă trecerea iernii şi venirea primăverii, a cărui căldură aduce culoare în natură. Copii şi femeile tinere îl primesc şi îl poartă prins în piept, ca semn că zilele calde s-au întors, având credinţa că el este un talisman aducător de noroc, de frumuseţe şi de iubire.
Deci mărţişorul anunţă trecerea iernii şi venirea primăverii, a cărui căldură aduce culoare în natură. Copii şi femeile tinere îl primesc şi îl poartă prins în piept, ca semn că zilele calde s-au întors, având credinţa că el este un talisman aducător de noroc, de frumuseţe şi de iubire.
Ghiocel, clopotel
Chiar de-i nea afara
Tu ne porti, pe la porti
Zvon de primavara".
Se spune ca atunci când Dumnezeu a creat lumea i-a spus zăpezii să meargă şi să roage florile să-i dea un pic din culoarea lor. Rând pe rând florile au refuzat. Atunci foarte tristă zapada l-a întrebat pe ghiocel dacă poate să-i dea din culoarea lui. Ghiocelul a acceptat. Ca răsplată, zăpada îl lasă să înflorească primul primăvara.
Adesea, la începutul lui martie, buchetul de ghiocei însoţeşte mărţişorul. El reprezintă o tradiţie românească ce datează din cele mai vechi timpuri. Firul - de lână, de aţă, de mătase - alb şi cel roşu sunt împletite împreună. Odinioară, de ele se atârna un ban de aur sau de argint, a cărui strălucire evocă lumina solară. Simbolistica mărţişorului cunoaşte diverse interpretări, cea mai răspândită fiind bazată pe faptul că, în folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: iarna - prin alb, primăvara - prin roşu.
Buburuza
După încremenirea îngheţată a iernii, zăpada se topeşte şi natura prinde încet, încet viaţă. Pe frunzele fragede şi pe florile colorate apar primele gâze. Rotundă, roşie cu punctişoare negre, buburuza (mămăruţa) e una dintre cele mai iubite insecte : ea e considerată aducătoare de noroc şi înzestrată cu puteri prevestitoare : se spune că dacă o tânără dă drumul unei buburuze, direcţia în care aceasta îşi va lua zborul va fi cea din care tânăra va fi întâmpinată de alesul ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu