marți, 8 martie 2011

Sfinti (Mucenici) de post

De obicei sfintisorii ii faceam cu lapte si oua , adica "de dulce" . Insa, cum anul acesta "40 de Sfinti" cade intr-o miercuri, "fortata" de ceilalti membri ai familiei a trebuit sa fac sfintisori de post. Asa ca azi o sa va prezint si reteta mea de sfintisori. Probabil va asteptati la acei sfintisori in forma de 8 (opt) insa la mine nu s-au facut niciodata in asa fel, ci un pic "patratosi". In rest, reteta cred ca este aceeasi cu a multor gospodine. Insa....o sa o postez si eu pe a mea.

Ingrediente:
2 kg făină
300 gr zahăr
100 gr drojdie
1 linguriţă de sare
 ulei (cat cuprinde aluatul)
300 ml apa,
1 esenţă de rom
coajă de portocale rasă


pentru sirop:
1 litru apă
300 gr zahăr
1 esenta de rom ( sau in functie de preferinte)


pentru ornat:
nuca măcinata
miere de albine

Preparare:
Se pune făina amestecată cu sare într-un vas larg. Se face puţin loc în mijlocul ei şi se toarnă drojdia frecată cu puţin zahăr si cu apa calduta. Se adauga esenţa de rom şi începem framantam adaugand si restul de apa calduta. După ce au fost bine amestecate în compoziţie se toarnă cate putin ulei, treptat, frământând continuu până se încorporează. Se frământă apoi totul până ce compoziţia începe a se desprinde singură de pe mână şi de pe pereţii vasului. Se face semnul crucii (deh, invataminte din batrani), se acopera cu un prosop si se lasă totul la crescut aproximativ 1 ora.
Apoi se iau bucati din aluat , din care se fac "franghii" pe care le impletiti dupa dorinta (in doua, in trei) si apoi formati sfintisorii.
 Se pun într-o tavă tapetată cu ulei şi făină şi se dau la cuptor, la foc potrivit cam 35-40 minute. Inainte de a fi băgaţi în cuptor, ungeti sfintii cu apa si presarati putin zahar deasupra lor.

Cat timp se racesc un pic sfintisorii, facem siropul pentru marea insiropare. Punem la fiert cam 1 litru de apa si 300 gr zahar si lasa m la foc mediu pana se ingroasa un pic. Apoi adaugam esenta (in cazul meu de rom) si lasam sa se raceasca un pic. Dupa aceea. luam fiecare sfintisor si-l trecem prin sirop pe toate partile , dupa care il asezam frumos pe platou.Il ungem din belsug cu miere de albine (de preferat naturala/bio...nu din magazin).
Deasupra presaram nuca macinata, amestecata cu putin zahar si coaja de lamaie rasa.

Pofta Mare !!!!!!!!!

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...