Sarmalute in foi de vita de vie

La noi in familie, gusturile sunt impartite: sotul prefera sarmalutele, eu ardeii umpluti, asa ca de fiecare data ne ciondanim ce gatim (mai exact ce gatesc, ca dumnealui nu prea da prin bucatarie in ultima vreme): sarmale sau ardei. Hmmm ....grea alegere. Si mereu discutia se termina invariabil cu replica mea, acida si rautacioasa, "fac ardei umpluti, daca vrei sarmale fa-ti !!" Insa nu sunt chiar asa de rea, precum vreau sa fiu, asa ca de fiecare data fac si ardei umpluti si sarmalute. Asta asa, sa impacam si capra si varza (cine o fi capra??). Despre ardei umpluti v-am povestit pe aici, acum insa a venit randul sarmalutelor...Deci, sa incepem......

Ingrediente:
300 gr foi de vita de vie,
600 gr carne tocata amestec (vita + porc)
sare, piper
150 gr orez,
4 linguri de pasta de rosii/bulion/suc,
2 legaturi de marar,
1 morcov,
o ceapa,
putin ulei pentru calit.
(apa – in functie de consistenta amestecului)

Preparare
Se taie ceapa marunt si se caleste in 2-3 linguri de ulei. Cand devine sticloasa, se adauga carnea, morcovul dat prin razatoarea mica si mararul tocat marunt si se mai calesc 2-3 minute. Se adauga orezul, pasta de rosii si apa (cat sa cuprinsa compozitia) si se mai lasa pe foc pana scade. Se condimeteaza dupa gust.
Daca frunzele de vita de vie nu sunt conservate, atunci se oparesc in prealabil. Daca sunt conservate se iau frunzele, una cate una, si se spala.

Se tapeteaza fundul vasului cu strat de foi de vita de vie sau cu crengute de marar uscat. Se ia apoi cate o frunza se rupe dupa marimea dorita pentru sarmalute (spun asta pt.ca am o cunostinta care face sarmalute uriase, adica cat e frunza de mare...si din maxim 2 sarmale te saturi) si se pune cate un pic de carne in asa fel incat frunza sa poata fi rulata in forma unei sarmale. Se incheie la capete si se pun in cratita. La final se pune deasupra un alt strat de foi de vita. Apoi se toarna apa atat cat sa cuprinda tot continutul. Daca doriti puteti adauga si putin bulion/pasta de rosii in apa in care fierb sarmalutele.
Se lasa la fiert aproximativ o ora verificand din cand in cand daca a scazut sau nu apa. Daca a scazut se completeaza cu apa calduta. (vasul in care fierb sarmalutele trebuie acoperit).
Sarmalutele se pot fierbe fie la aragaz, fie in cuptor.
Sarmalutele in foi de vita pot fi servite cu iaurt sau cu smantana si cu un ardei iute.

Pofta buna !!!

Comentarii

stefy a spus…
la noi gusturile sunt impartite ca si al voi..dar chiar daca mie imi plac ardeii sa stii ca nu refuz o portie de sarmalute de la tine!!!:P
Monya a spus…
te astept Stefy ...numai ca trebuie sa te lupti cu sotul din dotare pentru ele :))
Alice a spus…
foarte bune!
Monya a spus…
multumesc ALice :D

Postări populare de pe acest blog

Bulete de branza

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei