joi, 22 noiembrie 2012

Sirop de catina

Si iata ca a venit momentul sa ne pregatim de iarna, sa ne imunizam . Si cum putem sa o facem mai bine decat cu o cura cu sirop de catina???
Ei bine, despre catina gasiti numai lucruri "de bine" daca rasfoiti orice revista cu "naturiste" , pe google, sau intreband prin batrani. 

Cu toate astea, va fac si o scurta prezentare a beneficiilor:

Unul dintre cele mai cunoscute vitaminizante naturale, recomandat mai ales inainte de inceperea sezonului rece, este siropul de catina. Este considerat o adevarata polivitamina naturala (contine:  foarte multa vitamina C, vitamina E,  betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu)., foarte util pentru copii, mai ales daca este amestecat cu miere de albine. De asemenea, opreste hemoragiile interne, elimina parazitii intestinali, ajuta la refacerea epiteliului renal si intestinal. S-a mai dovedit bun pentru incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului si ca tonic general in stres. Pentru cei care lucreaza intr-un mediu nociv, reduce efectul expunerii la radiatii. Mai trateaza hepatita virala si ciroza, psoriazisul si dereglarile endocrine. Are un rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare, precum hemeralopie, prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta.

Cu alte cuvinte... sanatate curata, 100% naturala.

 Ingrediente:
 1 kg catina,
500 ml miere de albine ( de preferat direct de la producatori, nu la borcane din supermarket)
Preparare:

Fructele de catina se desprind de pe crengute (eu am scapat de aceasta operatiune extrem de migaloasa, intrucat am cumparat de la piata doar bobite. Cred insa ca mi s-ar fi zburlit parul la 220 V sa stau si sa pigulesc toate bobitele, cum am vazut ca stateau batranelele in piata, pe scaunel si cu rabdare ciuguleau boaba cu boaba). Se spala cu apa si se lasa sa se usuce foarte bine.
Se paseaza bine de tot (operatiune de durata in cazul meu , ca a trebuit sa ma lupt si sa bumbacesc cateva sute de boabe si sa storc toata vlaga din ele si din seminte - si tare greu s-au lasat batute - insa avantajul a fost ca am facut niste muschi  si o febra musculara pe masura dar si o bucatarie cu picatele portocalii), apoi se strecoara printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon. Lichidul rezultat se amesteca cu mierea si se toarna in sticle inchise ermetic.
Cojile si semintele de catina ramase dupa zdrobire si stoarcere, nu le aruncati. Le puneti la uscat si le folositi la ceai, la fel de bun si de benefic pentru sanatatea noastra.
Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida. 

Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni. Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun, nu mai tarziu, intrucat este un energizant natural  si mai ales in cazul copiilor pot aparea surprize pline de energie (va spun din experienta...una bucata kinder, la ora 23.30 tropaia prin casa fara urma de oboseala sau somn . Deci, se poate !!). 
Siropul de catina l-am folosit pentru imunizarea kinderului din dotare. Pentru noi, astia batrani, am pus boabe de catina intregi , la borcan, cu miere de albine. 
Din catina putem prepara si o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.
Catina poate fi consumata si astfel:
- Se poate pasa cu o furculita nemetalica, iar pasta obtinuta se amesteca
cu miere si se pastreaza la frigider.
- Se poate lasa ca atare, se pastreaza boabele intregi, inchise in recipiente la frigider, iar in momentul consumului se amesteca cu miere. In acest fel este mai dificil de consumat, deoarece catina contine niste samburi mici si tari, care sunt mai greu de mestecat.
- Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze apoi se bea.

2 comentarii:

Alice spunea...

e bine ca ai aflat cum se face un sirop bun de catina intrabena d o batrana albina

Anonim spunea...

Foarte frumos!

Also visit my web blog; ora exacta

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...