vineri, 30 noiembrie 2012

Sfantul Andrei


Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si este "Ocrotitorul Romaniei" sau "Patronul spiritual al romanilor"- fiind cel care a adus si a promovat invataturile Mantuitorului in zona tarii noastre.In scrierile bisericesti, Andrei este denumit "cel intai chemat" dupa ce l-a parasit pe Ioan botezatorul pentru a se alatura Mantuitorului.

Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).

Sursele bisericesti vorbesc despre faptul ca Sfantul Andrei  a fost rastignit pe o cruce in forma de X cu capul in jos, careia i s-a spus „Crucea Sfantului Andrei” si care se regaseste pe steagul Scotiei.

Traditii de Sf Andrei:

Ritualuri de protectie
Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei (29/30 noiembrie) se practica ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele si gospodariile. Este noaptea in care spiritele negre bantuie locurile pamantesti. De aici traditia ca de Sfantul Andrei  se dezleaga secrete, se gasesc autorii unor crime, ale unor furturi. Acest obicei se desfasuara la miezul noptii, in cimitir cu apa sfintita, lumanari, un vas nou cu gura larga si cativa banuti de argint care se pun pe un mormant parasit. Dupa ce se spun cateva rugaciuni, se poate vedea in apa turnata in vas firul evenimentelor.

Varcolaci
Legendele din Bucovina spun ca in noaptea Sfantului Andrei  lupii incep sa vorbeasca si isi misca gaturile intepenite, iar daca un om este atacat de lupi acesta se va transforma in varcolac.

Strigoi
In aceasta noapte (29/30 noiembrie), femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor).

Ursitul
In noaptea de Sf Andrei tinerele nemaritate isi pot visa ursitul, daca aseaza sub perna un fir de busuioc.
In alte zone ale tarii sunt folosite alte metode pentru a vedea imaginea ursitului.
Metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit.
Metoda cu verigheta: intr-un pahar cu apa neinceputa se arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul careia apare chipul ursitului.
Metoda oglinzii: o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.

Prognoza pentru anul urmator
Traditia spune ca se pun 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) in podul casei si se lasa acolo pana in seara de craciun.  Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta.
La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate.
Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea. 

La multi ani tuturor celor care poarta numele Andrei, Andreea !!!!

Niciun comentariu:

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...