Nu ma dau in vant dupa ea, dar sotul din dotare o adora. E hulita de unii, cautata si adorata de altii . E grasa, uleioasa sau nu. Are de toate: carne, legume, smantana, ou, usturoi, otet... Unii spun ca e greu sa-i dai de gust si sa o prepari cum trebuie. Anul acesta insa, mandria mea de bucatar incepator mi-a fost gadilata de un prieten foarte priceput in ale bucatariei de altfel, care dup[ ce a gustat-o a afirmat "e foarte aproape de gustul meu". O da !!!! O da !!!! Dar despre ce vorbesc??? Despre ciorba de burta :D
Ingrediente:
1,5 kg burta de vita (anul acesta am avut burta "proaspata", pe care am tinut-o 3 zile in var inainte de a o curata pentru "a se albi" cica, apoi burta se curăţa extrem de bine cu apă şi sare şi se pune o linguriţă de bicarbonat cu care se freacă îndesat toată suprafaţa şi se lasă aşa la frigider de seara, până a doua zi cand o luăm şi o clătim extrem de bine în cate ape vrem, să iasă la lumină proaspătă şi frumoasă)
ceva oase de vita (2-3 bucati) cu maduva, dar si cu urme de carne3-4 morcovi,
1 telina,
1 ceapa mare,
1 radacina patrunjel,
1 capatana usturoi,
1/4 lamaie,
smantana dupa gust,
3 galbenusuri,
otet dupa gust,
ardei iuti,
sare, piper
Preparare:
Se pun oasele de vita la fiert (intr-o oala bineinteles) cu o lingurita de sare cam o ora, dupa care se adauga burta taiata in fidelute. Din cand in cand mai aruncati un ochi la oala si scoateti spuma ce se aduna deasupra. Cand au fiert bine, scoateti oasele si aruncatile iar peste bucatelele de burta si carnita zdrentuita de la oase adaugati radacinoasele taiate dupa cum aveti chef (nu conteaza forma, ele oricum vor fi scoase din ciorba, dar nu le aruncati...folositi-le la altceva. Eu am facut un piure din ele)
Adaugati apa daca mai trebuie si acoperiti oala cu un capac lasand-o la foc mic 4-5 ore pana cand burta este fiarta complet.
Cand e gata (scoateti o feliuta de burta din oala, lasati-o la racit si gustati-o...daca va place inseamna ca e fiarta) luaţi oala de pe foc, condimentati-o cu sare cum vă place de mult, stoarceţi un sfert de lămâie/sau 5 linguri otet, dregeti rapid cu 3 gălbenuşuri de ou amestecate cu 250 gr smântână şi aruncaţi deasupra un vârf de cuţit de piper alb măcinat (e bun si cel negru insa se va vedea in ciorba care e albicioasa la aspect).
Se serveste la masa alaturi de un bol de smantana, mujdei de usturoi si ardei iuti !!!!
Fiecare si-o condimenteaza dupa gust !!!
Pofta mare !!!
4 comentarii:
Nici eu nu ma dauin vant dupa ea si inca nu am facut-o...desi sotul meu o adora. O sa-i arat reteta ta si-l pun la treaba ;) Pup
hi, hi, hi...spor la treaba sotiorului !!!! pup.
imi place la nebunie noua fata a blogului tau!!!:P
multumesc Stefy....zilele trecute ma gandeam sa fac o schimbare insa am renuntat la ideea avand in vedere ca la ultima schimbare am pierdut o parte din postari :))
Trimiteți un comentariu