miercuri, 23 ianuarie 2013

Fasole cu afumatura

Se apropie pas-pas ziua de 24 ianuarie, "ziua unirii". Angajatii statului misuna ca furnicutele pe strazi: se arboreaza steaguri, se scoate apa din gropi si se toarna asfalt (deh !!! treaba romaneasca), statuia lui Cuza din Piata Unirii e lustruita cu spor, se monteaza scene (pentru ilustrii conducatori si poate pentru ceva spectacole populare )...si tot asa - dar deja deviez de la subiect. 
Va fi mare petrecere mare la noi la Iasi, se va dansa "hora unirii" si mai mult ca sigur se vor "aclama" politicienii (asta daca va fi prezent vreo unul) . Sarbatoare de la care nu vor lipsi miile de sarmale sau portiile de fasole cu carnati . Si cum nu pot face nota discordanta cu evenimentul (doar sunt roman, nu??!) am pregatit si eu o portie de fasole , nu cu carnati ce-i drept, ci cu afumatura !!!!
Ingrediente:

500 de grame de fasole boabe,
500 de grame de carne afumata 
2 cepe
2 morcovi 
1 patrunjel radacina 
foi de dafin
pasta de rosii (bulion) -optional
sare, piper, 
PS: cantitatile si ingredientele variaza in functie de cantitatea dorita. Adaugati sau eliminati ce va/nu va place, dar va rog pastrati fasolea !!!

Preparare:
Distractia incepe de seara cand pun fasolea la inmuiat/umflat (adica o las intr-un castron cu apa peste noapte, timp in care ea se zbarceste si se umfla ). A doua zi am scurs apa ramasa (daca mai ramane ceva  !!), si am pus fasolea la fiert (in apa clocotita, NU in apa rece ca ramane tare -si pentru fasole nu e "ok" sa fie tare :)) ). Cand face spume, se scurge apa, se clateste si se pune din nou la fiert (tot in apa clocotita)
Cat fierbe fasolea, calim ceapa si celelalte radacinoase (pe care eu de obicei le dau prin razatoare) si le adaugam in fasole. In ceapa calita eu am adaugat si cateva cubulete de slanina afumata.
Adaugam afumatura (in cazul meu coaste de porc afumate in batatura proprie), foile de dafin, condimentam dupa gust si lasam la fiert. 
Ce sa va mai spun??? ...A da, merge de minune cu o salata de varza murata !!!

 Pofta buna!!!
 La multi ani romani !! 
La multi ani Romania unita !!!
Si.....pe cat posibil dormiti cu geamul deschis. Se vor face simtite niscaiva efecte secundare  :P 

3 comentarii:

Unknown spunea...

Si cu afumatura e la fel de buna, grozava chiar ;)

Alice spunea...

vai, vai, vai, vai vai...

Monya spunea...

Alice....am gresit ceva???

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...