sâmbătă, 26 iulie 2014

Cas si Telemea de casa



E vara. E cald (sau, ma rog, ar trebui sa fie desi anul asta vara a fost mai mult toamna, cu ploi si vant) si nu prea ai chef de gatit. Dar ceva tot trebuie sa pregatesti. Daca nu pentru tine, macar pentru familie. Iar o salata de rosii si o bucata zdravana de branza alaturi pot face o masa completa. Si pentru mic dejun si pentru prans si pentru o cina lejera, la ceas tarziu in noapte. Si da, la noi, branza e la loc de cinste. Numai ca , de branza simpla ne cam saturasem, am zis sa trecem la un nou nivel si am ajuns la cas/telemea de vaca, home made. Va provoc sa o incercati. Ce ziceti?
 2 ingrediente = un deliciu


Ingrediente:
5 l lapte vaca (capra, oaie, bivolita...ce va place voua),
1/2 pastila sau 2 linguri cheag (de la farmaciile veterinare).


Preparare:

Incalzim putin laptele (daca e proaspat muls, daca nu, il fierbem si-l lasam la racit pana ajunge la o temperatura suportabila = faceti testul cu degetul sau cu picatura la incheietura mainii, ca atunci cand pregateam biberonul pentru bebe) si adaugam cheagul. Amestecam , acoperim cu un prosop curat / tifon si-l lasam la "odihnit" pentru aproximativ o ora. 

Cand s-a inchegat (o sa vedeti ca are consistenta unui iaurt cu zer pe langa el) luam vasul si-l incalzim putin. 

Amestecam energic, cu o lingura de lemn. 

Pregatim un vas in care punem un tifon (strecuratoare i se spune in zona mea)  in care vom face casul. 

Cu un castron  /cana luam laptele inchegat si-l turnam in tifon. Strangem tifonul  la gura (ca pe un sac) , il legam si-l punem la scurs pentru 3-4 ore, dupa care punem casul pe un gratar, iar deasupra lui asezam un fund / o farfurie plata si o greutate. Astfel, casul va lua o forma plata, frumoasa. Il mai lasam la scurs 2-3 ore. 

Si cam asta a fost . 
= CASUL =

Pentru telemea, intr-un vas punem cateva bucati din casul obtinut dupa procedeul de mai sus , il presaram cu sare grunjoasa si adaugam zer cat sa-l acopere. Lasam la sarat cateva ore si servim cu pofta. 

Merge de minune si in salate, in loc de feta. Va puteti juca cu aromele: puteti presara chilli, ierburi aromate, catve picaturi de ulei si ce va mai place. 




Aceasta postare merge la Provocarea secreta de iulie 2014, si este inspirata din bucataria dragei noastre Lili . Va invit si voi sa pasiti in Bucataria ei virtuala si sa descoperiti retete fel de fel, pentru toate gusturile si varstele. Si daca rasfoiti cu atentie, e imposibil sa nu va atraga deliciile culinare pregatite de Lili. Oricum eu sunt aici si va astept cu pareri. Si mai ales sa mi spuneti ce retete ati incercat si daca v-au placut. 


3 comentarii:

Marius Barbu spunea...

Foarte utila reteta, cel putin pentru mine. As prefera sa prepar branza acasa, pentru ca o consider mult mai sanatoasa decat cea din comert. Daca ar iesi ca in pozele din articol ar fi nemaipomenit.

Nu sunt sigur, dar poate s-a strecurat o greseala, adica laptele proaspat muls trebuie fiert si racit, iar laptele deja fiert sau pasteurizat trebuie incalzit putin.

M-ar interesa sa stiu mai exact de tip de cheag ati folosit, ce pret are si concret de la ce furnizor il pot cumpara.

Multumesc.

Monya spunea...

Marius, multumesc pentru aprecieri.

Reteta de mai sus e pt cas si telemea. Cea pt branza de casa , dulce, simpla, n-am postat-o inca.

E exact invers. Laptele proaspat muls , nu mai trebuie fiert / incalzit. El are deja temperatura potrivita. Pe cand laptele rece trebuie fiert /incalzit macar , pana la 30-35 grade.

Cat despre cheag, nu folosesc ceva anume. Depinde ce gasesc la farmacia veterinara (ca de acolo il achizitionez).

Pastilele sunt la maxim 1 leu bucata, iar cheagul lichid e la aprox. 5 lei / 250 ml.

Sper ca ti am fost de ajutor. Daca mai ai nelamuriri aici sunt :).

O zi linistita.

Paul spunea...

Bună ziua vă rog să-mi spuneți și mie cum faceți să iasă Brîza cu gaurelele alea mici prin ia.

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...