miercuri, 27 august 2014

Fiecare vis cu asternutul sau

De cand ma stiu, in casa noastra lenjeriile de pat si pijamalele au avut un rol foarte important. Au fost ani, in care in dulap tronau cu voiosie peste 60-70 lenjerii. Care de care mai vesele, mai colorate sau sobre si apretate.  Aveam pentru toate gusturile si anotimpurile :cu Mos Craciun, cu Iepurasul de Paste, cu flori de primavara, cu animalute, cu stelute, cu desene animate, cercuri, floricele mai mici sau mai mari sau albe si dantelate. Ba am avut chiar si lenjeriii de spital (avea mama o "cunostinta" care-i furniza contra cost) si desi erau urate, simple, mama era foarte incantata de ele ca erau trainice si din bumbac. 

Cu groaza imi amintesc si de lenjeriile apretate, care atunci cand imbracai perna mai-mai ca te taiai in colturile tapene. 

Mama mea avea (si inca are !) mania lenjeriilor. Ori de cate ori avea ocazia cumpara tot ce-i cadea in mana. Nu conta daca nu mai avea loc de depozitare, toate discutiile noastre se terminau invariabil cu "lasa mama, sa fie acolo". 

O admiram de fiecare data calcand lenjeriile imense, dupa moftul si gustul fiecaruia, fara a se plange ca e obosita si n-are chef. Iar seara cand ma bagam in pat mirosul curat si proaspat ma faceau sa adorm linistita si sa am vise pufoase de copil fara griji. 

Si datorita devotamentul ei, de a ne oferi comfort si curatenie, acum ...am dobandit si eu mania lenjeriilor ...colorate. Recunosc nu prea ma atrag cele albe, simple. Nu ma ...caracterizeaza. Le prefer pe cele cu flori, modele si picturi cat de cat nebunatice.

E drept, de cand m-am maritat si m-am aciuat la casa mea, nu am cumparat decat vreo 5 lenjerii, restul le-am "furat" din dulapul mamei . Mereu intru in magazine specifice si frunzaresc toate lenjeriile, de mai au un pic vanzatoarele si cheama paza sa ma scoata cu forta afara, insa nu cumpar de fiecare data. 

Insa, cand GINA (ca de la ea am aflat minunatia de veste) mi-a prezentat lenjeriile de pat Outlet dar si promotia 1+1 Gratis din cadrul Campaniei Summer Black Week am ramas fara cuvinte.  

Au lenjerii atat de colorate si frumoase, expresive, format D, 3-5, satinate, ne-satinate, din bumbac, din dantela, mai mari,  mai mici, special facute pentru a-'i face somnul mai placut . 

Mie mi-a atras atentia aceasta lenjerie.

 Voua care va plac?


duminică, 24 august 2014

Salata de paste cu rosii uscate si hering


 V-am mai povestit io acum cateva zile ca Gina - gazda Cutiei misterelor de august, ne-a provocat sa gatim cu paste. Va amintiti nu-i asa? Daca nu, aveti aici reteta. Si din toata lista de ingrediente propuse , tot mai am unul pe care nu prea stiu cum sa-l folosesc . Pe domnul pesmet. Nu-l vad decat la o reteta de paste dulci. Insa...nu as mai putea folosi celelalte ingrediente . Sau...poate nu-mi functioneaza mie motorasul, de la caldura??!! Deci, ia spuneti voi...ceva idei de paste dulci unde pot folosi pesmet, rosii, dovlecel, vanata, menta, busuioc, migdale, fructe de mare/peste...si...usturoi??


Ingrediente:

300 gr paste fundite,
200 gr file de hering, 
1/2 dovlecel,
1/2 vanata,
4 catei usturoi, 
rosii uscate,
frunze de menta,
frunze de busuioc,
sare, piper, ulei


Preparare:

Fierbem pastele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet, intrucat timpul de fierbere difera de la pasta la pasta. Dupa fierbere, scurgem apa fierbinte si le trecem prin jet de apa rece. Le lasam la scurs.

Tocam marunt frunzele de menta si busuioc. Maruntim si cateii de usturoi. Punem verdeturile si usturoiul  intr-un vas si adaugam 4 linguri de ulei, sare si piper dupa gust. Amestecam pana cand uleiul prinde o culoare verzuie si frunzele se sfarama. 

Rosiile uscate le taiem marunt si le adaugam peste paste. 

Taiem in felii subtiri dovlecelul si vanata si le prajim cateva minute in tigaia unsa cu ulei , ca la clatite (sau le facem pe gratar).

Taiem in bucati si fileul de hering. 

Le adaugam pe toate peste paste. Turnam si sosul de menta si busuioc si amestecam. Mai condimentam daca este cazul. Servim. Pot constitui cu succes un pranz savuros sau o cina tarzie.


Si...te lingi pe deste cu gandul ca tare-ai mai manca o portie 
dar esti ghiftuit de sar puricii pe burta ta. 


Castraveti murati la soare, preambul pentru vacanta


Pentru  Provocarea secreta de august gazduita de Elena, m-am oprit la niste castraveti murati si nu oricum, ci la ...soare ! Savurosi. Putin acrisori. Crantaniciosi atunci cand musti din ei... mmm.... Iar cand bagi mana in borcan si scoti un castravete grasun, stramb sau cum o fi el si musti...mai ca zici ca esti in Rai frate. Asa-s de buni. 

Pentru reteta, am fost in vizita in Lumea Cristinei, o lume minunata, unde gasesti idei pentru ce si cum !  Desi pe blogul ei gasesti o sumedenie de retete delicioase, timpul prea scurt, lipsa de chef, gandul la concediul ce bate la usa, m-au transformat intr-o lenesa. 



Ingrediente:

castraveti, 
sare mare, pentru muraturi,
2-3 crengute de marar uscat,
2-3 crengute cimbru uscat, 
4-5 catei de usturoi, 
boabe de mustar, 
apa. 


Preparare:

Se spala castravetii si se taie capetele.

Se aseaza in borcan. Printre ei asezam crengutele de cimbru si marar si cateii de usturoi.

Dizolvam sarea in apa (la un litru de apa se pune o lingura de sare) si o turnam peste castraveti pana-i acoperim.

Punem capacul la borcan si-l asezam intr-un loc cu mult soare.

Dupa 2-3 zile veti observa ca apa se "tulbura" iar castravetii prind o culoare verde-maron. Asta-i semn bun, castravetii-s pe punctul de a se mura.





marți, 12 august 2014

Coaste de porc cu cartofi la cuptor




Aceasta reteta a fost propusa de Bucatarul curajos - varianta sarata, mai exact de Aura , o gospodina super dragalasa, de la care am primit ajutor ori de cate ori am cerut. Despre retete...numai de bine. Simple, rapide si ...delicioase (pe incercate). Va invit sa-i vizitati casuta virtuala cu incredere.

Ingrediente:

500 gr de costite de porc (eu am avut scarita)
4-5 cartofi mari
sare, piper
2 crengute rozmarin
1 pahar de bere
ulei de masline  


Preparare:

Condimentam scarita de porc dupa gust, adaugam berea si uleiul si lasam la macerat cateva ore.

Cartofii ii curatam si ii taiem felii , mai grosute.

Punem totul in tava si dam la cuptor pentru aproximativ o ora.

Cand au prins o crusta aramie, inseamna ca sunt gata.  Asezam pe farfurie si servim .


Parada Campaniei de sarbatoare

Dupa cum stiti, in perioada 08 iulie-08 august , 2014 evident, am fost gazda Campaniei de sarbatoare , unde am avut ca tema retete pentru copii. 

Daca doriti sa fiti gazda acestei minunate provocari, si sa propuneti o tema "de gatit" , va astept cu un comentariu  la aceasta postare, sau pe pagina de Facebook .

Acum a venit timpul sa va arat participantele. In surle si trambite, invitam in scena, pe.........

Aura si-al sau Cheesecake cu cocos si lime


Gela Dumi cu un delicios Tort "buchet de flori"







marți, 5 august 2014

Paste cu legume


Luna aceasta, la Cutia misterelor , Gina ne-a pus sa ridicam in slavi pastele. Nimic mai simplu , mi-am zis. Ador pastele. Le gatesc in fel si chip. Si ingredientele "suplimentare" sunt pe masura: dovlecei, vinete, fructe de mare sau peste, rosii, busuioc, menta, pesmet, usturoi, migdale. Numai ca citind postarea de blog, am avut o mare surpriza. Placuta. Eii....amu` sa te vad . Gina ofera si premii, pentru cele mai multe retete. Cu cele mai multe ingrediente. Ei cum sa combini 7 ingrediente si sa ai mai multe feluri de paste si nu doar paste cu sos?? Asta buna intrebare. :))) Si pana oi gasi io raspunsul, va las in compania unor delicioase paste cu legume. 



Ingrediente:

200 gr paste,
1 dovlecel, 
1/2 vanata, 
busuioc si menta proaspata, 
fulgi de migdale, 
4 rosii (de gradina , Gina stie :D !!),
3 catei de usturoi,
4 linguri ulei de masline.



Preparare:

Intai de toate am curatat vanata , am taiat-o cubulete si am asezat-o intr-o tava. Am stropit-o cu ulei de masline,am presarat sare si am dat-o la cuptor pentru 15 minute. In felul asta am evitat imbibarea vinetei cu ulei (se stie ca prajite in tigaie, vinetele absorb ulei cu nemiluita).

Am pus pastele la fiert in apa cu sare, dupa instructiunile de pe pachet.

Usturoiul l-am curatat si l-am zdrobit cu lama cutitului. L-am aruncat in tigaia incinsa.

Dovlecelul l-am curatat de coaja si l-am taiat cubulete. L-am adaugat peste usturoi. L-am calit 2-3 minute apoi am adaugat rosiile taiate cubulete.

Am condimentat cu sare si piper si am lasat la foc mic cam 10 minute.

Am scos vinetele din cuptor si le-am pus peste legumele din tigaie. Am adaugat fulgii demigdale, busuiocul si menta toate marunt, am amestecat si am oprit focul .

Am scurs pastele de apa si le-am trecut prin apa rece.

Am asezat pe farfurie si am servit.


Delicioase, chiar daca fara carne.  (nah, trebuie sa recunosc ca pentru sptul din dotare, am pus langa paste si o pulpa mare de cocos. Nu de alta, dar pe dumnealui il apuca lesinul daca nu are carne la o masa :))) )



Afinata (lichior de afine)


E sezonul lor, deci trebuie sa profitam din plin de  AFINE !! 
Eu abia astept sa mai fac o portie de afinata. Si cum voi merge , la mama lor acasa, la munte, sigur voi veni incarcata de fructele mici si delicioase, si sigur sotzoo din dotare ma va bombani iar, ca-i "murdaresc" portbagajul cu zeama de la afine, insa cand va gusta din licoarea fermecata, voi avea grija sa-si inghita bombanelile. 
Aceste poze sunt de la afinata de anul trecut, dar cum m-am trezit tarziu sa ma laud, si pe piata nu mai erau afine, nu am postat reteta. Acum insa...cred ca am nimerit momentul potrivit. :)

Ingrediente:

1 kg afine,
500 gr zahăr,
1 l alcool.


Preparare  :

Curăţăm, alegem şi spălăm afinele şi le punem într-o sticlă/borcan / recipient cu capac. Adăugăm zahărul, închidem recipientul şi il lăsăm câteva zile (macar 5 ) la macerat. Agităm zilnic recipientul. Astfel, zahărul se va topi şi afinele îşi vor lăsa sucul. 

După aproximativ cinci zile turnăm alcoolul  (ţuică de prune, alcool, vodcă sau spirt alb) peste afine. Se lasă la macerat inca 3-5 zile (si mai mult daca aveti rabdare, deoarece cu cât timpul de macerare este mai lung cu atât afinata este mai delicioasă.) 

Dupa macerare, strecurăm afinata şi o punem în sticle.

Afinele le pastram. Pot fi folosite la diverse prajituri.



luni, 4 august 2014

Chec zebra si povestea unei tavi

Dupa cum stiti acum ceva vreme m-am laudat cu noile accesorii pentru bucatarie (mai exact forma de tort si forma de tarta cu fund detasabil si un grilaj de racit blaturile) primite cadou la lansarea site-ului Prajiturit.ro . 


Si cum era  normal, le-am pus la treaba, doar nu era sa le tin in vitrina, la expozitie. Prima la test a fost tava pentru tort. Nu sunt la primul contact cu astfel de tavi, insa intotdeauna ceva nou ne atrage, nu-i asa?? Doar suntem femei, ce naiba !! :)

Ei bine, despre tava de tort de 24 cm pot sa va spun ca este numai buna pentru blaturi/checuri etc. Nu se arde, nu se lipeste si, cel mai important, nu curge din ea, chiar daca are fundul detasabil.  Se imbina perfect, iar  cheita de inchidere/deschidere este foarte usor de manevrat. 
Aceasta tava este foarte folositoare in bucatarie, intrucat poate fi folosita si pentru formarea torturilor nu doar pentru coacerea blaturilor. Iar fundul detasabil poate fi folosit pe post de platou, si astfel nu mai ai probleme cu menvrarea. Ai scos inelul si gata. Te apuci de ornat..

Despre grilajul de racit....e exact ce-mi trebuia. Imediat ce scot blatul din tava, il pun pe grilaj si se raceste in liniste. Nu mai stau cu grija ca transpira (asa cum pateam daca-l asezam pe fund, sau pe alta suprafata "plina") si nici nu mai trebuie sa scot gratarul de la aragaz sau de la frigider sa racesc pe ele blatul. In plus poti pudra / poti insiropa / orna cu diferite siropuri si astfel surplusul se scurge linistit si nu mai "balteste" in tava /pe platou. 

Si ...un alt mare plus...sunt foarte usor de curatat. 

Eu am ales sa fac ceva rapid. Un chec zebra mai exact. 


Ingrediente:

8 oua, 
8 linguri ulei, 
8 linguri zahar,
10 linguri faina, 
1 praf de copt,
esenta migdale,
5 linguri cacao.



Preparare:

Am separat ouale: intr-un castron curat si uscat punem albusurile si in altul punem galbenusurile.

Galbenusurile le frecam cu uleiul, ca la maioneza.

Albusurile le batem spuma, adaugand la final zaharul si mixand in continuare. Cand avem o spuma ferma, ce-si pastreaza forma ne oprim .

Praful de copt il stingem cu o lingura de otet / zeama de lamaie.

Peste albusuri adaugam faina, cernuta in ploaie, lingura dupa lingura. Amestecam usor, de jos in sus, dupa fiecare lingura.

Apoi adaugam galbenusurile. Amestecam usor.

Adaugam si praful de copt.

Impartim compozitia in doua parti egale. Intr-o parte adaugam cele 5 linguri de cacao si omogenizam.

In tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie pentru copt asezam compozitia astfel : folosind o lingura pentru aluatul alb si o lingura pentru aluatul maro, asezam in mijlocul tavii 3 linguri compozitia alba, peste care punem 3 linguri din compozitia maro. Continuam in acelasi fel pana terminam compozitiile. Nu va faceti griji, compozitiile se vor aseza singure, sub greutatea celor de deasupra.

Dam tava la cuptor pentru 30 minute dupa care lasam sa se raceasca pe grilajul special (nah, acum ma laud, ca am si io). Pudram cu zahar si servim. 




Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...