Tort cu cirese galbene si iaurt


Când te-apucă pandaliile , le faci pe plac, nu te pui cu ele, ca niciodată n-o să câştigi. J
Despre ce e vorba? Păi, e foarte simplu. Am eu o cumătră care-i experta în dulciuri . Face nişte prăji atât de bune şi de dulci unele, de dai în diabet de la prima linguriţă. Ei bine, zilele trecute am văzut ultima ei creaţie : un delicios tort cu iaurt si căpşuni.

Eu după cum bine ştiţi, nu prea îmi ies din tipar şi mă rezum la tarte, chec-uri clătite. Dar, cum mister sotzoo vroia ceva mai bun, “aşa cum face cumătra” am pornit la prăjiturit. Ce-a ieşit , vă las pe voi să vedeţi şi să-mi spuneţi de vă place ori ba. 


Ingrediente (pentru o tava de 24 cm):

Blat:
2 oua ,
5 linguri zahar,
4 linguri ulei,
5 linguri faina,

Crema de iaurt:
300 gr iaurt,
250 ml cremă patisserie/ frisca lichida,
 10 gr gelatina granule,
6 linguri zahar,
200 grcireşe fără sâmburi,

Glazura:
200 gr ciocolata cu lapte,
100 ml frisca lichida/lapte,
cateva cireşe cu codiţă, frunze de mentă

Sirop clasic:
100 ml apa
5 linguri zahar
2-3 picaturi esenta de vanilie

Eu am folosit pentru însiropat blatul, sirop de la dulceaţă (aveam la foc dulceaţa de cireşe si pentru-că era prea multă zeamă am folosit câteva linguri pentru blat)


Preparare:

După cum v-am spus, am mers strict pe reţeta harnicuţei doar ca am înlocuit căpşunile cu cireşe.

Blatul:
Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
Albuşurile le batem spumă cu telul / mixerul cu un praf de sare şi cu cele 5 linguri de zahăr.
Gălbenuşurile le frecăm cu uleiul. Adăugăm făina şi amestecăm cu o spatula.
Tapetăm o tavă cu forma detaşabilă cu hârtie de copt şi turnăm compoziţia. Nivelăm cu spatula şi dăm la cuptorul încins în prealabil la 180 grade pentru 30 minute.
Cât se coace şi apoi răceşte blatul pregătim crema de iaurt.

Crema de iaurt:
Spălăm cireşele apoi le curăţăm de codiţe şi sâmburi şi le punem la scurs într-o sită. 
Mixăm frişca/crema de prăjituri până se îngroaşă. 
Amestecăm iaurtul  cu cele 5 linguri de zahar, apoi  îl adaugam peste frisca si mixăm din nou până la omogenizare
Hidratăm gelatina 5 minute in 3 linguri de apa, apoi  o dizolvăm la bain-marie sau la microunde, cateva secunde (nu trebuie sa fiarba, caci isi pierde proprietatile) apoi o încorporăm în crema de iaurt.
Adăugăm cireşele şi amestecăm din nou.


Glazura de ciocolata (se prepara dupa cel putin 3 ore):
Rupem ciocolata în bucăţele mici şi o punem la topit (la foc mic/microunde) împreună cu frişca/laptele. Amestecăm până se dizolvă complet , dar avem grijă să nu fiarbă/dea în clocot.

Eu am avut jumătăţi de la ouăle de ciocolată, că am una bucată kinder care serveşte doar surprizele.

Siropul:
Punem apa şi zahărul la foc mic şi lăsăm la fiert până se dizolvă zahărul. Adaugăm esenţa si lăsăm la răcit.

Asamblare:

După ce îndepărtăm hârtia de copt, reasezăm blatul în forma în care a fost copt şi-l însiropăm (mai mult sau mai puţin, după preferinţe)
Adăugăm crema de iaurt, nivelăm şi lasăm la frigider măcar 2-3 ore.

Înainte de servire scoatem tortul din forma detaşabilă şi turnăm glazura de ciocolată.
Decorăm cu fructe şi frunze de mentă , mai lăsăm 5-10 minute la rece , după care feliem şi servim.

E un desert uşor şi răcoros.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coniac de cafea (de casa)

Saratele cu branza

Tocana de cartofi si afumatura