vineri, 24 august 2018

Manastirea Aladzha , Bulgaria


Dacă ajungeţi în zona staţiunii Nisipurile de Aur, nu ezitaţi să vizitaţi şi Mănăstirea Aladzha (sau Adjar), un loc linistit, răcoros şi în contrast cu agitaţia de la malul mării.

Noi am profitat de o după amiază înourată şi am plecat în drumeţie. Mănăstirea se află la vreo 4 km de staţiune, în direcţia Varna. Drumul nu oferă nimic spectaculos. Este strada normală care leagă staţiunile între ele. Noi am ales să mergem pe jos şi am făcut cam 1 oră şi jumătate de la hotel până la mănăstire. Există însă şi autobuz pe acest traseu , daca nu doriţi să mergeţi cu maşina personală, sau puteţi apela la „piraţi” – persoane care se oferă să vă ducă unde aveţi nevoie, cu masina lor (un fel de taxi privat) .

Odată intraţi pe poarta mănăstirii (după achitarea unui bilet de 10 leva / 5 euro), parcă ajungem în altă lume. Ai senzaţia că ai trecut prin tunelul timpului.
În faţa se deschide o curte interioară cu răcoare şi multă verdeaţă. Arbori, flori, iarbă. Şi o linişte de nedescris.


Mănăstirea are şi un muzeu unde puteţi vedea  icoane recuperate din vechea mănăstire, obiecte de cult folosite de călugării de la acea vreme, şi bucăţi de frescă.

Bineînţeles că există şi un mic magazin cu suveniruri. 


Mănăstirea Aladzha este cea mai populară dintre "mănăstirile de piatra" sau "bisericile săpată în stâncă" de pe țărmul bulgar al Marii Negre, întemeiate in perioada secolelor XII-XIV.

Încăperile mănăstirii au fost sculptate pe două niveluri, într-o faleza de calcar, înaltă aproape 40 m . La primul nivel sunt situate biserica mănăstirii, chiliile călugărilor, sala de mese și bucătărie, o mică biserică recviem, cripta (osuar) și alte încăperi gospodărești. Al doilea nivel reprezintă o nișă de piatra naturala, în partea de est a care este construită capela mănăstirii.


Desi la baza scarii care urca spre cele doua nivele ale manastirii, exista un panou prin care suntem rugati sa nu lasam biletele sau bani in incaperi, si exista si o cutie special amenajata in acest sens, aproape in mai toate incaperile gaseai bani si biletele cu dorinte.




 La distanța de 600-700 de metri vest de mănăstire se află un grup de peșteri, cunoscut sub numele "Catacombe". Accesul se face pe o carare, de a lungul careia sunt arbori de diferite specii. Unii dintre ei, foarte rari, dupa cum scria pe placutele cu detalii. 



Numele creștin al mănăstirii este necunoscut. Numele "Aladzha" este de origine persană, arabă și înseamnă "pestriț, colorat".




Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...