Rețete vechi, reinterpretate, testate . Sugestii pentru destinații de vacanță . Păreri personale.
Despre ce am mai scris
miercuri, 30 decembrie 2020
Rulada cu spanac
luni, 28 decembrie 2020
Alba ca zapada sau prajitura Lamaita
E prima data când fac aceasta prajitura. Aveam o oarecare fobie de coptul foilor pe dosul tavii. Insa este extrem de usor de facut . Chiar prea usor parca.
Pentru foi:
800 gr faina
2 oua intregi
200 gr unt cu min. 80% grasime( la temperatura camerei)
200 gr zahar pudra
200 gr smantana acrisoara (fermentata, cu min 20% grasime)
1½ plic de amoniu pt prajituri (10 g) dizolvat în 3 linguri de lapte rece
coaja rasa de o lamaie
zahar vanilat
Pentru crema:
4 galbenusuri
½ lingurita de sare
350 gr zahar tos
50 gr amidon alimentar Gustin Dr. Oetker (sau 6 linguri de faina)
1 litru lapte rece
miezul unei pastai de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat (sau extract de vanilie)
coaja rasa de la o lamaie
sucul stors de la 2 lamai
450 gr unt cu min 80% grasime, moale, la temperatura camerei
în plus
putin zahar pudra pentru décor
Preparare:
FOILE:
Într-un bol incapator punem untul, zaharul pudra, vanilia, coaja rasa de lamaie si le amestecam bine. Adaugam cele 2 oua intregi si smantana framantam inca putin.
Intr-un castron dizolvam amoniul in putin lapte rece si-l turnam peste compozitia din bol. Adaugam si făina si framantam inca putin.
Formam o bila de aluat, apoi invelim bolul in folie si lasam la dospit 20 minute la temperatura camerei.
După cele 20 minute împartim aluatul in 4 parti egale.
Din fiecare bucata de aluat intindem o foaie (33x42 cm) pe care o asezam in tava in care am pus hartie de copt, o intepam din loc in loc cu o furculita si o coacem în cuptorul incins in prealabil (180 gr.C) pentru 15-18 minute.
Sa nu va speriati daca atunci cand veți deschide cuptorul veti simti un miros intepator de amoniac.
Foile coapte le scoatem la racit, cu grija ca se rup foarte usor, pe un gratar (eu am folosit gratarul de la cuptor).
CREMA :
Intr-o oala punem galbenusurile impreuna cu zaharul tos, sarea, vanilia si coaja de lamaie. Le amestecam putin si adaugam amidonul/faina.
Turnam laptele, apoi asezam oala pe foc mediu si amestecam continuu pana ce ajunge la fierbere.
Lasam crema sa se racoreasca.
In tava in care am copt foile (daca are marginile inalte ) punem folie alimentara apoi asezam prima foaie coapta . Intindem un strat de crema, apoi inca o foaie si tot asa. Ulltima foaie ramane neunsa deasupra.
Acoperim cu folie, apoi dam tava la rece pentru 24 ore, asezand o greutate peste prajitura.
Pudram cu zahar pudra si feliem.
E un desert aromat si racoros. Cu siguranta o voi mai face si cu alte ocazii.
luni, 14 decembrie 2020
Mâncarica de ardei copti și lapte de cocos
Zilele acestea a trebuit sa-mi bat capul mai mult decât de obicei , sa gatesc de post dar în acelasi timp sa fie gustos si variat . Si trebuie sa recunosc că e destul de greu, pentru-că oricât as incerca, gandul îmi fuge invariabil la fasole, cartofi, orez si soia in loc de carne. Deh, vechile obiceiuri mor greu, cum se spune.
Pentru prânzul de azi însă am pregatit o delicioasa mancarica de ardei copti cu lapte de cocos. O alternativa la ardeii cu smantână.
Ingrediente:
500 gr ardei copti,
1 praz,
1 ceapa,
1 lingură faina grau,
2 foi dafin,
cimbru macinat,
100 ml suc de rosii / 1 lingura bulion,
200 gr lapte de cocos
sare, piper, ulei.
Preparare:
Curătăm prazul și îl tăiem rondele. Ceapa o tăiem marunt. Le undim într-o lingură de ulei.
Cand ceapa devine transparentă, adaugăm ardeii copti , sucul de roșii si apă cât sa le acopere.
Adaugam frunzele de dafin si cimbrul.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Lasam la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 30 minute.
Cu 5 minute înainte de a opri focul, adaugam laptele de cocos amestecat cu lingura de făina.
La final presaram si putin patrunjel verde , tocat mărunt.
Noi am servit cu mamaliga si a fost absolut delicioasa.
joi, 19 noiembrie 2020
Tocanita de ardei si ciuperci
Toamna aceasta mi-am trimis sotul la piata sa cumpere legume pentru toamna. Evident, cu lista, pe care am scris cantitati aproximative. Evident a ales cantitatile maxime din fiecare produs. Evident, vanzatorul i-a spus "va mai pun de 10 lei sa faceti suma rotunda". Evident nu a spus nu. Si asa m-am ales eu cu vreo 12 kg de ardei (gras, kapia, gogosari) in plus fata de ce aveam nevoie. La acestia s-au adunat si cei cu "defect de fabrica" asa ca am avut ceva treaba in plus. Dar uite, ca acum, in prag de iarna, imi prin foarte bine.
Ingrediente:
300 gr ciuperci leurotus,
300 gr ardei taiati fidelute (vreo 6 bucati),
2 cepe,
100 ml suc de rosii /2 rosii tocate marunt,
sare, piper, cimbru, patrunjel verde
Taiem ciupercile fidelute.
Ardeii ii spalam, ii teiem in jumatate, ii curatam de seminte si ii taiem felii subtiri. (eu am avut noroc , am avut la congelator taiati deja ..)
Ceapa o tocam marunt.
Intr-o tigaie incingem o lingura de ulei apoi adaugam ceapa si calim 1-2 minute. Peste ceapa punem ardeii si ciupercile si o cana de apa. Lasam la foc mic pana scade apa, apoi adaugam sucul de rosii/rosiile tocate.
Condimentam cu sare si piper, adaugam cimbrul si patrunjelul si mai lasam la foc pana scade toata zeama.
Servim doar cu mamaliga . Este delicioasa.
S-aveti pofta !
marți, 17 noiembrie 2020
Macrou cu ierburi aromate la cuptor
Si iată că a venit si rândul nostru sa stăm în carantină din cauza noului virus. Și , cu toate că ne-a pus pe pauza din toate activitatile din afara casei, a venit cu putin timp pentru blog, pentru scris câteva retete. Ca in ultima perioada l-am cam neglijat.
Azi vin cu o rețetă ușoara si rapid de preparat...macrou pe pat de rosii cu ierburi aromate , la cuptor. S-a potrivit la fix cu activitatea zilei: cea de tundere a tufelor de ierburi aromatice, si pregatirea lor pentru iarna.
In ultima perioada am adunat in mica mea gradinița tot felul de ierburi: oregano, tarhon, rozmarin, salvie, cimbrisor ..dar nu reusesc mereu sa le pun in valoare in preparatele mele. Azi însa, am gasit rețeta perfecta.
Ingredinte:
2 buc. macrou (congelat),
2 catei de usturoi,
ulei, sare, piper,
salvie, rozmarin, cimbrisor,
3 rosii
Preparare:
Lasam pestele sa se dezghete, apoi il spalam.
Il desfacem in jumatate, pe linia oaselor, apoi crestam pielea, iar in fiecare taietura punem cate o felie de usturoi.
Ierburile aromatice le tocam marunt si le amestecam cu sarea si piperul.
Presaram sarea cu ierburi pe ambele parti ale pestelui.
Intr-o tava asezam rosiile taiate felii.
Peste rosii asezam pestele, cu partea cu pielea in sus.
Acoperim cu folie alimentara si dam la cuptorul incins in prealabil la 190 grade, pentru 65 minute. In ultimile 10 minute scoatem folia si lasam pestele sa se rumeneasca putin.
Servim cu sos de iaurt cu usturoi.
S-aveti pofta !
duminică, 15 noiembrie 2020
Rulada din carne tocata si umplutura de legume
500 gr carne tocata (amestec porc/vita am avut eu),
1 ceapa,
1 morcov,
1/2 ardei gras,
1/4 telina,
sare,piper, usturoi
Taiem legumele fasii subtiri si le calim in doua linguri de ulei. Le lasam sa se racoreasca.
Carnea tocata o asezonam cu sare si piper , apoi pe o foaie de copt intindem un strat de carne.
Deasupra intindem legumele calite, apoi cu ajutorul hartiei de copt, rulam foaia de carne.
Cozonac fara framantare
Ingrediente:
pentru aluat:
1kg făină grau,alba
50 gr drojdie proaspătă
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 gr unt topit
5 linguri de ulei
150 gr zahăr
1 esență vanilie
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
un praf de sare
pentru umplutura:
5 albușuri de ou
250 gr miez de nucă
50 gr stafide
150 gr zahăr
200 gr rahat
2 linguri cacao
esență de rom
Preparare:
Cernem făina într-un bol încăpător, adaugăm sarea și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.
Topim untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi il lasam deoparte să se răcorească puțin.
Incalzim ușor laptele apoi il amestecam cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă m să amestecam ușor până când zahărul se va topi.
Punem drojdia într-un bol, adăugăm peste ea aproximativ 100 ml lapte în care dizolvam o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecăm bine până la dizolvarea completă a drojdiei (maiaua). Lasam deoparte o vreme până când va începe să crească.
Separăm gălbenușurile de albușuri și le amestecam cu cele 5 linguri de ulei.
Încorporam în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua, laptele si gălbenușurile.
Amestecăm bine pana obtinem un aluat omogen, ușor elastic.
Ungem bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperim vasul cu un prosop, apoi il punem la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.
Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregăim umplutura pentru cozonac.
Batem albușurile spumă cu zahărul, până obținem o bezea fermă și lucioasăpe care o amestecam cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.
După ce aluatul a crescut, îl impartim în 4 bucăți egale .
Presaram blatul de lucru cufaina și întindem o foaie de aluat cu ajutorul facaletului.
Întindem umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, apoi o rulam usor. În funcție de preferințe, putem adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.
procedam al fel si cu celelalte bucati de aluat (von avea 4 rulouri).
Împletim două foi de aluat și punem cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Lasăm cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, ii ungem cu ou batut, ii presaram cu putin zahar, apoi ii dam la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 45-50 de minute.
Lasam sa se racoreasca si-i feliem. Casa se va umple de arome, de sarbatoare, iar in zilele reci de iarna ...
vineri, 13 noiembrie 2020
Salata calda de naut , morcov si brocoli
O salata care poate fi servita ca fel principal fiind foarte satioasa sau ca garnitura.
Se prepara rapid si este foarte gustoasa .
Ingrediente:
300 gr naut din conserva (SunFood),
1 morcov,
1 ardei kapia,
cateva buchetele de conopida,
cateva buchetele de broccoli,
300 gr ciuperci (din conserva)
sare, piper, boia de ardei dulce, usturoi granulat.
Preparare:Scurgem apa din conserva si rasturnam boabele de naut si ciupercile intr-o tava.
Morcovul il taiem felii. Conopida si broccoli le rupem in buchetele. Punem toate legumele intr-un vas cu apa si le fierbem 15 minute.
Scurgem apa si le adaugam in tava peste naut si ciuperci.
Ardeiul il taiem fasii si il adaugam peste restul legumelor.
Adaugam condimentele, stropim cu putin ulei de masline, amestecam si dam tava la cuptor pentru 45 minute.
luni, 13 iulie 2020
Briose cu afine , coacaze si fulgi de ciocolata
miercuri, 13 mai 2020
Rulada cu ciuperci si cascaval
Salata de gnocchi
Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...
-
I-am spus coniac. Nu stiu daca e corect. Habar nu am cum altfel sa-i spun, asa ca, de sunteti mai inspirati ca mine....luminati-ma. In...
-
Stefania gazda Provocarii "Week-end cu spor" de decembrie (pfiuu ce fain, acus vine si randul meu) ne-a prezentat cele 3 ca...
-
O noua luna a inceput asa ca avem o noua gazda de Provocare de week-end . Pe Elena si-al sau blog de unde am ales sa pregatesc o reteta d...