marți, 29 martie 2011

Prajitura cu mere, fara blat

Prajitura lenesului...........!!!! E simplu si rapid de preparat. Si mai ales...NU are nevoie de BLAT !!! De fapt , ea are un blat , dar nu e ceva complicat. O sa vedeti.

Pret aproximativ....cam 9 lei.

Ingrediente:
1 kg mere,
1 cana zahar ( aprox. 200gr.),
1cana faina( aprox. 200gr.),
1 cana gris ( aprox. 200gr.),
1 esenta (rom, vanilie, migdale...dupa gust)
1 lingurita scortisoara.

Preparare:
Se rad merele (cu tot cu coaja) si se calesc foarte putin impreuna cu scortisoara si esenta.
Separat amestecam "prafurile" de zahar, faina si gris. In tava de tort (sau orice tava dorim) adaugam un strat de amestec praf cam de 2 cm grosime.
Continuam apoi cu un strat de mere, iar amestec praf, iar mere si tot asa pana se termina compozitia. Atentie insa, ultimul strat trebuie sa fie obligatoriu de mere.
Dam la cuptor pentru aproximativ 25-40 minute la foc mediu.
Pofta buna !!!

duminică, 27 martie 2011

Tarta cu morcov si portocale

Cu gandul la ceva dulce, dar mai "altfel" decat de obicei, mi-a venit trasnita idee sa fac o tarta cu morcov si portocale. Si unde mai pui, ca, cu ocazia asta mi-am testat noua achizitie: tigaia dry cooker (atat de laudata la TV). Pot sa spun ca e ok, isi merita banii. 
Dincolo de aspectul  foarte colorat si imbietor si la gust a iesit foooarte buna (cel putin asa au afirmat cei care au gustat-o). 

Ingrediente:
1 morcov (mai mare)
2 portocale,
2 oua,
200 gr unt,
200 gr faina,
100 gr zahar,
150 ml lapte

Preparare:
Se pun intr-un vas ouale, laptele, faina, zaharul si untul si se amesteca (cu mixerul de preferat) pana se obtine o crema un pic mai groasa ca cea pentru clatite.
Fructele si legumele (adica portocalele si morcovul) se taie felii / cubulete potrivite ca marime.
Se toarna compozitia in tava (in cazul meu fara  a o unge cu ulei sau tapeta cu faina, ca asa spune in reclama), se adauga fructele si sa da la cuptorul preincalzit , la foc mediu, pentru aproximativ 35-40 minute.
Se scoate din tava, se lasa la racit si se serveste !!! Va doresc pofta buna !!

sâmbătă, 19 martie 2011

Supa din cocos de tara

Eu nu sunt un suporter inrait al borsului/ciorbei cu carne (al celorlalte "modele" , gen cu cartofi, cu legume etc. da), insa cand vine vorba de carne si mai ales de pasare prefer sa fac supa, nu ciorba / bors. Si cum de asta data am avut la dispozitie un cocos de curte (deci crescut bio) am hotarat sa fac o supa .
De data asta nu va pot spune un pret aproximativ, pentru-ca nu stiu cat costa o oratanie de curte in piata, in galantar.

Ingrediente:
carne de pasare de tara/curte (cat va lasa inima....eu am pus tot cocosul pt.ca nu era exagerat de mare)
2 buc pastarnac,
2 buc morcov,
2 cepe,
condimente.

Preparare:
Am pus oala cu apa la fiert si am adaugat legumele (taiate in bucati mari, ca asta a fost cerinta familiei...cica sa simta gustul) si carnea, condimentand dupa gust cu delikat si piper.
Am lasat la fiert cam 1 ora, intrucat fiind "cobaie de tara" ajunsa la maturitate in aproape un an, carnea  fierbe mai greu decat puiul/gaina din magazin, care a acrescut in 2-3 luni maxim.
Cam asa arata la final... e mai galbena, datorita carnii de cocos de tara.Va doresc pofta buna !!!

vineri, 18 martie 2011

Gogosi cu vin

Aceasta reteta am pus-o in practica dupa ce am citit-o intr-o revista, si mi s-a parut foooarte interesan cum suna "gogosi cu vin alb". Hm.....Da, pot sa spun ca este delicioasa.Insa sa nu va asteptati sa semene cu clasicele gogosi din aluat ca nu e asa. Si la gust si la aspect seamana cu papanasii deliciosi.

Ingrediente:
4 oua,
1cub unt (cam o lingura)
200 gr faina,
1 pahar vin alb,
4 linguri zahar.

Preparare:
Se pune vinul la fiert , iar cand da in clocot se adauga untul si se amesteca continuu pana se topeste.
Se ia cratita de pe foc si se adauga zaharul si faina (treptat) amestecand continuu. Dupa aceea, se adauga ouale si se amesteca bine-bine pana se omogenizeaza compozitia. 
Din acest amestec se iau cantitati mici cu o lingura si se pun in uleiul incins, intorcandu-se pe ambele parti pana se rumenesc.
Se pudreaza cu zahar vanilat. Pofta buna !!!

miercuri, 16 martie 2011

Spanac

E miercuri .....deci post....!!!! Pentru azi, am pregatit o reteta de spanac delicioasa.
Pret aproximativ....cam 7 lei .

Ingrediente:
1 kg spanac,
3 linguri faina,
1 capatana de usturoi,
1 ceapa,
500 ml lapte (pt. zilele in care nu postiti),
condimente

Preparare:
Se aleg frunzele de spanac, se spala bine (sa nu ramana urme de praf, tarana) si se pune la fiert , in apa fierbinte fierbe, pentru cateva minute (5-10). Cat fierbe spanacul curatam ceapa si usturoiul si le tocam marunt.

        
Se scoate spanacul, se pune la scurs intr-o sita si apoi se toaca marunt.
     
In cratita se pun faina, usturoiul si ceapa tocate si putin ulei sa se caleasca, dupa ce este asa putin maroniu, si face basicute se pune spanacul tocat se amesteca si se adauga treptat apa (sau  laptele, daca nu doriti sa l faceti de post). Adica se pune putin lapte si se amesteca, iar lapte si iar se amesteca. Cand tot laptele e pus se lasa la fiert cam 10 min si se condimenteaza cu vegeta, sare, delikat.
     
Pofta buna !!!!
PS. este delicios si alaturi de ochiuri (tot pentru cazul in care nu postiti).

marți, 15 martie 2011

Un nou premiu. Oare il merit??

Din nou, o prietena de blog - Lily -, mi-a acordat un premiu, pe care sper din suflet sa-l merit si sa-l onorez in continuare cu retete delicoase.



Drept urmare, in semn de respect , dar si pentru a respecta regulile premierii, voi transmite acest premiu mai departe, unor bloggeri si blogguri (10 la numar) foarte dragi mie.
1. Ado Gospodina

2. albinutza
3. Bucataria mea
4. Delicii culinare!
5. Din bucataria Corinei
6. Life and coffee beans
7. Marcela's Blog
8. millica's cakes
9. Pe unde ne-au purtat picioarele
10. Retete ca la mama
 
Spor la bucatareala in continuare !!! Sa aveti parte numai de retete reusite si gustoase !!

luni, 14 martie 2011

Piept de pui cu ciuperci si cascaval

Zilele astea eram intr-o mare criza de timp si aveam un sot flamand...da`  flamand  nu gluma !!!Si ce puteam sa fac mai repede de mancare decat niste piept de pui???? Niste piept de pui cu ciuperci bineinteles !!!!
Pret aproximativ ....cam 12-15 lei (in functie de locul in care va faceti aprovizionarea)

Ingrediente:
300 gr piept de pui,
200 gr ciuperci proaspete,
50 gr cascaval,
1 cub unt,
1 pahr de vin alb,
condimente.

Preparare:
Am  taiat peptul bucatele mici si l-am pus la calit intr-o tigaie cu 1 cub de unt. Am luat ciupercile curatate si taite feliute si le-am adaugat peste pieptul de pui. Le-am calit vreo 5 minute, dupa care am adaugat vinul si am lasat la fiert inca vreo 10 minute.
 
Am condimentat dupa gust (cu rozmarin, piper, sare). Am pus pe farfurii, am presarat cascaval ras...si gata masa. Rapid si simplu.
Pofta mare !!!!

joi, 10 martie 2011

Cornulete fragede cu untura si bors


Stiu ca sunt mai multe variante ale retetelor pentru cornulete, insa cea folosita in familia mea este aceasta cu untura. Aceasta reteta era (si este in continuare) foarte apreciata pe vremea lui "Ceasca" cand in cofetarii nu aveai acces la atatea mii de feluri de dulciuri si cand femeile lucrau si sambata si nu aveau timp de gatit non-stop. Iar aceste cornulete se fragezesc si se fac mai bune cu cat stau mai mult (in loc sa se usuce, cum se intampla de obicei cu dulciurile). Reteta e de la mama mea, care la randul ei o are de la o colega de servici, probabil de pe vremea dinozaurilor, daca e sa ma iau dupa foaia pe care era notata.


Ingrediente:
un borcan de untura (800 gr)
500 ml bors proaspat,
200 gr zahar
faina cat cuprinde {aprox.1,5 kg},
90 gr drojdie
rahat pentru umplut




Preparare:

Untura trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru a fi usor de amestecat cu borsul.
Intrun bol punem untura si borsul si le amestecam.

Adaugam drojdia si amestecam din nou.


Treptat punem faina (in ploaie) si zaharul si framantam bine pana aluatul nu se mai lipeste pe peretii vasului si se obtine o coca asemanatoare cu aluatul obisnuit. Acoperim si lasam la dospit pentru aproximativ o ora.

Intre timp, taiem rahatul fasii.

Dupa trecerea timpului de asteptare  din coca obtinuta intindem foi pe care le taiem in patrate/triunghiuri de dimensiunile dorite (cu cat sunt mai mari, cu atat vor fi mai mari cornuletele). Avem grija sa presaram faina pe suprafata de lucru sa nu se lipeasca aluatul. Pe fiecare patratel se aseaza cate o bucatica de rahat,  apoi le rulam.

Asezam cornuletele intr-o tava tapetata cu untura si faina sau cu hartie de copt (in cazul meu). Dam tava la cuptorul incins in prealabil pentru 15 minute.

Cand sunt gata le pudram cu zahar si le asezam pe platou.


                                                                    Pofta mare !!!

miercuri, 9 martie 2011

Piept de pui Kiev

Ingrediente:Preparare:
1 piept pui dezosat si depielat
100 gr unt la temperatura camerei
1 capatana de usturoi pisat
1 legatura patrunjel
100 gr pesmet
100 gr faina
6 linguri ulei (pt prajit)
2 oua
sare si piper


Untul moale se amesteca cu legatura de patrunjel tocata marunt, usturoiul si dupa gust sare si piper.
Pieptul de pui, spalat si uscat cu servetele de bucatarie, se taie in 2 bucati pe verticala.Cu ajutorul unui cutit ascutit si cu lama lunga se face un buzunar (pe toata lungimea pieptului fara a taia pana la margini) in interiorul fiecarei bucati de piept de pui.
Untul aromat se toarna intr-o punga si se dirijeaza totul catre coltul taiat al pungii care va fi introdus in interiorul pieptului de pui pentru a umple buzunarul creat. (de lene, eu l-am umplut cu mana). Dupa ce am terminat de umplut pieptii se sigileaza orificiul cu scobitori. Apoi se aseaza pe o farfurie, se acopera cu folie alimentara si merg la frigider timp de 30 min pentru a se intari untul si a nu curge atunci cand il vom pune la prajit.

Intre timp in 3 boluri separate se aseaza faina care se asezoneaza cu sare si piper, oul batut bine si pesmetul.
Pieptii se scot din frigider si se dau pe rand prin faina, ou si pesmet.
Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul si apoi se prajeste pieptul de pui Kiev.Se prajesc circa 5-6 min pe fiecare parte. Cand sunt gata rumeniti se scot pe o farfurie tapetata cu servetele de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.
Inainte de a-i servi nu uitati sa scoateti scobitorile. Eu am uitat, si ....am mestecat vreo cateva.
Noi l-am servit cu garnitura de spanac. Mmmmm, o bunatate !!! 
Va doresc pofta mare !!!!!

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...