Gem (dulceata) de capsuni

Tot vazand pe diferite site-uri pregatelile gospodinelor pentru iarna, --compoturi, gemuri, dulceturi,--- parca mi s-a facut si mie pofta de gatit bunatati pentru a umple camara. Asa ca m-am hotarat sa fac o dulceata de capsuni.
Pret....20 lei pt. 4borcanele de 330 gr.
Ingrediente:
2 kg capsuni (romanesti),
1 kg zahar,
1 lamaie.

Preparare:
Se spala bine capsunile si se pun la fiert intr-o oala mare impreuna cu zaharul. La inceput (pana se topeste zaharul) se invarte oala, fara a amesteca cu lingura pentru a nu sfarama capsunile. Dupa ce se topeste zaharul si devine sirop, putem amesteca linistite, dar cu grija.
In timp ce fierbe, dulceata o sa faca spuma din cauza impuritatilor din zahar (asta o stiu tot de la o gospodina).Astfel, din cand in cand indepartam acea spuma cu o paleta. Eu am fiert dulceata cam 3 ore pana s-a legat (n-am folosit nici un fel de conservanti  din comert).
Pentru a verifica consistenta, puneti pe o farfurie putina dulceata si lasati sa se raceasca. Daca se intareste un pic inseamna ca este gata.


Dupa ce a fiert, adaugam lamaia taiata felii si lasam dulceata sa se raceasca, dupa care, se pune in borcane si se depoziteaza in camara, pentru clatite, sau pt a unge o felie de paine.
Mie din 2 kg de capsuni, mi-au iesit 4 borcanele de 330 gr de dulceata, desi eu ca un haplea ce sunt imi pregatisem vreo 6 borcane de 400 gr.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei

Ceapa umpluta cu ciuperci si dovlecel, la cuptor