Postări

Se afișează postări din octombrie, 2012

Tocana de legume

Imagine
Incet incet se apropie iarna, cu pasi mici dar siguri. Si, asa cum ne sta bine noua romanilor, trebuie sa ne umplem camara cu de-ale gurii, nu de alta dar o da vreo foamete si sa avem cu ce supravietui. Iar de aceasta data a venit randul tocanei (preferata mea de altfel) .

Ingrediente: (trebuie sa spun ca niciodata nu am cantarit, ci am pus "din ochi")
2 kg gogosari, 
1 kg ardei gras,
½ kg ceapa, 
1,1/2 kg rosii, 
½ l ulei, 
1 kg morcovi,
1 kg bureti (opintici/ghebe/ciuperci sau de care va plac),
 250 gr orez,
sare neiodata, piper boabe,
 foi de dafin, 
1 legatura patrunjel verde, 
7-8 borcane de 800 gr pentru conservare.

Preparare:
Orezul se fierbe cam 10-15 minute, dupa care se clateste cu apa rece, se strecoara si se lasa la racit. Se spala si se curata gogosarii si ardeii de seminte, se dau prin robotul de bucatarie sau se taie bucatele mici (eu am preferat varianta sadica si i-am taiat bucatele).  Ceapa se curata, se spala, si se taie marunt sau se razuieste pe razatoarea …

Amandine

Imagine
Totul a pornit de la dragalasa mea Alicecare a reusit sa-mi starneasca si ultima papila gustativa si sa ma faca sa-mi iasa ochii din cap ca la melc cu amandinele ei. Si da-i nene si linge ecranul calculatorului de pofta !! Si mai vine si o colega sa puna sare pe rana "bai, ai vazut ce prajituri a facut Alice???" Gata !!!! mi-am zis !!! Pana aici !!! nu mai suport ...mi-e pofta ...tre` sa fac si eu. Si de aici a pornit intreg balciul....da-i si caut-o pe Alice, streseaz-o cu `jdemii de intrebari...dar pana la urma, mi-a reusit   zic eu :D
Thanks pentru lamuriri si explicatiuni fata ! Ti pup !! Ingrediente:

pentru blat:
6 oua,
6 linguri zahar,
3 linguri ulei,
30 gr cacao,
6 linguri faina,
1 plic praf de copt,
o esenta de rom,

pentru crema:
250 gr unt,
200 gr zahar,
4 linguri cacao,
2 galbenusuri,
o esenta de rom,

pentru insiropat:
50 gr zahar tos,
100 ml apa,
un plic capuccino,

pentru glazura:
100 gr ciocolata
75 gr frisca lichida

Preparare:
Am preparat intai blatul si m-am oprit spuna…

Curcan umplut, la cuptor

Imagine
Curcanul asta umplut mi-a dat muuulta bataie de cap, da` multa frate !!!! Nu stiam cum sa-l fac, cu ce sa-l umplu si tot asa. M-am gandit prima data la o umplutara cu alune, mere, stafide, smochine chestii exotice ce mai insa viitorii degustatori mi-au sarit in cap: nuuuu, vrem ceva simplu si bun, un gust cu care suntem obisnuiti. Bine , am spus, o sa fie legume autohtone. Apoi, alta dilema: toate retetele prezentau un curcan de maxim 5 kg  din alimentara, iar al meu era mai mare si bonus...era din ala crescut la curte, care stiti voi povestea cu "fierbe si se gateste mai greu decat cel cumparat" .....Soc si groaza !! Panica !!!! Cat il las la cuptor, daca nu se coace (aveam in spate experienta unor pui pe sticla, care dupa 3 ore de plaja in cuptor, tot nu erau bine bine rumeniti ) . Pana la urma...am facut o cruce mare si am zis, fie ce-o fi, in cel mai rau caz ramanem flamanzi. Si am pornit la treaba...
Ingrediente:
1 curcan (de 7 kg a fost al meu, de curte),

pentru marinata…

Ardei umpluti

Imagine
Ingrediente:
8 ardei grasi
600-700 gr carne tocata de vita
200 gr orez,
1 morcov,
o legatura ceapa verde sau 1 ceapa uscata
ulei.
sare, piper,
marar, cimbru
suc de rosii,
smantana.


Preparare:
Spalam ardeii si le scoatem capacelele (eu folosesc o lingura pentru scobit). Ii curatam de seminte si ii lasam sa se scurga de apa. Daca doriti sa puneti capacelele inapoi le curatam si pe acestea, daca nu...le aruncam. Intre timp taiem ceapa marunt si o calim in ulei, apoi adaugam morcovul dat prin razatoarea mica, amestecam cu carnea tocata (eu de obicei cumpar carne "intreaga" si o toc acasa la robot), adaugam orezul si "buruienile"(marar, cimbru - eu in general pun o crenguta de cimbru  pe fundul oalei, la fiert si nu in compozitie) tocate marunt, condimentam dupa gust, punem si 2-3 linguri suc de rosii si amestecam bine. Lasam la foc mic aproximativ 10 minute.
Umplem ardeii (nota mea personala din aceasta reteta  a fost sa folosesc ardei grasi galbeni si nu rosii ca in reteta or…

Suc de rosii

Imagine
Anul acesta m-am harnicit si am facut trei portii de suc de rosii de gradina (unul pentru Dana&Renata, unul pentru noi si unul pentru bunici) si asta numai datorita rosiilor de gradina, care anul acesta au fost din abundenta si mai ales pentru-ca au fost gustoase, gustoase si zemoase din cale afara . Ingrediente:
rosii cate doriti (mie din 10 kg de rosii mi-au iesit 6 litri de suc),
1 lingura de sare,
vreo 300 gr zahar (cantitatea o stabiliti in functie de cat de dulce /sau nu, doriti sa fie sucul)
Preparare:
Am taiat rosiile in bucati mari (in 4 cred) si le-am dat prin "masina de rosii" de vreo 3 ori (asta pentru-ca nu am unealta performanta, dar nu ma plang, pentru-ca mi-a tinut companie tata, care mi-a povestit cum bunica pe vremea ei dadea rosiile prin ciur si se chinuia saraca, ca deh, pe atunci nu existau masinarii...) sa iasa toata zeama din rosii. Apoi am pus sucul la fiert cu o lingurita de sare si cu zaharul. Cand am ajuns la consistenta dorita, am oprit si am p…

Gem de prune

Imagine
Aceasta dulceata mi-a amintit de copilarie, de mamaia mea care in fiecare toamna isi lua galetusa de 5 l si mergea "in fundul gradinii"la cules de perje pentru gem. Mamaaaa, si ce bunatate de gem iesea. Imi amintesc ca ori de cate ori se desfacea un borcan (care pe atunci erau legate cu folie de ceolofan si sfoara) eram prima cu lingura in mana la pescuit miezul de nuca sau feliile de lamaie. Ca sa nu mai vorbesc de gustul dumnezeiesc de bun alaturi de o cana cu ceai de menta sau lapte fierbinte. Iti trecea instant orice suparare, raceala sau tot ce te deranja. Ei bine, in amintirea acelor vremuri, am incercat sa readuc in casa aroma copilariei. Ingrediente:
1 kg prune(fara samburi),
500 gr zahar,
1/2 lamaie,
miez de nuca (de la vreo 10 nuci)
Preparare:
Se taie prunele in jumatate si se aseaza intr-un vas (in care urmeaza sa facem gemul) in straturi: un strat de prune, un strat de zahar, terminand bineinteles cu un strat de zahar. Se lasa la "macerat " pana a doua z…