Postări

Se afișează postări din ianuarie, 2015

Prajitura cu mere, fara coacere

Imagine
In ianuarie, 2015,  provocarea "weekend cu spor" lansata  de Stefania  a fost gazduita de Sidonia. Eu am ales un desert,o prajitura cu mere fara coacere Usor de pregatit, simpla dar ...delicioasa. 

Ingrediente:
6 mere mari, rosii-galbui, 
2 plicuri budinca de vanilie, 
800 ml lapte,
1 lingurita esenta vanilie, 
1 lingurita scortisoara macinata, 
1 pachet piscoturi, 
8 linguri zahar, 
frisca pentru decor



Preparare:

Curatam merele si le dam prin razatoare. Le presaram cu 8 linguri zahar si scortisoara, apoi le calim cu un cub de unt.

Peste mere adaugam praful de budinca si laptele. Omogenizam si lasam totul la foc mic, timp de 10 minute (pana se ingroasa) amestecand din cand in cand.

Luam o tava si asezam pe fundul ei o folie de plastic. Asezam un stat de piscoturi peste care turnam crema de budinca cu mere. Deasupra punem inca un rand de piscoturi, acoperim si dam la rece pana a doua zi.

Piscoturile se vor insiropa de la zeama lazata de mere.

Portionam, ornam cu frisca si putina coaja …

Dulceata /gem de mere salbatice (padurete)

Imagine
Desi sezonul de toamna, de pregatit camara, a trecut de ceva vreme si acum suntem in plina iarna, la Provocarea secreta de decembrie 2014, Lacramioara, stapana aromelor in bucatarie si gazda provocarii m-a trimis sa rasfoiesc blogul Adelei, de unde am ales o delicioasa dulceata de mere. Din mai multe motive: arata apetisant,din camara mea lipsea asa ceva,am mere din belsug, din gradina,in plus, in timpul unei drumetii am gasit un copac plin cu mere salbatice (padurete cum le spun eu) si am cules o sacosa plina ochi, iar acum a venit timpul sa le valorific.
Ingrediente: 1 kg mere + 1 kg mere padurete, 250 gr zahar,  2 lamai.

Preparare:
Curatam merele de coaja si seminte si le taiem cubulete mici. La cele de gradina mai e cum mai e, dar cand vine randul merelor padurete sa te tii nenica. Mici si chinuitoare. Sadism in toata regula a fost sa curat 1 kg.
Le stropim cu zeama de lamaie si presaram zaharul deasupra. 
Le punem jumatate de ora deoparte sa lase suc delicios, dupa care le punem intr-u…