luni, 26 ianuarie 2015

Prajitura cu mere, fara coacere

In ianuarie, 2015,  provocarea "weekend cu spor" lansata  de Stefania  a fost gazduita de Sidonia. Eu am ales un desert,o prajitura cu mere fara coacere
Usor de pregatit, simpla dar ...delicioasa. 


Ingrediente:

6 mere mari, rosii-galbui, 
2 plicuri budinca de vanilie, 
800 ml lapte,
1 lingurita esenta vanilie, 
1 lingurita scortisoara macinata, 
1 pachet piscoturi, 
8 linguri zahar, 
frisca pentru decor



Preparare:

Curatam merele si le dam prin razatoare. Le presaram cu 8 linguri zahar si scortisoara, apoi le calim cu un cub de unt.

Peste mere adaugam praful de budinca si laptele. Omogenizam si lasam totul la foc mic, timp de 10 minute (pana se ingroasa) amestecand din cand in cand.

Luam o tava si asezam pe fundul ei o folie de plastic. Asezam un stat de piscoturi peste care turnam crema de budinca cu mere. Deasupra punem inca un rand de piscoturi, acoperim si dam la rece pana a doua zi.

Piscoturile se vor insiropa de la zeama lazata de mere.

Portionam, ornam cu frisca si putina coaja de portocala si servim.


duminică, 4 ianuarie 2015

Dulceata /gem de mere salbatice (padurete)


Desi sezonul de toamna, de pregatit camara, a trecut de ceva vreme si acum suntem in plina iarna, la Provocarea secreta de decembrie 2014, Lacramioara, stapana aromelor in bucatarie si gazda provocarii m-a trimis sa rasfoiesc blogul Adelei, de unde am ales o delicioasa dulceata de mere. Din mai multe motive:
  • arata apetisant,
  • din camara mea lipsea asa ceva,
  • am mere din belsug, din gradina,
  • in plus, in timpul unei drumetii am gasit un copac plin cu mere salbatice (padurete cum le spun eu) si am cules o sacosa plina ochi, iar acum a venit timpul sa le valorific.

Ingrediente:
1 kg mere + 1 kg mere padurete,
250 gr zahar, 
2 lamai.


Preparare:

Curatam merele de coaja si seminte si le taiem cubulete mici. La cele de gradina mai e cum mai e, dar cand vine randul merelor padurete sa te tii nenica. Mici si chinuitoare. Sadism in toata regula a fost sa curat 1 kg.

Le stropim cu zeama de lamaie si presaram zaharul deasupra. 

Le punem jumatate de ora deoparte sa lase suc delicios, dupa care le punem intr-un vas cu fundul mai gros  (de preferat de tuci) si le dam la cuptor pentru 2-3 ore (pana scade lichidul la consistenta dorita). Din cand in cand invartim in vas pentru a nu se lipi. 

Atentie insa, sa nu le scadeti prea tare, pentru-ca atunci cand se raceste dulceata se mai intareste.

Punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, infileta capacul si le ascundem cu gura n jos sub cateva paturi. Vor ramane acolo pana se racesc omplet, apoi le etichetam si le randuim in camara. 




Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...