luni, 27 decembrie 2010

Tort cu crema de sampanie

Cu o zi inainte de Ajunul Craciunului a fost ziua sotului meu asa incat a trebuit sa trec la pregateli. Si cum, anul acesta eram hotarata sa renunt la clasicul tort "diplomat cu fructe" .....reteta proprie....am bantuit pe net dupa ceva care sa mi atraga atentia. Si am descoperit acest tort...denumit "twilight tort" de gospodina de la care am furat reteta. Recunosc ca aspectul nu a fost chiar cel asteptat, insa fiind pentru prima data cand l-am facut (si in plus si in criza de timp...nu ca asta ar fi o scuza) dar...gustul e suuuper bun !!! Mie personal mi-a placut combinatia de creme. Si invitatii au cerut si a 2 a portie , asa ca nu pot decat sa cred ca si lor le-a placut. Cu siguranta voi mai face acest tort si cu alta ocazie, mai ales acum ca am invatat cum trebuie facut si nu mi se mai pare o reteta extrem de complicata !!!!


Blat:

10 oua
10 linguri de apa
20 de linguri de zahar
15 linguri de faina
5 linguri de cacao


Crema de sampanie:
400 ml. de sampanie
1 plic de budinca de vanilie
6 linguri cu varf de zahar
500 de grame de frisca batuta tare
1 lingura rasa de gelatina
1 varf de cutit de nucsoara macinata


Crema de ciocolata
200 de grame de ciocolata amaruie cu 80% continut de cacao
300 de ml de lapte
1 budinca de vanilie
2 linguri de zahar
1 lingura rasa de gelatina
500 de grame de frisca batuta tare


- pentru insiropat blatul am folosit lichior


- intre tort si finisajul de pasta de zahar am distribuit un strat subtire de crema de unt: 200 de grame de unt si 100 de grame de zahar praf

Pentru acoperirea tortului (pasta de zahar), am folosit urmatoarele:
1,2 kg. de zahar pudra
15 grame de gelatina
150 de grame de miere naturala (de salcam)
50 de ml. de apa
200 de grame de ciocolata topita.

Am hidratat gelatina in apa si am dizolvat-o direct in ciocolata topita, apoi am incorporat mierea in acest amestec. Am turnat peste zaharul praf si... la framantat!

Blatul: o reteta de o mare simplitate, dar cu rezultate grozave. Se separa ouale, albusurile se pun intr-un vas incapator si peste ele se pun cele 10 linguri de apa rece. Se bat bat, se adauga zaharul putin cate putin, batand in continuare, pana se dizolva complet. Se incorporeaza galbenusurile si faina cernuta, sau, in cazul in care se doreste un blat de cacao, faina si cacaua, amestecate si cernute. Se pune in tava captusita cu hartie de copt si se coace la 180 de grade pana la proba scobitorii. E un blat care va creste inalt si va fi foarte aerat.
Cremele:

Am batut toata frisca, in total 1 kilogram si am lasat-o la rece.
Am pus la hidratat gelatina pentru ambele creme, separat: cea pentru crema de sampanie, impreuna cu 2-3 linguri de sampanie, cea pentru crema de ciocolata in 2-3 linguri de lapte.

Crema de sampanie: am pus pe foc 350 ml de sampanie si zaharul. Am amestecat 1 plic de budinca de vanilie cu 50 de ml. de sampanie si am adaugat peste sampania de pe foc. Am lasat-o pe foc, amestecand continuu, pana s-a ingrosat bine. Am tas deoparte si am adaugat nucsoara rasa si gelatina hidratata, amestecand pana la dizolvare. Cand s-a racit pana la temperatura camerei am omogenizat aceasta compozitie cu 500 de grame din frisca batuta.

Crema de ciocolata: am rupt ciocolata in bucatele si am pus-o, impreuna cu zaharul, in 250 ml de lapte, pe foc mic (sau bain-marie, e cel mai sigur procedeu). Am amestecat 1 plic de budinca de vanilie cu 50 de ml. de lapte. Cand ciocolata s-a topit, am adaugat amestecul de budinca. Am lasat pe foc pana s-a ingrosat bine, apoi am tras vasul deoparte si am incorporat gelatina hidratata. Cand crema fiarta s-a racit pana la temperatura camerei, am incorporat 500 de grame de frisca batuta.
Asamblare:
Am taiat blatul in doua, pe orizontala. Am captusit cu folie alimentara tava (adanca) in care am copt blatul, apoi am asezat una dintre jumatati, pe care am stropit-o cu lichior.
Am turnat crema de sampanie si am introdus tava la congelator pentru 15 minute (crema e destul de fluida in aceasta faza, la congelator va gelifica gelatina rapid, permitand adaugarea cremei celeilalte fara pericolul de a se amesteca).
Dupa 15 minute, am turnat deasupra crema de ciocolata, am asezat al si doilea blat deasupra (pe care l-am stropit usor cu lichior) si am introdus tava la frigider pentru 3 ore.
Inainte de a trece la finisare, am mixat 200 de grame de unt moale cu 100 de grame de zahar praf si o lingurita de aroma de vanilie.
Am rasturnat tortul pe platoul de pe care l-am servit si am indepartat folia. Cu crema de unt, am uns tortul peste tot, acoperind fiecare coltisor cu un start subtire si netezind foarte bine suprafetele. Am dat din nou la frigider tortul, pana cand mi-am intins o foaie de dimensiuni generoase din pasta de zahar cu ciocolata.

marți, 21 decembrie 2010

Oua umplute

 Nu stiu daca pentru oua umplute exista o reteta standard de respectat. Eu imi las imaginatia de fiecare data sa lucreze, si adaug fel si fel de ingrediente: branza, ciuperci, masline, ardei gras, etc.Niciodata aceleasi, niciodata la fel. Stiu insa ca singurul ingredient pe care il folosesc mereu cand fac oua umplute, este pateul. De aceasta data am folosit urmatoarele:

20 oua,
2 cutii pate porc (de 250 grame)
4 castraveti murati,
1 morcov,
sare, piper

Preparare:
Se fierb ouale tari (cam 10 minute) , se curata, se taie in jumatate si se indeparteaza galbenusul.
Taiem cubulete marunte castravetii si morcovul (fiert). Intr-un castron amestecam pateul, cu morcovul si cu o parte din galbenusuri (nu le-am folosit pe toate 20, ca mi s-au parut multe).
Amestecam pana obtinem o pasta omogena cu care umplem, pe rand, fiecare jumatate de albus.
Separat am facut maioneza  de casa, am uns platoul bine-bine cu cateva linguri de maioneza si am inceput sa asez ouale umplute cu fata in jos. 
Am ornat platoul cu maioneza si frunze de patrunjel....si le-am servit cu pofta .

marți, 14 decembrie 2010

Pomana porcului

"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei", scria Ion Creanga in "Amintiri din copilarie".
Peste ani, inca se pastreaza aceasta traditie, adaptata pe ici pe colo la conditiile moderne. Cel putin, la mine in familie, nu exista Craciun fara sacrificarea porcului. Bine recunosc, acum (cand am crescut un pic) nu ma mai incanta acest ritual de "taiere a porcului", insa cand eram micuta, eu eram cea care, cu mandrie, ii inmanam tatalui cutitul SPECIAL (si cand spun special, nu exagerez, pentru ca cu acel cutit nu se face altceva decat se transeaza porcul... ATAT.) achizitionat pentru taierea lui Ghita.  De Ignat, in ziua sacrificiului, este obligatorie si "Pomana porcului"care nu este altceva decat clasica friptura de porc, insa parca de o mie de ori mai gustoasa decat orice friptura mancata pana atunci si indiferent de cum a fost preparata. Nu stiu daca acest gust deosebit este dat de spiritul sarbatorilor care ne bat in geam, sau de mirosul ce se strecoara agale din tigaie, sau de pofta cu care mananca tatal meu slanina proaspat fripta , insa stiu ca este deosebita.

 Ingrediente
1,5 kg carne din tot porcul in proportii egale (muschiulet, ceafa, slaninuta, ficat, costita...)
150 ml vin alb dulce
2 capatani mari de usturoi
50 ml ulei
1 lingurita de boia dulce
1 virf de cutit boia iute
sare , piper
1 legatura de cimbru (optional)
500 ml zeama de carne (apa in care ati fiert carnea)
1 paharel de tuica (pentru a aluneca mai bine friptura)


Mod de preparare
Carnea se taie bucati potrivit de mari / cubulete (dupa cum doriti). Mai intai am dat un clocot (cam 15 minute) la toata carnea, pentru a fi sigura ca iese frageda si gustoasa friptura.
Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se lasa la foc mic. In uleiul incins punem mai intii costita si pieptul sa-si mai lase grasimea. Cind acestea s-au rumenit, se adauga restul carnii. Dupa 10 minute se da cu sare si piper. Dupa alte 10 minute, nu uitati, la foc mic, se adauga boiaua, vinul, o capatana de usturoi si zeama de carne. Se lasa sa fiarba impreuna circa 20 de minute si se amesteca din cind in cind..
Cea de-a doua capatana de usturoi se curata, se piseaza si se face mujdei. Eu il fac asemanator cu maioneza, frecand usturoiul cu ulei sare si 1 lingura de smantana sau iaurt (depinde ce am prin casa).
Se serveste fierbinte, cu mujdei de usturoi, muraturi, un ou prajit alaturi, brinza si mamaliguta.
Pofta Buna.


miercuri, 8 decembrie 2010

Racituri de porc





La noi au inceput pregatirile pentru sarbatoarea de Craciun , un pic mai devreme de ziua de Ignat, atunci cand se taie porcul, cand se pregatesc caltabosii, toba, sangeretele, fel de fel de carnati care se servesc ca aperitiv. Din toate aceste pregateli, nu trebuie sa lipseasca celebrele racituri (piftie de porc). Retetele de racituri (piftie de porc) difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. Traditional, aceste racituri (piftie de porc) se prepara din picioare de porc, urechi de porc pentru a inchega preparatul, si mirodenii pentru gust.
Recunosc !!!!!!!! Imi plac raciturile de mooooor, insa sa le fac ...mai putin. Desi nu e greu, nu e nimic complicat sau  incalcit. Asa ca nici de aceasta data n-am facut eu raciturile ci .....mama mea !!! Draga mea mama, care-mi "sufla si acum in coarne" si-mi face toate mofturile. E de ajuns doar sa spun ca..."as manca...aia" si a doua zi am pe masa.....MOFTUL !!!! De data asta eu am fost doar cu pozatul si bineinteles cu mancatul !!! Si trebuie sa recunosc ca nici intr-o mie de ani, n-as reusi sa fac niste racituri asa gustoase ca cele facute de mama mea !!!!



Ingrediente

2 picioare de porc
2 urechi de porc,
500 gr carne de porc
2-3 morcovi,

2-3 cartofi,
1 telina,
1 pastarnac,
 sare si piper dupa gust ,
 1 capatana usturoi



Mod de preparare:

Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Carnea de porc si urechile curatate bine se pun intr-un vas mare cu apa.
Se fierb la foc potrivit, in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga legumele, curatate si spalate, taiate felii mari si o lingura de sare.
Cand carnea se desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in castronele. (Din legumele fierte pentru racituri eu am facut o supa, pentru ca ar fi fost pacat sa le arunc.)  Pentru mai mult gust, oasele se scot din fiertura pentru racituri (piftie de porc) si se lasa doar carnea macra.


Fiecare farfurie se garniseste cu felii de morcov (daca doriti, bineinteles), apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de usturoi. Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina naturala (de la carnea de porc) sa se prinda.

Sfat: Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In caz contrar se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne.

Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.


Pofta Buna !!!


marți, 7 decembrie 2010

Ficat de porc la gratar

O reteta extrem de simpla, dar care mie imi place la nebunie este ficatul de porc la gratar. Toata lumea face ficat de porc cu sos, mancarica, sau alte minunatii. Eu nu prea ma omor dupa astfel de "complicatii. Prefer sa incing gratarul, sa condimentez feliile de ficat si sa obtin o delicatesa. Cel putin pentru mine.


Ingrediente:

250 gr ficat de porc, 
sare roz de himalaya,
piper


Preparare:

Se spala ficatul si se taie felii cam de 1 cm grosime, dupa care se condimenteaza.

Se incinge gratarul si se unge cu putin ulei sau se freaca cu o jumate de ceapa.

Se aseaza feliile de ficat pe gratar. e intorc pe ambele parti , dupa care se serveste.

Tort de zahar ars

Pentru mine, crema de zahar ars reprezinta un desert delicios, pe care l-am preparat in diferite combinatii: cu stafide, cu nuci, cu alune, cu bucati de portocala, etc. Ce mai, cu ce-mi trecea prin cap. Insa de curand, am descoperit o reteta de crema de zahar ars cu blat. De  fapt se numeste "tort de zahar ars". Hmmm, am zis ....trebuie sa incerc si eu. Mai ales ca asteptam niste prieteni dragi in vizita si nu aveam timp de retete sofisticate. Si...nici nu puteam renunta la ideea de a avea si desert. Si oarecum sceptica, in privinta reusitei mele, am pornit la treaba, cu gandul ca daca nu-mi va iesi le voi servi doar clasica crema de zahar ars....iar ei , ca prieteni adevarati ce sunt, or sa ma laude....!!!!
Pretul unui astfel de desert este cam de 60 lei.

Pentru blat:
4 oua
1 praf de sare
4 linguri de zahar
4 linguri de faina

pentru crema de zahar ars:
10 oua
10 linguri de zahar
1 litru de lapte
2 linguri de esenta de vanilie


pentru caramelizat:
5 linguri de zahar

Preparare:
Mai intai, se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar intr-o cratita destul de adanca, in care va merge tortul la cuptor: Se rasuceste cratita, inclinand-o in toate partile, imbracand peretii vasului pana la o anumita inaltime (10-12 cm.) in caramelul fierbinte.
Se separa ouale pentru blat, si albusurile se bat spuma tare cu praful de sare. Se adauga treptat zaharul, batand pana la obtinerea unei spume ferme si lucioase.
Se adauga cele 4 galbenusuri cele 4 linguri de faina, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in spuma de albus.
Compozitia de blat se toarna si se niveleaza in cratita cu peretii acoperiti cu zahar ars. Nicio grija, blatul se va ridica singur deasupra cremei, astfel ca atunci cand tortul se va rasturna, sa fie pozitionat la baza.
Pentru crema, se bat lejer toate ingredientele, fara a fi nevoie ca zaharul sa se dizolve.
Se toarna cu grija compozitia pentru crema, pe unul din peretii cratitei cu zahar ars, astfel incat sa patrunda incet sub blat, desprinzadu-l de pe fund. Blatul, fiind mai usor, se va ridica si va pluti pe crema fluida.
Se aseaza cratita intr-o tava in care se toarna  1 litru de apa clocotita. Se introduce astfel in cuptorul incins la 180 de grade. Apa are rolul de a nu permite cremei sa capete un aspect spongios, cu multe gaurele in textura , asa incat se va obtine o crema neteda si onctuoasa:
Se coace in cuptor timp de 45-50 de minute. La jumatatea timpului de coacere poate fi necesar sa se acopere cratita cu o bucata de hartie de copt umezita, pentru a preintampina arderea suprafetei blatului. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor.
Se acopera cratita cu un platou destul de incapator (tortul va fi foarte siropos) si se rastoarna printr-o miscare rapida. Se lasa sa se raceasca in aceasta pozitie, fara a ridica cratita, pana ajunge la temperatura bucatariei, dupa care, tot acoperit, trebuie dat la frigider pentru cel putin 3 ore:
Dupa trecerea timpului de racire, se ridica cu grija cratita in care s-a copt si se poate savura. Este foarte racoritor si placut la gust, cu o textura fina si bogata.
Pofta Buna!!!!

miercuri, 1 decembrie 2010

Saramura de peste

Ingrediente:
2 kg peste (de preferat mai multe feluri) ,
4 ardei grasi,
5 rosii,
2 ardei iuti,
1capatana usturoi ,
1 legatura patrunjel,
100 ml ulei.,

Mod de preparare:
Pestele se curata, se portioneza (dupa preferinta), se pune la copt. Fiind in prag de iarna eu l-am facut pe gratarul de aragaz, dar sa stiti ca pe gratarul de afar cu jar de lemne (nu de carbuni) iese de o mie de ori mai gustos. 
 
 Separat, se pune la fiert 1 litru de apa cu uleiul.Se adauga  ardeii (taiati felii subtiri), rosiile (taiate cubulete), ardeii iuti (taiati felii), usturoiul (facut maioneza), patrunjelul (jumatate tocat), ptr 30 min. Optional, puteti adauga si 2-3 linguri de bulion. Eu nu folosesc pentru-ca mi se par suficiente rosiile. 
  
Dupa ce s-au fiert se adauga pestele copt, sarea (dupa gust) si restul de patrunjel tocat. Se mai lasa la fiert ptr 5 min. 
 Se serveste cald sau rece. POFTA BUNA!

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...