joi, 30 iunie 2011

Dulceata de cirese dulci




          Momentan sunt tot la capitolul pregatiri pentru iarna, asa ca va "expun" reteta mea de dulceata de cirese dulci. Trebuie sa recunosc insa, ca-mi place sa fac "dulceturi" pentru-ca nu necesita cine stie ce efort, migala, indemanare. Unde mai pui aroma care-ti cuprinde bucataria (zau asa, de-ar fi dupa mine as dormi cu nasu-n oala, atat de mult imi place)...



Ingrediente:

2 kg cirese dulci,
750 gr zahar,
1 lamaie.



Preparare:

Se scot samburii din cirese (cu aparat special, sau cu mana, cum am facut eu) si se pun la fiert intr-un vas de preferat cu peretii mai mici, impreuna cu zaharul.

Scosul samburilor este cea mai plictisitare si de durata operatiune, ca in rest nu trebuie decat sa puneti totul la foc mic si gata....dupa cateva ore e gata dulceata.
Mai amestecati din cand in cand, in vas, cu o lingura de lemn. Dupa ce ati fiert aproximativ 2 ore ciresele, scoateti cateva linguri pe o farfurie si vedeti cat de groasa e dulceata cand se raceste

Cand ajunge la consistenta dorita de dvs, opriti din fiert si adaugati lamaia taiata felii (eu trebuie sa recunosc ca am uitat complet de lamaie, insa dulceata a iesit super buna si asa).

 Sterilizati borcanele, adica le spalati cu apa calduta si putin detergent de vase, apoi le clatiti bine si le puneti la uscat in cuptorul incalzit. La fel procedam si cu capacele.

Cand dulceata s-a racit complet, o punem in borcane, le etichetam si la camara cu ele.

E ideala pentru un mic dejun, pentru clatite si chiar simpla, mancata cu lingura direct din borcan.
Eu trebuie sa recunosc , ca nu m-am putut abtine sa nu devorez (chiar daca era miezul noptii) o felie de paine  neagra, cu unt si cu dulceata.

S-aveti pofta!

marți, 28 iunie 2011

Cartofi noi cu boabe de mustar

E sezonul cartofilor noi....e sezonul bunatatilor....acesti cartofi pot fi preparati in fel si chip si parca de fiecare data avem aceeasi replica "sunt mai gustosi decat cartofii vechi". Hmmm, oare asa o fi, sau e doar psihicul nostru care lucreaza intens??? Nu stiu, dar stiu ca si eu am incercat o reteta noua (pt.mine) de cartofi noi ....
Pret ...aproximativ 12-15 lei (in functie de locul in care va faceti cumparaturile)
 
Ingrediente:
1 kg cartofi,
2 carnati taranesti,
1 pachet boabe de mustar,
1 ceapa verde,
1 ardei iute (rosu-pt.culoare),
1 legatura patrunjel verde, 
condimente.
 
Preparare:
Cartofii se curata de coaja (fie ii radeti cu cutitul- ca la morcov, fie ii curatati normal -ca la mar) ii taiati rondele de grosime medie si-i puneti la fiert pt. 10 minute.
Intre timp, taiati carnatii felii si-i prajiti  foarte putin intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Adaugati ceapa si ardeiul iute si mai prajiti 2-3 minute.
Cand au fiert cartofii pe jumatate, se scot si se aseaza intr-un vas yena (sau orice vas poate fi folosit la cuptor), se adauga carnatii, ceapa, ardeiul, boabele de mustar(zdrobite un pic in prealabil, pentru a emana o aroma mai deosebita si mai puternica) si 3 linguri ulei. Se amesteca cu grija sa nu se sfarame si se da la cuptorul incins pentru 15-20 minute, la foc mediu.
Cand e gata se serveste cu patrunjel tocat deasupra, pentru un gust si o aroma deosebita.
Pofta buna !

sâmbătă, 25 iunie 2011

Omleta chinezeasca

Tot bantuind pe net  dupa fel si fel de bunatati am dat peste aceasta reteta. Dupa titlu ma gandeam la ceva iesit din comun, cu condimente "ciudate" specifice bucatariei chinezesti....In realitate este o banala omleta...delicioasa, nu pot spune nu, dar e doar o omleta..... chiar mai simpla si mai saraca in ingrediente decat omletele noastre, cele romanesti. 
Ingrediente:
2 oua, 
4 rosii mici,
sare, piper,
3 linguri ulei de masline.

Preparare:
Eu am facut omleta doar pentru mine si am folosit 2 oua, insa in functie de numarul papaciosilor puteti folosi cate doriti cu respectarea proportiei de 1 ou si 2 rosii (asa era recomandarea din reteta "originala").
Se bat ouale ca pentru orice omleta, se condimenteaza dupa gust si se pun in tigaia cu ulei incins. Intre timp se taie rosiile in felii/cuburi potrivite ca marime.
 Cand omleta este aproape facuta se strange intr-o margine a tigaii si se adauga rosiile. Se lasa la "prajit", amestecand din cand in cand, pana cand rosiile lasa tot sucul si devin moi. Se amesteca cu omleta si se serveste calda.

Pofta Buna !!


joi, 23 iunie 2011

Bors (ciorba) din cocos de tara

Dupa ce timp de 3 zile ne-am"indopat" doar cu gratare, friptane......si iar ....carne (datorita escapadei la munte), burtile ghiftuite cereau si ...ceva lichid. Si cum la putere era carnea de pasare, am facut un bors (ciorba, cum spun unii) din carne de cocos (pasarea, nu fructul)

Ingrediente: 
carne de cocos/gaina de tara,
2-3 morcovi,
2-3 cartofi,
zarzavat proaspat (leustean, patrunjel,telina),
2-3 cepe,
2-3 rosii,
putina fidea/taitei,
1 litru bors,
condimente.

Pentru servire: smantana si ardei iute.

Preparare:
Carnea de la un cocos (in cazul nostru capete, gheare, spate, ficateii, pipotele...ca pulpitele, aripile si pieptul au devenit gratare), se spala bine bine si se pune la fiert intr-o oala cu 2-3 litri de apa (in functie de cantitatea dorita).
....noi am avut 4 astfel de oratanii la dispozitie: 2 din ograda lui Mihai (pentru care ii multumim) si 2 din ograda mea. Acu`, ca or fi fost gaini, ca or fi fost cocosi...nu mai stim , pentru-ca spre norocul nostru toate 4 oratanii au fost "livrate" gata curatate, parlite si penite , inca de acasa, de mamele din dotare.
Singura mea indatorire de bucatar a fost sa transez carnea si s-o asez pe "caprarii" : pentru gratar, pentru ciorba, pentru friptura....in functie de dorintele fiecaruia.
Dupa ce a fiert bine carnea (Verificaţi cu o furculiţă care trebuie să intre în carne, dar să opună totuşi rezistenţă), adaugam legumele (care intre timp au fost curatate, taiate in bucati medii si undite un pic) si mai lasam la fiert. Rosiile le decojim, le taiem si le azvarlim in oala.
Adaugam borsul si lasam totul la fiert. In cazul nostru, procurarea de bors proaspat in varf de munte a fost o noua provocare.....am batut din poarta-n poarta pe la vreo 5 case, pana am gasit o bunica gospodina care abia "umpluse bors maica, si nu-i chiar atat de acru", dar ne-am descurcat pana la urma.
Am condimentat cu sare şi piper dupa gust si am lasat să dea totul in clocot, dupa care am adaugat tăieţeii şi verdeaţa tocată.
Am lasat să fiarbă tăieţeii pe jumătate şi am oprit focul. (Tăieţeii îşi vor continua fierberea şi după ce focul este oprit.)
Am servit borsul fierbinte, in castroane de lut, in care fiecare si-a pus smantana dupa gust (care mai multa, care mai putina, care de loc) si cu ceapa verde (din gradina gazdei) pentru-ca nu ne-a dat prin cap sa luam cu noi si cativa ardei iuti. Deh, cine se gandea ca ni se va face "foame de bors" .......

 

 
Pofta buna !!

marți, 21 iunie 2011

Gem (dulceata) de capsuni

Tot vazand pe diferite site-uri pregatelile gospodinelor pentru iarna, --compoturi, gemuri, dulceturi,--- parca mi s-a facut si mie pofta de gatit bunatati pentru a umple camara. Asa ca m-am hotarat sa fac o dulceata de capsuni.
Pret....20 lei pt. 4borcanele de 330 gr.
Ingrediente:
2 kg capsuni (romanesti),
1 kg zahar,
1 lamaie.

Preparare:
Se spala bine capsunile si se pun la fiert intr-o oala mare impreuna cu zaharul. La inceput (pana se topeste zaharul) se invarte oala, fara a amesteca cu lingura pentru a nu sfarama capsunile. Dupa ce se topeste zaharul si devine sirop, putem amesteca linistite, dar cu grija.
In timp ce fierbe, dulceata o sa faca spuma din cauza impuritatilor din zahar (asta o stiu tot de la o gospodina).Astfel, din cand in cand indepartam acea spuma cu o paleta. Eu am fiert dulceata cam 3 ore pana s-a legat (n-am folosit nici un fel de conservanti  din comert).
Pentru a verifica consistenta, puneti pe o farfurie putina dulceata si lasati sa se raceasca. Daca se intareste un pic inseamna ca este gata.


Dupa ce a fiert, adaugam lamaia taiata felii si lasam dulceata sa se raceasca, dupa care, se pune in borcane si se depoziteaza in camara, pentru clatite, sau pt a unge o felie de paine.
Mie din 2 kg de capsuni, mi-au iesit 4 borcanele de 330 gr de dulceata, desi eu ca un haplea ce sunt imi pregatisem vreo 6 borcane de 400 gr.

vineri, 17 iunie 2011

Trandafirii anului 2011

Ca de fiecare data,  si in acest an a meritat asteptarea........infloririi trandafirilor din gradina mea. Si nu pot decat sa ma laud cu ei ...!!!!












joi, 16 iunie 2011

Compot de zamos (pepene galben)

Imbiata de mirosul ademenitor al pepenelui galben ce statea cuminte, aranjat si ferchezuit in raft, asteptand cumparatori, am cumparat si eu unul. Insa cand am ajuns acasa SURPRIZA !!! Era "un pic" cam crud si nu se putea manca. Asa ca, de ciuda, l-am taiat cubulete si m-am hotarat sa-l fac compot pentru iarna!!
 
Ingrediente:
1 pepene galben (cam 500 gr),
1 lamaie,
zahar(cam 250-300 gr),
sticle/borcane pt. imbuteliere (asta daca doriti sa faceti pt. iarna)

Preparare:
Se curata pepenele de coaja si de seminte, se taie cubulete si se amesteca cu zaharul.
 
In sticle de 1 litru (de astea am avut eu, dar puteti folosi de care vreti) se pun cateva feliute de zamos si o felie de lamaie (pt. aroma deosebita).
 
Se umplu sticlele cu apa, apoi se aseaza frumos intr-o oala mare, se adauga apa si se pun la fiert pentru aproximativ 1 ora la foc mic spre mediu. Atentie, pe fundul vasului asezati fie un prosop, fie cateva foi de hartie/ziar, pentru a evita spargerea sticlelor de compot in timpul fierberii.
Dupa ce fierb aveti 2 variante:
1. fie le lasati sa se raceasca in apa in care au fiert,
2. fie le scoateti si le inveliti intr-o patura groasa unde le lasati pana se racesc.


Cand s-au racit, le depozitati frumos pe raftul din camara  si la iarna veti savura un compotel parfumat din zamos.

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...