miercuri, 31 august 2016

Aragaz din carton


Dragi mamici gospodine,


Sunt sigura ca multe dintre voi v-ati confruntat cu cereri din partea odraslelor, care mai de care mai imperative sau miorlaite  ca vor nush ce jucarie. Si de cele mai multe ori tinta lor e o jucarie destul de scumpa, care-ti poate face o gaura frumusica-n buget. 
Si daca mai aveti si un plod ca al meu, care este interesat de o jucarie (chiar si una muuuult dorita) o zi , maxim doua, ei bine atunci te gandesti destul de bine inainte de a baga mana-n geanta dupa portofel. 
Ei bine, de ceva vreme fie-mea era setata  sa-i cumpar o bucatarie / aragaz de jucarie. Recunosc ca am facut studiu de piata insa majoritatea jucariilor depaseau 100 lei . Si ...nu prea-mi dadea mana sa arunc  banii asa pentru moftul mariei sale.
Tot studiind oferte am ajuns pe diverse pagini unde mamici pricepute explicau pas cu pas cum sa le faci celor mici jucarii din carton si din alte materiale reciclabile. Am adunat vreo 3-4 idei si m-am hotarat sa fac si eu un aragaz de jucarie din carton. 

Ce a rezultat, vedeti in cele ce urmeaza. Eu zic ca m-am descurcat ”onorabil”. Unde mai pui ca plodul e inca incantat (dupa 3 zile) de noua jucarie, ba chiar si-a facut masuta si chiuveta si ne gateste aproape zilnic fripturi si salate. De ceaiuri nici nu mai zic...cred ca am facut broaste-n burta de la atatea cani :))


Materiale necesare:

o cutie de carton (marimea o stabiliti voi, in functie de spatiul disponibil),
lipici lichid, banda adeziva (scotch),
coli hartie colorata (4 rosii si una galbena),
2 coli albe (A3),
o folie transparenta A4,
o bucata de sfoara de vreo 20 cm pentru manerul usii de la cuptor
4 cd uri vechi pentru ochiurile aragazului, 
4 capace de la sticle/borcane pentru butoanele aragazului

un capac de la o cutie puzzle pentru capacul aragazului, 
o punga de cadouri pentru a "imbraca" capacul de aragaz,

un foarfec, un cutter.























Accesoriile creative le puteti cumpara de pe portokal.ro sau din Librariile Sedcom Iasi. 

Dupa ce v-ati adunat cele necesare (materialele pot fi diferite in functie de imaginatia dvs si de dorintele copilului. A mea a vrut araga cu alb si rosu si printese ....) incepeti constructia.

Indiferent de rezultatul pe care-l obtineti, faptul ca veti construi ceva impreuna cu copilul dvs e cea mai faina chestie. Noi doua ne-am distrat maxim. Ne-am lipit degetele cu lipici, am peticit aragazul, ne-am incalcit banda adeziva in par , dar cel mai important ....am RAS mult si cu pofta.  Cred ca in curand o sa mi fac si o masina de spalat, nu de alta dar e mega-funny .

Dar sa revenim la aragazul nostru....

Prima data am lipit cutia, la fiecare colt cu banda adeziva, dupa care am decupat usa cuptorului de la aragaz.

Am decupat cu un cutter geamul interior, apoi chenarul exterior al usii de la cuptor.La chenarul usii am decupat doar 3 laturi, dupa cum vedeti in imaginile de mai jos. Am ales sa fac usa cu deschidere clasica , dar puteti opta pentru orice alt mod de deschidere.
Pentru geam, am scos bucata de carton si am lipit in loc, cu banda adeziva, folia transparenta.

Am trecut apoi la invelit aragazul. Partea de deasupra, lateralele si spatele le-am invelit in hartie alba, pe care le-am lipit o cu banda adeziva.

Partea din fata, am imbracat-o in rosu si galben , asa cum a vrut kinderul din dotare. Am facut doua gauri in partea de sus a usii, in care am bagat capetele de sfoara. In interior am facut noduri. Si am obtinut si-un maner rezistent.

Pentru butoanele aragazului am folosit un capac de la o sticla de apa de 5 l (asta-i pentru cuptor mami), 2 capace de la sticle de suc si un capac de la o sticluta de baloane (tot la indicatiile kinderului), pe care le-am lipit cu lipici solid. Am pus lipici pe margine si am tinut fiecare capac presat vreo 30 secunde sa se lipeasca bine.

Pentru ochiurile aragazului  am folosit 4 CD uri pe care le-am lipit tot cu lipici .


Capacul l-am confectionat dintr-o cutie de puzzle (norocul nostru, s-a potrivit perfect la dimensiunile aragazului) . In interior am lipit o jumatate dintr-o punga de cadouri cu printese "e obligatoriu mami".

Nu pot sa spun ca a iesit perfect, insa noi suntem multumite de rezultat, mai ales ca a fost o munca de echipa.


Cutia mea (din care am facut aragazul) avea in interior doua bucati mari de polistiren (pe care fusese prins produsul initial), bucati carora fie-mea le-a gasit imediat o utilizare. Din una si-a facut chiuveta & dulap de bucatarie in care-si tine parte din oale si tacamuri, iar din una si-a facut masuta de servit masa / ceaiul de la ora 5. 


Cam astea au fost activitatile noastre de week-end. 
Finalul ??!! 
Copil fericit si multumit. 
Munca in echipa. Rasete. Multa murdarie, multe bucatele de hartie si lipici in jur. 
Una bucata parinte destresat.


marți, 30 august 2016

Guguluf cu crema de ciocolata si Forme Torturi


Pentru-ca pe un blog culinar nu e vorba numai de mancarurile ce defileaza care mai de care mai impopotonata si mai aratoasa in fata camerelor de fotografiat , ci e vorba si de ingrediente, dar mai ales de multe oale si ustensile folosite la curatat, taiat, gatit, ornat si alte alea, azi va vorbesc despre doua ajutoare de nadejde in bucataria mea, mai ales atunci cand vine vorba de dulciuri . 

Vesele, colorate, siliconate. 


Adica despre Madam Spatula & Mister Penson aka Pensula de silicon.


Si nu putem vorbi asa cum-necum despre ajutoarele mele, ci invitandu-va la o felie delicioasa de prajitura cu nutella.

Prajitura e simplisor de facut. Doar 3 ingrediente de baza si cateva invartituri de spatula. 


Ingrediente:

4 oua, 
200 gr nutella, 
10 linguri faina, 
5 linguri ulei, 
1/2 plic praf de copt,
1/2 fiola esenta vanilie


Preparare:

Batem albusurile spuma.

Galbenusurile le frecam cu cele 5 linguri de ulei si praful de copt apoi le adaugam peste albusuri. 

Acum intra in scena Madam Spatula Magica. 

Amestecam albusurile cu galbenusurile si adaugam crema de ciocolata, Omogenizam cu miscari circulare de jos in sus. 

Urmeaza faina, pe care o presaram in ploaie, lingura dupa lingura si esenta. Amestecam din nou. 

Luam o forma pentru cuptor (eu am folosit forma de guguluf, cu gaura in mijloc) pe care o ungem cu ulei cu Mister Penson , apoi o tapetam cu faina. 

Dam prajitura la cuptorul incins in prealabil pentru aproximativ 30 minute. 

Cand trece testul scobitorii, o lasam la racit si o pudram cu zahar. 

Apropo de zahar, am ochit la FormeTorturi  si o sita pentru zahar pe care vreau sa mi-o achizitionez. Nu de alta, dar biata sita prin care cern zaharul pe prajituri si-a cam trait traiul. 

Una peste alta, spatula de silicon e forte utila in bucataria mea si cred ca ar trebui sa aiba fiecare casa o spatula a ei. 


S-aveti pofta !

vineri, 26 august 2016

Salata de ardei copti cu usturoi


Sunt ani de cand  prepar salatele de ardei copti in acest fel. Și mi se par mai gustoase, mai atractive din punct de vedere culinar. 

Cățelul ăla de usturoi dă un plus de gust.



Ingrediente:

ardei  (kapia și gras-galben),
sare, ulei, oțet, 
2-3 căței de usturoi


Preparare:

Coacem ardeii apoi îi presărăm cu sare, mare, grunjoasa și-i lăsăm intr-un vas acoperiți câteva minute, după care i curățăm.

Pentru copt  , atunci cand nu fac focul la gratar, eu aleg varianta coacerii in tigaia cu ulei. Dar la fel de bine pot fi copti si in tava, la cuptor, sau pe gratarul de aragaz.

După ce curățăm ardeii, adaugam ulei, otet și usturoiul zdrobit.

Amestecam, lasam cateva minute sa se întrepătrundă aromele (dacă rezistati tentației) si apoi servim .

Merg de minune ca garnitură pentru fripturi dar si cu alte legume.
Pot fi folosiți si în salate.


Aceasta retetă merge la Provocarea ”week-end cu spor” de august ,
 lansată de Ștefania acum vreo 2 ani și găzduită luna aceasta de Oana.

joi, 25 august 2016

Hotel Imbat ***, Kusadassi, Turcia


Si uite asa, alte popoare "ne bat la fund" in materie de turism, iar noi ne zbatem inca in aglomeratie, chioscuri si tarabe cu orice, preturi mari, lipsa de respect fata de turist si in incercarea de a tapui cat mai mult si pe oricine. Toate astea incununate de manelele ce urla la maxim in fiecare colt si la fiecare dugheana. 

Nu, nu sunt anti-manele. 
Da, si ei au tonete. Multe, colorate.
Si ei vand inghetata la fiecare colt de strada,  dar o fac curat, civilizat si intr-un fel atragator.

Am fost in Turcia, poate una din cele mai colorate tari vazute pana acum, in Kusadassi si pot sa spun ca mi-a placut maxim. 

Hotelul, si intreg complexul a fost exact asa cum era descris pe site. Cu camere curate, piscine , mancare buna si personal amabil .


Facilitati hotel: restaurante cu specific: turcesc, international, Italian, pescaresc, cabinet medical, sala de conferinta, internet, curatatorie si spalatorie, echipa de animatie, coafor, parcare, piscina exterioara, piscina pentru copii, mini club, discoteca, baie turceasca, sauna, masaj, centru de fitness, tenis de masa, sala de gimnastica, sporturi nautice, plaja este privata.

Baruri atat la hotel cat si pe plaja (vreo 4 am numarat eu).

Mancarea excelenta si variata. Atat gata preparata cat si pregatita in fata ta, dupa moft, cu ingrediente alese de tine. 
Fructe proaspete si uscate la discretie. 
Muuulte, dar muuulte prajituri. Extra -mega-dulci. 
Fara inghetata insa. Pe asta o cumperi din oras / bazar.

Imposibil sa nu gasesti ceva pe placul tau. 

Pe parcursul sejurului una din seri este cu tematica turceasca. Tot complexul este decorat in alb rosu, muzica specifica, dansatori, tot tacamul.


Facilitati camere: acestea sunt cu vedere la mare, la gradina sau la piscine si sunt dotate cu telefon direct, baie cu cada sau dus, uscator de par, seif, TV satelit, aer conditionat, balcon.

Curatenie in camere in fiecare zi, inclusiv schimbat cearsafuri (un lucru normal zic eu avand in vedere ca vii de la plaja cu nisip si lotiuni /ulei de plaja dupa tine). 

Apa plata, in camere, la discretie, gratis.

Relaxare(gratuit): sauna, baie turceasca, sala de fitness, aerobic, teren de tenis, tenis de masa, biliard, darts, sporturi nautice fara motor, program de animatie, muzica live, discoteca, internet WiFi.

Singurul dezavantaj: o plaja foarte mica, insa erau amenajate foarte multe pontoane (unele la cateva zeci de metri in mare) cu sezlonguri si baldachine. 


Puteti vizita  Efesul, una din cele sapte minuni ale lumii antice, cu spectaculoasa Biblioteca Celsius si faimosul Teatru antic si casa Fecioarei Maria  (despre care  nis a povestit de catre un localnic - ghid turistic -  ca in timpul unui incendiu la Efes a fost singurul loc care nu a ars, de parca era protejat de ceva mai presus de puterea focului).

O alta destinatie mirifica de vizitat este Pamukkale-ul, Castelul de Bumbac, cu terase de calcar pe care te plimbi prin apa calduta pina la glezne. Tot aici se afla si Piscina Cleopatrei.


In Kusadassi puteti vizita Insula Porumbelului – simbolul oraşului. Pe această limbă de pământ, în 1534 a fost construită o fortăreaţă, cunoscută drept Castelul Piraţilor. 


O alta atractie, unde poti colinda  cu succes o dupa amiaza intreaga este Marele Bazar. Vesel, galagios, colorat. Cu vanzatori turci care iti spun pe nerasuflate tot ce stiu despre Romania (in genere: Nadia, Hagi, Ceausescu ) , dispusi sa negocieze cu tine doar-doar cumperi ceva de la ei. 

Magazinele, mai toate, au degustare de produse : rahat, vinuri, fructe , ceaiuri , in functie de specific. La magazinele de haine au prezentari de produse, cu defilari pe scena, in timp ce tu servesti un ceai rece. Ba, iti arata si fabrica sa vezi cum se face o haina de piele.



  In concluzie: un loc care mi-a ramas in gand, la care ma gandesc cu drag
 si unde sper sa pot reveni. 

miercuri, 24 august 2016

Chiftelute cu dovlecei si ciuperci


Ingrediente:

1 dovlecel, 
10 ciuperci, 
1 cartof, 
1 ou, 
3 catei usturoi,
2 linguri faina, 
sare, piper, 
cateva fire marar verde


Preparare:

Curatam cartoful de coaja si-l fierbem, apoi il pasam ca pentru piure. Pentru a fierbe mai repede il putem taia cubulete.

Dovlecelul il dam prin razatoarea mica si-l scurgem bine de zeama, dupa care-l adaugam peste cartoful pasat. 

Tocam marunt ciupercile si le adaugam peste dovlecel. 

Adaugam oul, usturoil pisat si mararul. Condimentam dupa gust cu sare si piper si amestecam.

Presaram si cele 2 linguri de faina si omogenizam. Daca vi se pare ca este prea moale compozitia mai adaugati putina faina. 

Incepem sa modelam chiftelutele.
Luam putina compozitie cu lingura o trecemprin faina apoi o modelam in palme dandu-i forma dorita.
Eu am ales  sa le fac rotunde, dar la fel de bine le putem face plate sau sub forma de bastonase. 

Se prajesc in ulei incins, apoi se scot pe un prosop de hartie  care absoarbe surplusul de ulei.

Sunt absolut delicioase.
Pot fi servite atat calde cat si reci. Merg de minune cu un sos de usturoi sau cu  salata de ardei copti.  




joi, 18 august 2016

Ardei iuti la gratar


De ceva vreme am descoperit o noua bunatate la gratar. Contrar asteptarilor, nu este vorba de vreun soi de carne sau vreun condiment minune ci de ardeii iuti. Nene is buni, da` buni rau. Si daca-i mai nimeresti si din aia iuti de simti ca-ti ia gura foc e cu atat mai bine. 


Ingrediente:

ardei iuti, 
un praf sare, 
foc la gratar


Preparare:

Se spala ardeii si se aseaza pe gratarul incins. Cand incep sa prinda culoare si sa le pocneasca pielea de necaz , ii intoarcem si pe partea cealalta sa se perpeleasca apoi ii punem pe platou. 

Presaram putina sare peste ei si asta e !

Fac pereche buna cu orice fel de carnita. 


Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...