joi, 25 noiembrie 2010

Gratar de pui cu cartofi copti

Zilele astea am gatit ceva ce mi-a adus aminte de copilarie (din nou), de bunici. Ce? Gratar de pulpe de pui pe aragaz cu garnitura de cartofi copti si harbuz murat. E adevarat ca de cartofii copti  ca si garnitura uitasem de mult, dat mi-a amintit o prietena draga, dupa ce am vazut bunatatile pe blogul ei. Si instant mi am adus aminte de vremea cand mancam cartofii copti in rola bunicilor, de aroma care umplea intreaga casa batraneasca si de zambetul ...naiv de pe fatza mea.

Ingrediente:
2 pulpe cu spata,
5-6 cartofi mari,
condimete.

Carnea se curata, se cresteaza un pic pentru a se rumeni mai bine, se condimenteaza si se aseaza pe gratarul de aragaz de data asta.
Separat , se spala cartofii , se taie in doua (daca sunt mai mari, si se aseaza frumos intr-o tava "tapetata" cu vesnica hartie de copt. Se dau la cuptor pentru 40-45 minute.
Simplu si rapid !!

Pofta Buna !!!!
 Merge de minune cu o felie de harbuz murat !!!!!!


luni, 22 noiembrie 2010

Rostopasca

Din ciclul, tratamente naturiste sau cum folosim ceea ce ne inconjoara, azi am descoperit in gradina o tufa de .....rostopasca. Nu stiu daca toata lumea o stie sub aceasta denumire, insa e acea "buruiana" folosita de bunicii nostri pentru a trata negii. Si asa o tin si eu minte.

Rostopasca (nume stiintific Chelidonium majus L.), cunoscută si sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelarita, este o plantă erbacee usor de recunoscut după "secretia" de culoare galbenă care în contact cu aerul se brunifică.
Rostopasca (Chelidonium majus) este considerată un remediu natural în tratarea si vindecarea următoarelor afecțiuni: afectiuni renale, reumatism, hemoroizi, cancer de piele, negi, bătături, hepatită cronică, tuse. Rostopasca este cunoscută și pentru proprietatea ei de a echilibra metabolismul.
Sucul de rostopască se recomandă în tratarea mătreții, constipației, abceselor pe pleoape, iar vinul de rostopască în vindecarea afecțiunilor hepatice.

Ceafa cu legume

Asta e o reteta pentru lenesi, cum zic eu. De ce? Pentru-ca nu e mult de munca....se pun toata claie peste gramada si se dau la cuptor. Si acum , sa ma scot un pic: eu n-am facut aceasta mancare de lene ci pentru-ca sotulica al meu tine regim si trebuie sa evite prajelile, condimentele...tot ce e nesanatos pt. stomacul lui. V-am convins??? Stiam eu ca DA !!
Pret....cam 17 lei pentru 4 portii !!!!!!

Ingrediente:
500 gr.ceafa de porc,
1 punga legume amestec (dupa preferinta)
1 cutie ciuperci felii,
condimente dupa gust

Preparare:
Carnea se taie felii/bucati si se pune la fiert cam 15-20 minute. Operatiunea e obligatorie, intrucat legumele fiind pre-fierte...riscati sa intindeti la o bucata de carne semi-cruda.
Intr-un vas yena se adauga 2-3 linguri de ulei, apoi se aseaza un pat de legume peste care va "dormi" linistita carnea, pentru vreo 35-40 minute, in cuptor.
Carnea se condimenteaza dupa gust. Eu am folosit boia de ardei dulce, sare si putin piper, si usturoi granulat de data asta. V-am zis eu ca e mancare pentru lenesi !!.
Pofta Buna !!!

vineri, 19 noiembrie 2010

Papanasi cu branza de vaci

Papanasii au fost desertul copilariei mele. De ce zic asta?? Pentru-ca aproape in fiecare duminica savuram o portie zdravana de papanasi alaturi de un pahar cu lapte care-mi desena niste mustati mari mari ce ma faceau sa zambesc de fiecare data cand ma uitam in oglinda sau in reflexia din geam.
Pret aproximativ 10 lei.

Ingrediente

500 gr branza de vaci proaspata
100 gr zahar
2 oua
1 varf lingurita bicarbonat
1 esenta vanilie
200 gr faina
Optional:
smantana
dulceata


Preparare
Branza se amesteca cu zaharul si bicarbonatul. Se incorporeaza apoi ouale si vanilia, iar la sfarsit faina. Puteti amesteca scurt aluatul cu robotelul sau mixerul sa se omogenizeze mai bine!
*daca branza e mai umeda s-ar putea sa mai aveti nevoie de 1 lingura de faina in compozitie;
* aluatul trebuie sa fie usor de format, sa nu fie prea lipicios.

Din aluat dam forma dorita papanasilor. Eu le fac asemeni parjoalelor. Dar, daca doriti sa le faceti cu gaura in mijloc, pentru a le umple cu dulceata, se formeaza din aluat bile de dimensiunea interiorului pumnului. Se strapunge bila cu degetul prin centru, apoi treceti bila prin faina. Usor, mariti gaura din mijloc si aplatizati putin colacul obtinut.
Dati focul la mic sub tigaie si prajiti papanasii pe ambele parti pana sunt rumeni (aprox 5 minute).
Se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc simpli sau cu smanatana si dulceata.
Pofta Buna !!!

joi, 18 noiembrie 2010

Salata de ton cu cartofi

O salata numai buna pentru zilele de post in care avem dezlegare la peste..iar acum, in postul Craciunului sunt vreo 11 astfel de zile. E foarte usor de preparat si....gustoasa. Pretul urca la aproximativ 18 lei.

Ingrediente:
2 cutii de ton,
1 cutie porumb,
5 cartofi
1 ceapa rosie
1/2 lamaie
3 linguri de ulei de masline
sare, piper

Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare, dupa care se decojesc si se taie cuburi. Ceapa se taie rondele subtiri.. Tonul se scurge de apa/ulei, se adauga peste cartofi, ceapa si masline, apoi uleiul, sarea, piperul.
Toate ingredientele se amesteca usor, apoi se adauga zeama de la jumatatea de lamaie. Daca doriti, puteti adauga si maioneza.
Pofta Buna !!!

miercuri, 17 noiembrie 2010

Prajitura cu paine

Știti ce am mâncat eu azi? Nici dacă vă dau o sută de indicii, nu nimeriti. Bine, excludem variantele pornografico-sadistice ale sotului meu, ce va avea o plăcere nebună să NU nimerească varianta corectă... 
Mă situam eu așa în impas culinar... în ceea ce privește deserturile mai ales... și cum am pe cap un copil deghizat în adult, care bate din picior la fiecare 2 zile și întreabă: "Ce prăjitură mai faci? Eu ce mănânc dulce acum? Îmi scade glicemia și mor, o să mă ai pe conștiintă... fă ceva dulce repede, până nu leșin!" ... îti vine să te iei cu mâinile de cap și să te prefaci moartă. Am făcut tot felul de torturi, de prăjituri sofisticate, fine și elegante, cu care am impresionat diverși degustători... așa că în seara asta era cazul de ceva simplu, surprinzător de simplu, cu parfum de epocă ceaușistă, răsărit fix din copilăria mea... (era să zic "de mult apusă" dar ar fi păcat să vă mint)... și anume... tanananaa......Prajitura cu paine. 
Pret.....cam ...12 lei.

Ingrediente:
1+1/2 paine veche de 1-2 zile

6 linguri zahar
2-3 linguri cacao
4 linguri amidon
3 oua,
stafide, fructe confiate, nuci - cca 300 g
esenta vanilie
coaja de portocala (optional)
1 litru lapte/apa
Pentru decor au am folosit struguri (ca asta aveam in dotarea camarii)...dar puteti folosi orice fel de fructe confiate/proaspete doriti.

Preparare:
Rupem painea bucati, o punem intr-un castron incapator si turnam peste ea laptele/apa sa se imbibe bine. Lasam la inmuiat cca o ora apoi luam cu mana din ea si o stoarcem de apa (nu stoarcem chiar toata apa) si o transferam in alt bol maruntind-o cu mainile.
Punem peste paine restul ingredientelor, zaharul, cacaoa, amidonul, ouale, fructele confiate, esenta de vanilie, coaja de portocala.  Eu am adaugat si cateva bucatele de rahat, taiate cubulete mici. Reteta se poate imbogati...dupa gust si imaginatie.

Intr-o tava (eu am folosit-o pe cea rotunda, de tarta) "tapetata" cu hartie de copt turnam compozitia si ornam cu struguri (in cazul meu, la voi...cu fructele alese), apoi dam la cuptor, la foc mediu pentru 35-40 minute.

Pofta Buna !!!!


marți, 16 noiembrie 2010

Rulouri de ceafa de porc cu rosii coapte

Eu mănânc porc destul de rar, în general mă bucur mai mult la pui (și cel mai mult la pește). Dar aseară m-a pălit rău pofta de carne de porc, pe de-o parte pentru că n-am mai mâncat de foarte mult timp, pe de altă parte pentru că, atunci când am văzut bucata de ceafa în galantar, mi-am imaginat instant combinatia de arome pe care i le pot adăuga prin marinare. Initial am zis ca las bucata intreaga si o dau la cuptor, dar la bucatarie mi a incoltit alta idee in minte: hai sa incerc sa fac niste rulouri din carne de porc...Buun !!! Si acum la treaba.

Pret aproximativ 35 lei. 

Ingrediente:  
500 gr. ceafa de porc,
100 gr cascaval,
1 sfecla rosie mica,
5-6 rosii / 500 gr rosii cherry,
1 pahar vin alb, 
1 capatana usturoi, 
condimente (eu am folosit sare, piper, busuioc, cimbru, usturoi granulat, ienibahar, boia de ardei)

 Preparare:
Am taiat bucata de carne felii si am batut-o ca pentru snitele, apoi am condimentat fiecare bucata in parte.

Cascavalul l am taiat in bastonase. La fel am procedat si cu sfecla rosie, fiarta in prelabil.
Pe fiecare felie de ceafa am pus un bastonas de sfecla si unul de cascaval si le am rulat. Pentru a nu se desface, le-am prins cu o scobitoare.
Apoi am asezat fiecare rulou intr-un vas yena. Am adaugat boabele de ienibahar, paharul de vin si unul de apa, am acoperit si am dat la cuptor. Dupa aproximativ 40 minute e gata.

  
Când mai erau cam 10 minute până să fie gata , am tăiat roșiile felii, iar usturoiul l-am pisat. 

Într-o tigaie antiaderentă, am încins o lingură de ulei de măsline. În el am pus usturoiul zdrobit, roșiile tăiate și busuiocul. Le-am prăjit pe toate vreo 5 minute, amestecând într-una și întorcându-le pe toate părțile. 


Între timp au fost gata și rulourile. Le-am scos din cuptor si le-am asezat pe farfurii.Lângă ele, am pus roșiile coapte cu usturoi și busuioc.
Va doresc Pofta Buna !!!!

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...