miercuri, 17 noiembrie 2010

Prajitura cu paine

Știti ce am mâncat eu azi? Nici dacă vă dau o sută de indicii, nu nimeriti. Bine, excludem variantele pornografico-sadistice ale sotului meu, ce va avea o plăcere nebună să NU nimerească varianta corectă... 
Mă situam eu așa în impas culinar... în ceea ce privește deserturile mai ales... și cum am pe cap un copil deghizat în adult, care bate din picior la fiecare 2 zile și întreabă: "Ce prăjitură mai faci? Eu ce mănânc dulce acum? Îmi scade glicemia și mor, o să mă ai pe conștiintă... fă ceva dulce repede, până nu leșin!" ... îti vine să te iei cu mâinile de cap și să te prefaci moartă. Am făcut tot felul de torturi, de prăjituri sofisticate, fine și elegante, cu care am impresionat diverși degustători... așa că în seara asta era cazul de ceva simplu, surprinzător de simplu, cu parfum de epocă ceaușistă, răsărit fix din copilăria mea... (era să zic "de mult apusă" dar ar fi păcat să vă mint)... și anume... tanananaa......Prajitura cu paine. 
Pret.....cam ...12 lei.

Ingrediente:
1+1/2 paine veche de 1-2 zile

6 linguri zahar
2-3 linguri cacao
4 linguri amidon
3 oua,
stafide, fructe confiate, nuci - cca 300 g
esenta vanilie
coaja de portocala (optional)
1 litru lapte/apa
Pentru decor au am folosit struguri (ca asta aveam in dotarea camarii)...dar puteti folosi orice fel de fructe confiate/proaspete doriti.

Preparare:
Rupem painea bucati, o punem intr-un castron incapator si turnam peste ea laptele/apa sa se imbibe bine. Lasam la inmuiat cca o ora apoi luam cu mana din ea si o stoarcem de apa (nu stoarcem chiar toata apa) si o transferam in alt bol maruntind-o cu mainile.
Punem peste paine restul ingredientelor, zaharul, cacaoa, amidonul, ouale, fructele confiate, esenta de vanilie, coaja de portocala.  Eu am adaugat si cateva bucatele de rahat, taiate cubulete mici. Reteta se poate imbogati...dupa gust si imaginatie.

Intr-o tava (eu am folosit-o pe cea rotunda, de tarta) "tapetata" cu hartie de copt turnam compozitia si ornam cu struguri (in cazul meu, la voi...cu fructele alese), apoi dam la cuptor, la foc mediu pentru 35-40 minute.

Pofta Buna !!!!


2 comentarii:

Anonim spunea...

arata exceptional dar la ingrediente nu se vede nimic, este scris cu negru pe fond negru.

Monya spunea...

Am reeditat. Multumesc. Am mai schimbat setarile blogului intre timp, si mi-a scapat.
Multumesc de vizita si te mai astept.

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...