miercuri, 15 aprilie 2015

Cozonac pufos cu crema de nuca



Pastele, vine cu pregatiri de tot felul, insa cele mai mari si mai stresante sunt pregatirile pentru cozonaci. Faina de calitate, esenturi, zahar vanilat de la "x" si tot asa. Toate cu listuta, bifand ce am cumparat. Urmeaza apoi stresul focului la cuptor, pentru-ca la noi, cozonacii se fac afara, la
cuptorul de lemne. De cand ma stiu. Cat foc sa faca, din ce lemne, cum sa-l distribuie....
Apoi vine mamaia Dora (sefa de echipa) care scoate jarul, sterge cuptorul cu o carpa umeda si face testul fainii aruncate in cuptor si numarat pan` la zece. Daca se rumeneste prea tare si prea repede "mai trebuie racorit cuptorul mama" daca nu se rumeneste " nu e foc destul" .
In ziua de copt cozonaci toata lumea-i concentrata si agitata. Abia cand se scot cozonacii rumeni si crescuti se mai linistesc apele. Se sterg si ultimele broboane de pe frunte si toata lumea-i multumita. "Eh maica, am muncit ceva azi dar se merita. Uite ce minunatii au iesit. Ptiu-ptiu. "
Iar mirosul de cozonac ce se strecoara stingher din cuptor, prin crapatura usii parca aduce cu adevarat Pastele. 



Ingrediente (pentru 2 cozonaci) :

aluat
1 kg făină
150 gr unt
4 ouă
500 ml lapte
2 cubulețe de drojdie - 90 gr
250 gr zahăr
un praf de sare
coaja rasă de la o portocală
1 fiolă esență de vanilie

crema de nucă:
800 gr nucă măcinată
8 linguri de cacao
12 linguri de zahăr pudră
1 fiolă esenţă de rom
lapte (aproximativ 200 ml)

optional: rahat

suplimentar:
2 oua pentru uns cozonacii,
faina pentru tapetat masa de lucru, 
unt / grasime/ hartie de copt pentru tavi

cozonacii numai buni de scos din cuptor
proaspat scos din cuptor
Mamaia Dora, mestera la facut focul si copt cozonacei rumeni fix atat cat trebuie.
Painile, paznici la cozonac

Preparare

Dizolvăm drojdia în laptele călduț (nu fierbinte) și o lasăm deoparte.

Batem ouale.

Topim untul și-l amestecăm cu laptele și drojdia, ouăle, zahărul, coaja de portocală și esența de vanilie.

Amestecăm făina cu sarea, si facem o adancitura in mijloc. Adaugăm amestecul de lapte, unt, drojdie, zahăr și ouă și incepem sa frământăm. Minim juma` de ora. Musai intr-o singura directie (mai ceva ca la maioneza) sa iasa cozonacul pufos si sa se "ia fasii".

Cand aluatul devine nelipicios (sau foarte putin lipicios) il lasam la dospit (la crescut) intr-un loc calduros, pentru aproximativ o ora.

Între timp, pregatim crema de nucă.
Amestecăm nuca măcinată cu cacaoa, zahărul pudră, esenţa de rom și laptele.

Cand este crescut aluatul (daca-l apesi usor cu degetul revine la forma initiala) il impartim in 4 parti egale. Din fiecare parte facem o foaie peste care intindem crema de nuca. Dupa preferinta puteti adauga si bucatele de rahat..

Rulează aluatul și impletim pentru fiecare cozonac cate două dintre rulourile de aluat.

Punem cozonacii in tavi şi-i mai lasam la dospit încă o oră.

Înainte de a introduce tăvile în cuptor, ungem cozonacii cu puţin ou.

La cuptorul de la aragaz , cozonacii se coc pentru aproximativ 45 min la 200 de grade (trebuie să se rumenească). La cel cu lemne, mergem pe mana specialistului fochist.

Înainte de a tăia cozonacii, lăsaţi-i să se răcească si pudrati-i cu zahar vanilat.




Acest cozonacel pufos si dragalas  merge la  Provocarea secreta de aprilie, gazduita de Stefania care mi-a dat spre rasfoire Aromele din bucataria Lacrimioarei, de unde am ales un cozonac pufos cu crema de nuca. 


Un comentariu:

Lulu Iancu spunea...

Felicitari pentru cozonac,esti o harnicutza tare priceputa!

Reduceri masive in luna cadourilor doar pe Portokal.ro